Društvo

Za mržnju nemam ti kad: Opasne posljedice radikalizacije javnog prostora

Tolerancija i kultura dijaloga je minimum koji kao društvo moramo da naučimo i njegujemo, inače upadamo u problem radikalizacije javnog prostora, čije posljedice su opasne, upozorili su danas učesnici tribine “Za mržnju nemam ti kad”, održane u Bijelom Polju.

Kako je saopšteno iz Instituta za medije Crne Gore, govornici su se saglasili u stavu da su loše komunikacijske prakse u porastu, da tome doprinose političari, mediji i društvene mreže koji “profitiraju” na podjelama i razlikama.

Istoričar Edin Smailović, programska koordinatorka Instituta za medije Dina Bajramspahić i novinarka Milena Bubanja-Obradović su konstatovali porast uvredljivog i govora mržnje i ocijenili da je obrazovanjer neizostavan put ka kreiranju društvene otpornosti na takve sadržaje i loše komunikacijske prake.

“Vulgarizacija jezika, radikalizacija javnog prostora i narativa, zamijenila je jezik činjenica i argumenata… Ako nas škola ne nauči šta su pravi izvori i ne pruži nam strukturu, onda ćemo medijske poruke i internet koristiti da boravimo u medijskim balonima istomišljenika, što je potencijalno predvorje nasilja”, ukazala je Bajramspahić, uz apel državnim institucijama da se sistemski pozabave tim pitanjima.

Milena Bubanja-Obradović je ocijenila da su profesionalnih standardi u padu, da čak i tradicionalni mediji govore jezikom polova i zauzimanjem strana. Navela je da su mogućnosti internet neograničene, ali da ih treba kanalisati medijskim obrazovanjem, kako bi se taj resurs koristio za lično i društveno dobro.

Edin Smailović je saglasan da je jačanje medijskog obrazovanja neophodno, ali smatra da je preambiciozno u ovom trenutku očekivati da će ono zaživjeti u Crnoj Gori.

Ukazao je da je nephodna kontinuirana edukacija kadra, koga, kako ocjenjuje, trenutno u Crnoj Gori nema, kako bi se odgovorilo na zabrinjavajuće društvene trendove, poput istorijskog revizionizma i fašizacije društva.

“Kada se god trebalo ukrcati u neki brod za napredak, tu se Crna Gora ukrcavala posljednja ili su je ukrcavali”, rekao je Smailović.

Iz Instituta ističu da je na skupu bilo riječi i o uticaju aktuelnih društvenih dešavanja na stavove mladih i njihovo “skliznuće” u konzervativizam, te o pojačanom verbalnom nasilju nad ženama u javnom prostoru.

“Panelu je prethodio razgovor sa predstavnicima 33 osnovne i srednje škole u Crnoj Gori, kojima je predočena inicijativa Nacionalne koalicije za medijsku pismenost kojom se od Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta traži da donese odluke o tome da učenici svih osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori izučavaju medijsko-informacionu pismenost kao obavezni izborni program.  Takva mogućnost je za sada data samo učenicima gimnazija”, naglašavaju.

Skup je organizovao Institut za medije Crne Gore u okviru inicijative “Čitaj između redova”, koji je podržala Ambasada SAD u Podgorici, u okviru programa podrške profesionalizaciji medija 2020. godine.

 

Send this to a friend