Zanimljivosti Grad brda

Zanimljivosti o Lisabonu sa kojim će Podgorica biti po prvi put povezana avio linijom

Podgorica i Lisabon će uskoro po prvi put biti povezani avio linijom. Montenegro airlines uspostavlja sezonski let između portugalskog i crnogorskog glavnog grada od 22. juna.

Ako je Lisabon na vašoj listi željenih destinacija, ovo je članak za vas.

Kako od aerodroma do centra?

Humberto Delgado Airport poznatiji kao Lisbon Airport ili Portela Airport od samog centra Lisabona udaljen je 7 kilometara. Od prevoznih sredstava na raspolaganju su vam autobus, podzemna željeznica, taksi i shuttle bus.

Kako se kretati po centru?

Naravno, prvo što ćemo spomenuti je daleko poznati žuto – bijeli tramvaj. Osim što je svojevrsna turistička atrakcija, idealno je prevozno sredstvo za kretanje po gradu. Osim tramvaja, na raspolaganju su vam autobusi, podzemna željeznica ali i liftovi koji su postavljeni širom grada kako bi vam olakšali penjanje na više djelove.

Da ne plaćate javni prevoz više nego što bi trebalo, obavezno uzmite 7 Colinas Travel Card koji ćete platiti samo 0,50 centi. Kartica funkcioniše po principu „top-up“, kupiti je možete na bilo kojoj stanici podzemne željeznice, kioscima ili Carrisovim prodajnim mjestima. Ne brinite o iznosu, jer u autobusu, vozu ili tramvaju na uređajima jednostavno možete provjeriti koliko vam je preostalo. Za jedan dan za korišćenje tramvaja, autobusa, podzemne željeznice i liftova treba izdvojiti 6,50 eura što i nije tako velik iznos.

Zanimljive činjenice o Lisabonu koje možda niste znali

Prije nego što ga krenete istraživati, vrijeme je da se upoznate sa zanimljivim činjenicama o ovom gradu. Sigurno ćete prvo reći da je glavni grad Portugala, a to zapravo tehnički i nije tako. Zašto? Nema dokumenta koji tu tvrdnju potvrđuje.

Zanimljivo je i da su mnoge ulice i trgovi popločeni u dvije boje: bijelu i crnu. Bijela predstavlja odjeću ratnika, a crna je bila omiljena boja São Vicentea, zaštitnika Lisabona.

Lisabon se naziva i gradom brda, a još uvijek nije sigurno okružuje ga li njih sedam ili osam. Osim po tramvajima, grad je poznat i po najstarijoj knjižari na svijetu koja datira iz 1732. godie, ali i onoj najmanjoj veličine 3.25 m2. Ovdje zanimljivosti stvarno ne nedostaje.

Priča o daleko poznatim žutim tramvajima

Jeste li znali da su žuti tramvaji zapravo kopija onih koji su se sredinom 19. vijeka koristili u Kaliforniji? U ovom gradu prva tramvajska pruga nastala je 1901. godine i danas ni jedan turista iz Lisabona ne odlazi bez da se slika ispred ove žute atrakcije. Zanimljivo je da ih nazivaju Americanos, a vi obavezno zapišite brojku 28. Kad stignete, znaćete zašto.

Što vidjeti u Lisabonu u 24 sata?

Istraživanje započnite na glavnom trgu Rossio gdje popijte jutarnju kavu i uživajte u pogledima na posebno zanimljiva arhitektonska dostignuća.

Skoknite do Praca dos Restauradores gdje se nalazi ogroman obelisk, a prošetajte i do Ascensor da Glória funicular. Iskoristite cjelodnevnu prevoznu kartu i liftom dođite do Largo Do Carmo.

Volite li pješačenje, prošećite avenijom Rua Augusta prema Praça do Comércio, istorijskom trgovačkom središtu Lisabona. Zaželite li se šopinga, zadržite se na Rua Augusti. Ne propustite i gradsku vijećnicu Camara Municipal de Lisboa, a na popis stavite i urbanu četvrt Cais do Sodre. Kad ste gladni zaputite se prema Timeout Marketu i pribajte tradicionalni desert pastel natu, a volite li sakralne građevine, posjetite gotičku katedralu Se i crkvu Igreja de Santo Antonio.

Skoknite i do drevne Alfame i jednostavno se izgubite među mnoštvom zanimljivih uličica. Istražite i lisabonski dvorac iz 9. vijeka i naravno, provozajte se tramvajem broj 28. koji prolazi Alfamom, Baixom i Estrelom.

17

avatar
1000
11
6
0
 
15
PjerPixonSamantaBnjjBnjj
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pjer
Gost
Pjer

I ono najvaznije
Hrana pice jeftiniji nego kod nas
Naravno i mnogo kvalitetniji
Narod bolji i kulturni od naseg vise struko
Tako ko ode uzivace

Pixon
Gost
Pixon

Lijepo je da se zna o ovakvom gradu i to sto ce biti letova iz pg…trebalo bi vise ovakvih clanaka.Al isto tako trebali su napisati cijene karata .

Angelica
Gost
Angelica

Nadam se da ce cijena biti pristupacna. Ako ne, idem low costom do Bolonje ili Budimpeste, pa dalje do Lisabona

Jazavac
Gost
Jazavac

Montenegro airlines.. nece biti povratne ispod 300e. Tako da hvala ali ne hvala.

Samanta
Gost
Samanta

Najljepši grad koji sam posjetila😍

Samanta
Gost
Samanta

Preko Brisela, ryanairom, oko 70 e povratna karta

Bnjj
Gost
Bnjj

Sa platama od 200,300e možemo posjetiti Lisabon. Sramna sprdnja sa građanima Cg

Peđa
Gost
Peđa

Nemaju svi 200 300, ima ih i sa boljom platom.

Bnjj
Gost
Bnjj

Sramno je to što veliki broj ima bijedne plate. Umjesto države prosperiteta mi bogatiimo vladajuću klasi, sinove funkcionera

Strucnjak
Gost
Strucnjak

Sad nemam vremena,idem na litije!

Fertig
Gost
Fertig

Haha nasmija me !

Mia
Gost
Mia

Karta, karta?? Cijena!! Sledeci tekst, info o tome!

Jelena
Gost
Jelena

Cijena karte?

Eksplicitno
Gost
Eksplicitno

Odlican tekst. Bravo

Peđa
Gost
Peđa

Šta je ovdje odlično?

Bnjj
Gost
Bnjj

Odlično je što 80% građana ove propale države ne može prijuštit putovanje to

Deka
Gost
Deka

Koja je cijena Kate?

Send this to a friend