Ekonomija

Čirgić: Diplomski rad Milojka Spajića – Evropa sad 2 će stvoriti državu socijalnih slučajeva i ekstremno bogatih pojedinaca

Sead Čirgić

Funkcioner SD-a i nekadašnji direktor FZO-a Sead Čirgić smatra da će program Evropa sad 2 budućeg premijera Milojka Spajića, od Crne Gore stvoriti državu socijalnih slučajeva i ekstremno bogatih pojedinaca.

Čirgić za CdM kaže da ekspoze budućeg premijera Spajića koji nas kao turoperator šeta na putovanje snova od Skandinavije preko Švajcarske do Singapura liči na diplomski rad u kojem uzima najbogatije i najuređenije sisteme svijeta kao primjer kakva bi Crna Gora trebala biti.

“A ko ne bi želio živjeti kao građani najbogatijih država? Eto takva bi Crna Gora trebala postati za njegova mandata, tako je opisana u ekspozeu. I tu nema zamjerki, ali ne piše kakva je ekonomska podloga za realizaciju navedenog plana aktivnosti. Koliko novca je ukupno potrebno za realizaciju predstavljenih planova? Koliko od toga ćemo obezbijediti iz realnih prihoda, a koliko iz zaduženja? Koliki je projektovani GDP za takvo nešto i koliko to pretpostavlja prosječnu godišnju stopu ekonomskog rasta za mandata?”, pita Čirgić.

Kako dodaje, kada bi znali odgovore na ova pitanja lako bi došli do odgovora je li diplomski rad Spajića dobio prelaznu ocjenu.

Čirgić smatra da, uz niz kontradiktornosti samog ekspozea posebnu u dijelu finansija, dvije stvari mogu jasno da se očitaju. Jedna da je neophodno zaduženje (ne znamo koliko) i druga da će ići rezovi ili kako se to lijepo kaže reforma u oblasti socijalne politike, što je već ranije najavio kroz ukidanje doprinosa za PIO.

“Treba reći da se reforma penzionog sistema može raditi ne dirajući stope doprinosa, ali ti doprinosi su za Spajića osnov budućeg vještačkog povećanja zarada zbog čega se i ide na njihovo ukidanje. Rekao bih da je to vidljiva suština cijeloga programa uz ono što se ne vidi kroz program poreskih reformi, a koje će siguran sam donijeti veće stope PDV-a”, ističe Čirgić.

Iako, kako naglašava, nije kroz ekspoze pomenuto vjeruje da će Spajić ispuniti obećanje dato građanima vezano za veće zarade i penzije, što svakako treba da raduje.

Ipak, upozorava da je pitanje koja je cijena toga, hoće li građani zaista imati bolji standard, jer vjeruje da je osnov toga novo zaduženje i ukidanje doprinosa za PIO.

“Jasno je kako je Spajić zamislio program Evropa 2. Naime, bruto zarade prevešće u neto uz neznatno smanjenje poreskog opterećenje poslodavaca i eto većih zarada. Sadašnjih 780 eura preko noći će biti 1000 eura, i ispunjeno obećanje. Iz inflatornog talasa zbog veće potrošnje, veće stope PDV-a, a time i veće naplate poreza pretpostavlja Spajić i griješi da će moći da obezbijedi sredstva za isplatu penzija i njihovo povećanje, ali ima odriješene ruke da se zadužuje. Ministarstvo finansija će samo za penzioni i zdravstveni fond trebati da obezbijedi oko milijardu eura iz poreza”, navodi Čirgić.

Upozorava da ono što građani još uvijek ne vide je drugi dio te priče, a to je da će oni sami obezbijediti tih milijardu eura iz drugog džepa.

Naime, napominje Čirgić, uz uvećane zarade građani će sami određivati ukoliko zakonom ne bude regulisano koliko će odvajati za penzioni fond koji više ne mora biti državni.

“Osim toga kako je sasvim izvjesno da ni zdravstveni sistem nema dovoljno sredstava za nesmetano funkcionisanje računajte da ćemo sjutra birati sami zdravstveni paket koji ćemo moći da platimo, odnosno liječićemo se onoliko koliko budemo platežno sposobni. U oba slučaja slabi se javni u korist privatnog sektora i društvo se uvodi u zonu socijalne nesigurnosti. Dakle, povećanja zarada iz doprinosa u suštini znače da ono što smo izdvajali putem doprinosa iz bruto zarade sada ćemo izdvajati sami iz neto zarada ukoliko želimo da ostvarimo penziju i sjutra zdravstvenu zaštitu”, navodi on.

Kako ocjenjuje, formalno imamo veće zarade, suštinski iste ili manje, jer jednostavno nema većih zarada bez ekonomskog rasta.

“Uz to ekonomija će slabiti zbog sve većeg i najavljenog zaduženja, a koje procjenjujem neće biti manje od tri milijarde eura za mandata Spajića, jer će najveći dio zaduženja ići za tekuću potrošnju iako se drugačije najavljuje”, ističe on.

To je, kako kaže, izgleda suština najavljene reforme i povećanja zarada.

“Ovaj program će dakle umjesto izgradnje države socijalne sigurnosti i pravde izgraditi državu socijalnih slučajeva i ekstremno bogatih pojedinaca. Takođe, vještačko uvećanje zarada dovešće do značajno veće inflacije u odnosu na prosjek eurozone, što i sada imamo kao rezultat Evrope sad 1, gašenje malih preduzeća, otpuštanje radnika, veći obim sive ekonomije, pritisak za zapošljenje u organima javne uprave. Na kraju, želim Spajiću uspješan rad i da ostvari zacrtane ciljeve iz ekspozea, a da sam ja u krivu”, zaključio je Čirgić u izjavi za CdM.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
21 maj
Gost
21 maj

A sto je bilo do sad medi i mlijeko jel a aj radi nesto pametno jer ovo definitivno nije bilo

Radosav
Gost
Radosav

Sto bi sa vladikom Borisom?

Drn
Gost
Drn

Ko bude radio ima e a kad ukinu radno sposobnim socijal im slucajevima koji nece da rade normalno da ce biti gladni.

Happiness
Gost
Happiness

Hvala. Razumnost…

Harko
Gost
Harko

Pretvaramo se u zemlju inflacijom naduvane skupoce jer nema realne ekonomske osnove nego ćemo unaprijed trositi penzije i zdravstveni budžet kao da nikad nećemo ostariti ili se razboljeti. A to će nas pretvoriti vremenom u nerazvijeno drustvo sa bogatim pojedincima azijskog tipa, odakle se bjezi u zapadnu Evropu da bi se dobila socijalna sigurnost. I sve će to podrzati kratkovidi… Više »

Harko
Gost
Harko

Pretvaramo se u zemlju vjestacki naduvane skupoce jer nema realne ekonomske osnove nego ćemo unaprijed trositi penzije i zdravstveni budžet kao da nikad nećemo ostariti ili se razboljeti. A to će nas pretvoriti vremenom u nerazvijeno drustvo azijskog tipa, odakle se bjezi u zapadnu Evropu da bi se dobila socijalna sigurnost. I sve će to podrzati kratkovidi i pohlepni gradjani… Više »

081
Gost
081

Je li Boga ti ? A mi mislili da je to radjeno zadnjih 30 godina… hvala ti sto nam otvori oci… maxe druze …

Harko
Gost
Harko

Pretvaramo se u zemlju vjestacki naduvane skupoce jer nema realne ekonomske osnove nego ćemo unaprijed trositi penzije i zdravstveni budžet kao da nikad nećemo ostariti ili se razboljeti. A to će nas pretvoriti vremenom u nerazvijeno drustvo azijskog tipa, odakle se bjezi u zapadnu Evropu da bi se dobila socijalna sigurnost. I sve će to podrzati kratkovidi i pohlepni gradjani… Više »

Okinavo
Gost
Okinavo

U tim zemljama postoje privatni zdravstveni i penzioni fondovi koji daju socijalnu sigurnost…

Jelena
Gost
Jelena

Đe je ovaj Čirgić živio posljednjih 30ak godina? Ja ne znam ko je ovdje lud….

Darko M.
Gost
Darko M.

E ti se razumiješ. Osjetili smo to,i još će nas boljeti,vaša stručnost.

Ann
Gost
Ann

Ne treba nam ni Singapur ni Svedska jer su I oni otisli lijevo vec jedan fin model zastite gradjana kojih je premalo tj . drzava da azurno resava probleme. A ne ekonomija Amerike dje s platom od 400 € bez velikih mogucnosti treba da živim kao Njujorkčanin tj. sve preskupo jer u Njujorku moze da ispliva odje nema šanse jer… Više »

Onslaught
Gost
Onslaught

Ovo se i ne krije više… dobar dio gradjana ne vidi kolika i kakva je to promjena, kad vide neće im se svidjet’..

Gricko
Gost
Gricko

Moj dragi Seade ,pa što je do sada bilo ,znači navikli smo ,ne može nas ništa iznenaditi

Kokot
Gost
Kokot

Srećom do sada nije bilo tako.Imali smo državu socijalne pravde i jednakosti.Nije uopšte bilo bogatih pojedinaca.

Dusko ko
Gost
Dusko ko

Ti si vec u te bogate pojedince

Ekonomista
Gost
Ekonomista

Sve ste u pravu gospodine Čirgiću, a mogu da vas kritikuju samo ovi koji pojma nemaju o ekonomiji ili su se školovali u Momišićima, Milivoj tzv univerzitetu utd

Irfan
Gost
Irfan

Sve je ovo sto je rekao covek realno, onaj ko ima para i ko je sve ovo do sad placao provatno i zdravstvo i penziono, njemu bude bolje, na zalost siromasnih, bice ostavljeni da boluju, prose i zive na ulici, ovo je program Amerika 1 a ne Evropa 2, u evropi ipak imas socijalni program.

Krsto Zrnov
Gost
Krsto Zrnov

A sta su uradili ovi u zadnjih 30 godina??? O tome ćutiš?? Babe kupuju auta od pola miliona i nikom ništa!!!

Tara
Gost
Tara

za tebe su prevaranti-cetnici-antidrzavnici..koji su placeni velikim parama da CG ugroze i anektiraju..i ubijaju..ne sramoti ime crnogorsko..koji se borio za slobodu drzave CG.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Pa to jeste tako i tako ce biti ! Socijalistickokomunisticki sistemi su propali jer je zapad ulozio dosta novca da propadnu. Razlog je bio opasnost da se i njima desi socijalizam na putu prema komunizmu ! Na zapadu znaju da je to put u sunovrat ! Mana socijalistickokomunistickih sistema je cuvena floskula “ svi imamo stomak” sto su u Jugoslaviji… Više »

Ivan
Gost
Ivan

Ovako je bila prica i za ES1 pa ste se ucutali,a svima su plate skocile,nas narod nije dobio nikad nista pa ih je vise i strah da im bude bolje. Trebsm im dat sa su,maksr narod da dobije koji dinar pa koliko hod da traje,mi smo svakako prezaduzeni,a mista nemamo osim par km autoputa,tako da i da se zaduzi makar… Više »

Jesda
Gost
Jesda

Neka uvede pravedniju raspodjelu dobiti kao raspon plate da po zakonu nemoze biti veci od 1 naprema 7 kako je to nekada bilo i bice dovoljno za sve i da nam ostane za inovatore.

Ahahahaha
Gost
Ahahahaha

Pa mi decenijama zivimo bas u takvoj drzavi pa se nisi oglasavo. Dati sansu nekome posle 30 godina loseg braka je minimum zdravog razuma. Znam da necete objaviti ovaj komentar ali dako ga barem neko procita.

Krsto Zrnov
Gost
Krsto Zrnov

Bravo za komentar bravooo!!!

Kolaso
Gost
Kolaso

Tačno, Bogati pojedinci i elativno male plate nije nista novo, ali bar nije udarano ovako u sistem socijalne zaštite što će osim već evidentne rekordne inflacije i smanjenja kupovne moci gradjana donijeti i gubitak bilo kakve socijalne sigurnosti.

Kolaso
Gost
Kolaso

Tačno, Bogati pojedinci i relativno male plate nije nista novo, ali bar nije udarano ovako u sistem socijalne zaštite što će osim već evidentne rekordne inflacije i smanjenja kupovne moci gradjana donijeti i gubitak bilo kakve socijalne sigurnosti.

Lol
Gost
Lol

Isti djavo ,drugo pakovanje

Tivat
Gost
Tivat

Zar nismo već sad zemlja socijalnih slučajeva i ekstremno bogatih pojedinaca. Ko je to stvorio

Onajkomejm
Gost
Onajkomejm

A ko je od Tivta koji je bio rupčaga u koju čak ni međugradski autobusi svraćali napravio elitni grad u kojem svoju rupu od stana možeš izdat 100e dan?

Tivat
Gost
Tivat

Nije on napravio ništa. Već jedan iz Kanade koji je kupio Arsenal.
To je isto kao da prodaš porodičnu kuću i onaj ko je kiupi napravi od nje restoran.
A onda ti ideš po selu i pričaš sa si ti to napravio.
Lako je prodavati, što nenspravidtr nešto. Sve što se moglo prodati na primorju, prodali ste

Micko
Gost
Micko

A ko je od Pljevalja Bijelog Polja i Berana napravjo pustinju?

Darko M.
Gost
Darko M.

Tivat nisu napravili,već prodali. To umijem i ja.

Send this to a friend