Zanimljivosti

Vratili joj novčanik ukraden prije 75 godina

Beti Džun Sison koja sada ima 89 godina i živi u Česterfildu dobila je nazad svoj novčanik koji joj je ukraden prije čak 75 godina.

Njen stari novčanik od prije 75 godina pronađen je tokom rekonstrukcije zgrade bivše srednje škole u Centraliji u američkoj državi Illinois koja se sada pretvara u crkvu.

Pastor Set Baltzel izjavio je medijima kako je vodoinstalater pronašao novčanike u zidu ženskog toaleta na drugom spratu zgrade škole, a među njima je bio i Betin.

“Radimo na ovoj zgradi već šest mjeseci. Čekali smo ovu stvarno kul stvar koju niko nije vidio posljednjih 75 do 100 godina”, rekao je pastor.

Takođe pastor je dodao kako vjeruje da su ti novčanici ukradeni prije 75 godina i sad ih je želio vratiti svojim izvornim vlasnicima. Ukupno 15 novčanika, a u njima su samo bila neka imena vlasnika.

Postavio je fotografije ukradnih novčanika kao i njihova imena (vlasnika novčanika) a korisnici Facebooka su podijelili njegov post 3.000 puta.

Većina vlasnika tih starih novčanika je preminula. Ime Beti Sisom je prepoznao novinar TV stanice St. Louis i kontaktirao je pastora kako bi dostavio novčanik starici.

Ona je 1947. godine maturirala u ovoj srednjoj školi. Bila je šokirana kada je vidjela svoj crveni novčanik nakon toliko decenija.

U Betinom novčaniku su se nalazile fotografije njenih kolega iz razreda koje dugo nije vidjela. Među njima je bila i fotografija njenog brata koji se borio u Drugom svjetskom ratu i koji je preminuo.

“Bila sam mnogo srećna zbog ovog otkrića jer nisam imala nijednu njegovu fotografiju sve do sada”.

Takođe je rekla kako je srećna što ga je dobila i kako se nada da će i ostali vlasnici doživjeti ovo uzbuđenje kada ugledaju svoje novčanike stare 75 godina koje su nekada nosali sa sobom.

Send this to a friend