Društvo

Damjanović u Beču: SEEIIST će našem regionu vratiti naučnu izvrsnost

Projekat Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope SEEIIST, koji predviđa realizaciju Hadronske kancer terapije sa istraživanjima u biomedicini, omogućiće regionu da povrati naučnu izvrnost, koju je imao u prošlosti, i ubrzaće tehnološki razvoj zemalja, kazala je ministarka nauke Sanja Damjanović, predstavljajući projekat na međunarodnoj konferenciji o istraživačkoj infrastrukturi „International Conference for Research Infrastructures 2018” u Beču.

Kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, Damjanović je istakla da je Jugoistočnoj Evropi neophodna krupna naučnoistraživačka infrastruktura, koja će pokrenuti naučnu izvrsnost, spriječiti odliv talenata, podstaći inovacije, mobilnost, internacionalizaciju i transfer znanja, kao i ostale komplementarne tehnologije.

“Sve su to načini da upravo nauka poboljša društveno-ekonomske uslove i omogući mladim ljudima atraktivan ambijent u kojem žele da rade i stvaraju u svojoj zemlji. Ovakav projekat, iako peti u Evropi, biće jedinstven u svijetu, zato što predviđa da se 50 odsto vremena odvija istraživanje, a što će privući istraživače i iz Zapadne Evrope”, rekla je ministarka.

Uspostavljanje SEEIIST projekta, odnosno najmodernije naučne insfrastrukture, dodala je Damjanović, doprinosi i ublažavanju tenzija i boljoj saradnji zemalja regiona.

U Ministarstvu su naglasili da su učesnici uvodnog panela konferencije saglasni da jedino naučne infrastrukture pomažu u ublažavanju socijalnih razlika, pokreću internacionalna partnerstva i predstavljaju pravi način da se ulaže u ljudski kapital, znanje, što je jedan od postulata ekonomije bazirane na znanju.

“Nauka mora biti otvorena i nuditi rješenja za društvene izazove u probleme, jedan je od zaključaka sesije, što se i nalazi u osnovi politike Evropske komisije, odnosno institucija iz oblasti nauke i istraživanja, a koja je organizator ove konferencije”, zaključuju u Ministarstvu.

Tokom boravka u Beču, Damjanović će se sastati i sa predstavnicima Međunarodne agencije za atomsku energiju, kako bi se sagledala dalja podrška Crnoj Gori, posebno u svijetlu velikog regionalnog projekta SEEIIST.

Konferencija ICRI ove godine se organizuje u okviru austrijskog predsjedavanja Evropskoj uniji, a očekuje se da će okupiti više od 50 donosilaca politika o istraživačkim infrastrukturama.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend