Zanimljivosti

Zašto su ministri morali da prisustvuju rođenju kraljevskih beba?

Mali britanski princ, treće dijete princa Vilijama (35) i njegove supruge Kejt (36), zove se Luis Artur Čarls, javili su iz Kensingtonske palate.

Kladioničari su nestrpljivo očekivali službenu objavu imena djeteta koje je vojvotkinja rodila 23. aprila. Najpopularnija imena na kladioničarskim listama bila su Artur, Albert, Džejms, Filip i Henri, a ime Artur je zadnjih dana vodilo u trci.

Inače, rođenja kraljevskih beba i sve ono što slijedi nakon toga uvijek privlače veliku pažnju, a u nastavku pročitajte neke od zanimljivijih stvari o kraljevskim bebama i tradiciji koja se prenosi već vjekovima.

Ministri u Vladi bili su prisutni kraljevskom rođenju kako bi bili sigurni da dijete nije zamijenjeno

Vjeruje se kako je takva praksa počela 1688. godine kada je više desetina funkcionera gledalo Mariju od Modene, ženu Džejmsa II, prilikom rođenja njihovog sina, kako bi se stalo na put glasinama kako Marija zapravo nije bila trudna, a dijete prokrijumčareno u kolijevku.

Tradicija se nastavila sve do 20. vijeka. Posljednje kralevsko rođenje kom su svjedočili vladini ministri je ono rođake kraljice Elizabete II, princeze Aleksandre 1936. godine. Praksa je službeno prekinuta pred rođenje princa Čarlsa 1948. godine.

Kraljevski suprug ne mora da bude prisutan rođenju njegovog djeteta

Iako kraljica Elizabeta II prilikom rođenja princa Čarlsa nije morala da gleda ministre pored sebe, nije vidjela ni svog supruga, princa Filipa. Vojvoda od Edinburga je u trenutku dok se rađao njegov sin bio ‘zauzet’ igranjem skvoša.

Princ Čarls, ipak, bio je pri ruci svojoj supruzi Dajani kada je rodila princa Vilijama, dok Vilijam danas ne mora da bude na porođaju samo ako u tom trenutku mora da radi.

Kraljica Viktoria prva je u kraljevskoj porodici koristila anesteziju prilikom porođaja

Kraljica i majka devetero djece koristila je hloroform za ublažavanje bola prilikom porođaja osmog i devetog djeteta, princa Leopolda (rođen 1853. godine) i princeze Beatris (rođene 1857. godine). Njena odluka da se opredijeli za anesteziju popularizovala je korišćenje sredstava za ublažavanje bola prilikom porođaja.

Džon Snou, doktor koji je primijenio lijek, poznatiji je po utemeljenju epidemiologije, nakon pojave smrtonosne epidemije kolere na vodenoj pumpi u Sohou.

Princ Vilijam bio je prvi prijestolonasljednik rođen u bolnici

Vilijam je rođen u privatnoj bolnici Lindo Wing of St Mary’s u Padingtonu, 21. juna 1982. godine. Njegov brat rođen je u istoj bolnici dvije godine kasnije, kao i prvo dijete Kejt i Vilijama, Džordž koji je na svijet došao 22. juna 2013. godine.

Iako se to možda čini normalnim, predstavlja ipak prekid tradicije, jer su se svi prijestolonasljednici rađali kod kuće (ili barem u jednom od kraljevskih domova).

Princ Čarls rođen je u Bakingamskoj palati; Elizabeta II rođena je u Majferu, kući svog djede 1926. godine, iako se u to vrijeme nije očekivalo kako će postati kraljica, jer je njen stric bio sljedeći na redu za prijesto.

Kraljevska imena za djecu nemaju prezime

Članovi kraljevske porodice se isto tako tradicionalno ‘dave’ u moru imena – princ Vilijam je kršten kao Vilijam Artur Filip Luis, a njegov otac je Čarls Filip Artur Džordž, ali mnogi (oni pod nazivom Njegovo ili Njeno kraljevsko visočanstvo) nemaju prezime.

Princ Vilijam i princ Hari koristili su Vels tokom školovanja i vojne karijere, a to im je od službenog naziva njihovog oca princa od Velsa.

Kao potomci kraljice Elizabete II i vojvode od Edinburga, mogli su takođe da koriste Vindsor ili Mauntbaten-Vindsor, oba su relativno nova ‘prezimena’, usvojena tokom Prvog svjetskog rata kako bi se u porodici prikrili njemački korijeni.

Kada je rođen princ Džordž, Vilijam i Kejt nisu se odlučili za prezime, nego je on službeno princ Džordž Aleksandar Luis od Kembridža.

Send this to a friend