Zanimljivosti

Zlato, potpis, punjači i još sedam stvari koje će nestati u bliskoj budućnosti

Fiksni telefoni polako ali sigurno nestaju, videokaseta već neko vrijeme nema, a čak je i mp3 prošlost. Brzi tehnološki napredak će učiniti da mnoge uobičajene stvari u bliskoj budućnosti jednostavnu prestanu da budu bitne pa i da se koriste.

Evo stvari koje će nestati iz naših života uskoro:

Zlato
Ovaj dragocjeni metal polako nestaje sa Zemljine površine, a rudari se povlače iz ovog posla. Ulaganje u zlato pada, a očekuje se da će ponuda padati za 15 – 20 posto u sljedećih nekoliko godina. To znači da će se zlato koristiti tamo gdje je neophodno. A nakit to nije.

Novac
Papirni novac će već za nekoliko godina nestati. Neke zemlje najavljuju njegovo ukidanje i potpuno prebacivanje na kartice. Ali, uskoro će i one prestati da se koriste. Vaš pametni telefon i otisci prstiju biće sasvim dovoljni za kupovinu.

Potpis
Potpisi će uskoro postati stvar prošlosti. Najnoviji napredak u tehnologiji će omogućiti da na druge načine dokažete autentičnost, od otiska prsta pa do skeniranja oka.

Daljinski upravljač
Glasovne naredbe i glasovno pretraživanje biće dovoljni za promjenu kanala. Amazon Echo je već prvi korak ka kućnim asistentima.

Automobili
Više niko neće imati svoj automobil. Kada za nekoliko godina stignu automobili bez vozača oni će se iznajmljivati po minutu. U aplikaciji ga pozovete, on dođe po vas i kada vas odbaci ode po sljedeću mušteriju. To će značiti i niže troškove prevoza ali i manje gužve u saobraćaju i probleme sa parkingom.

Radnici u lancima brze hrane
Uzimanje porudžbina, priprema jela i posluživanje gostiju su poslovi koje će uskoro lako obavljati roboti. Ni dostava hrane neće biti problem.

Hirurzi
Da, roboti će i to raditi.

Dijabetes
Dijabetes će vrlo brzo postati prošlost. Naučnici uveliko rade na zamjenama za šećer, a genetske terapije će omogućiti i popravku pankreasa.

Privatnost
Sve će biti snimljeno i sve će moći da se prati. Neki veliki gradovi već imaju sisteme kamera koji u svakom trenutku mogu da prepoznaju osobe sa potjernica i obavijeste policiju.

Punjači
I oni će uskoro postati nepotrebni. U bežičnom svijetu Bluetootha, NFC-a i Wi-Fija, svi kablovi će postati prošlost.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Goran Šundrić
Gost
Goran Šundrić

Borićemo se krvavo da nam gotovina ne nestsne. Nećemo dozvoliti tu vrstu kontrole. Ako naša država to bude potencirala to će biti razlog za prevrat i opšti radnički ustanak!

Scotland yard
Gost
Scotland yard

Ne vjerujem u ovo, narocito za novac, ljudi jednostavno vole taj osjecaj kad imaju kes u rukama..

Nikola
Gost
Nikola

Kako je krenulo brzo nece biti ni ljudi…

Send this to a friend