Ekonomija

CGO uputio DRI osam predloga za godišnji Plan revizija

CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je u okviru javnog poziva Državne revizorske institucije (DRI) uputio osam preporuka za sprovođenje revizija u 2024. koje će predstaviti u petak na skupu u organizaciji DRI.

CGO je, kako je saopšteno iz te nevladine organizacije, predložio da predmet revizije bude Ministarstvo prosvjete, a imajući u vidu činjenice da se radi o jednom od najvećih individualnih budžetskih korisnika i da je ranijom DRI revizijom za 2021. dobio duplo negativno mišljenje.

“Javni je interes da se provjeri što je od preporuka ispunjeno, a što su ranije loše ili nove sporne odluke u poslovanju ovog Ministarstva”, kazali su iz CGO.

Navodi se da je predloženo i da predmet revizije bude Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP), koja, kažu, nikad nije bila kontrolisana na ovaj način, iako se radi o organu čiji rad može značajno uticati na budžetska izdvajanja, a što “nepravedno ostaje izvan fokusa”.

“CGO je predložio i da predmet revizije bude Radio-televizija Crne Gore (RTCG), javno preduzeće čiji rad prate brojne kontroverze i kritike, a za koji se izdvaja oko 17 miliona eura iz Budžeta Crne Gore, što ovaj medij čini nedostižno privilegovanim u odnosu na sve medije u Crnoj Gori, ali bez adekvatne refleksije u dijelu profesionalnog pristupa informisanju javnosti i proizvodnje kvalitetnih medijskih sadržaja”, dodaju iz CGO.

Institucije u oblasti kulture, kako ističu, bile su zanemarene u revizijama DRI posljednjih godina, a neke, kažu, nikada do sada nisu ni bile predmet revizije.

“Stoga je CGO predložio da se Godišnji plan revizija za 2024. uvrste – Crnogorsko narodno pozorište (CNP), Narodni muzej Crne Gore, Muzički centar, Crnogorska kinoteka, kao i krovno Ministarstvo kulture i medija, a kako bi se provjerila zakonitost njihovog poslovanja”, poručila je ta NVO.

Send this to a friend