Ekonomija

Dukaj: Sve veći značaj revizije informacionih sistema

Uloga revizije informacionih sistema u javnoj upravi biće značajnija iz godine u godinu, naročito što su ključni strateški pravci razvoja Vlade digitalna transformacija i reforma javne uprave, saopštio je resorni ministar Maraš Dukaj.

On je na konferenciji Uloga i značaj revizije informacionih sistema u javnoj upravi, u hotelu Cue u Podgorici, rekao da je Ministarstvo javne uprave svjesno da ubrzani razvoj informacionih tehnologija, jačanje sajber bezbjednosti i unapređenje kontrola u toj oblasti predstavljaju važan činilac sigurne, efikasne i kvalitetne javne uprave.

“Revizija informacionih sistema je zato prepoznata u Zakonu o elektronskoj upravi kao značajan dio naših aktivnosti u razvoju elektronske uprave. Ona treba da unaprijedi upravljanje IT funkcijom u organima državne uprave a sa druge strane, pruži uvid i ukaže na one segmente koji zahtijevaju dodatno usklađivanje sa standardima u ovoj oblasti”, naveo je Dukaj.

Cilj Ministarstva javne uprave je, kako je rekao, da kroz rad Odjeljenja za reviziju informacionih sistema da doprinos svim ministarstvima i organima uprave u nastojanjima da proces digitalizacije bude efikasan i u skladu sa propisima iz ove oblasti.

“Takođe, očekujemo da se kroz sprovođenje preporuka revizije poveća stepen upotrebe i bezbjednosti informacionih sistema. Moramo biti svjesni važnosti smjernica za unapređenje procedura i politika koje su neophodan preduslov za kvalitetne procese rada u IT sektoru, kao i potrebu strateškog planiranja resursa neophodnih za proces digitalizacije u svim organima državne uprave”, precizirao je Dukaj.

On je kazao da je zadovoljan što Ministarstvo javne uprave i SIGMA prvi put u Crnoj Gori organizuju konferenciju na temu revizije informacionih sistema u javnoj upravi.

“Takođe, zadovoljstvo mi je što je sa nama i predstavnica Ministarstva finansija, sa kojim mi sarađujemo u dijelu reforme javne uprave”, rekao je Dukaj.

On je naveo da je njihov zajednički cilj da ova konferencija doprinese daljem jačanju uloge revizije informacionih sistema u svim institucijama javne uprave u Crnoj Gori.

“Želim na samom početku da se zahvalim i Bianci Breteche na podršci koju SIGMA pruža Ministarstvu javne uprave u oblasti razvoja IT revizije. Drago mi je, takođe, da pozdravim i naše goste iz Španije i Holandije, kao i bankarskog i javnog sektora u Crnoj Gori, kao i da im se zahvalim što su se odazvali pozivu da na ovoj konferenciji govore o značaju revizije informacionih tehnologija”, kazao je Dukaj.

On je rekao da je siguran da će imati priliku da saznaju više o značaju revizije i samoj profesiji IT revizora i da će za sve biti od značaja da čuju iskustva u ovoj oblasti od predstavnika institucija koji ovu vrstu revizije rade dugi niz godina.

Send this to a friend