Ekonomija

Jonica: Smanjenje naknada je neustavno

Odluka Vlade Crne Gore da smanji naknade majkama je neustavna, tvrdi bivša poslanica Socijalističke narodne partije, Snežana Jonica.

Ona ističe da je to jasno navedeno u članu 147. Ustava Crne Gore.

“Zakon i drugi propis ne može imati povratno dejstvo. Izuzetno, pojedine odredbe zakona ako to zahtijeva javni interes utvrđen u postupku donošenja zakona, mogu imati povratno dejstvo. Odredba krivičnog zakona može imati povratno dejstvo samo ako je blaža za učionioca krivičnog djela”, piše u Ustavu Crne Gore.

To sve znači, objašnjava Jonica, da naknade, koje su stečeno pravo, nijesu mogle da se smanje retroaktivno.

Kao primjer ona navodi slučaj sa nacionalnim penzijama za poslanike.

„Ustavni sud je prije desetak godina ukinuo nacionalne penzije za poslanike. Ali, oni koji su ih dobili prije ukidanja, dobijaju ih i dalje. Stečeno subjektivno pravo ne može da se oduzme”, kaže Jonica za CdM.

S, druge strane, Ustav omogućava “izuzetne” situacije. To je slučaj sa javnim interesom.

„Izuzetak je kad se utvrdi javni interes, ali u tom slučaju obrazloženje zakona mora da sadrži javni interes zbog kojeg je predloženo povratno dejstvo koje ovaj zakon ne sadrži. Ako predlog zakona sadrži odredbe kojima se predlaže povratno dejstvo, Skupština će se posebno izjasniti da Ii za to povratno dejstvo postoji javni interes”, kaže Jonica.

Prema planiranim izmjenama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, žena koja rodi troje ili više djece ima pravo na mjesečnu naknadu u visini 264 eura (umjesto dosadašnjih 336 ), dok žena koja rodi troje i više djece ima pravo na mjesečnu naknadu u visini 144 eura (umjesto dosadašnjih 192).

Send this to a friend