Ekonomija

IRF za dva mjeseca odobrio 26,8 miliona eura za kredite

ilustracija

Investiciono-razvojni fond (IRF) za prva dva mjeseca ove godine odobrio je 26,8 miliona eura plasmana, što je 74 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

“Od tog iznosa, dominantan dio plasmana čine dugoročni krediti, u iznosu od 20,8 miliona eura, dok je realizacija po osnovu kratkoročnih iznosila šest miliona eura”, navodi se u martovskom Newsletter-u IRF-a.

Posmatrajući odobrene plasmane po aktuelnim kreditnim linijama, 21 odsto je namijenjeno za razvoj preduzetništva, 30 odsto za podršku postojećim mikro, malim i srednjim preduzećima, 37 odsto za unaprijeđenje likvidnosti preduzeća i 12 odsto za greenfield i brownfield investicije.

Predsjednik Odbora direktora IRF-a, Zoran Vukčević, kazao je da uspješne i preduzetnike koji to nijesu razlikuje to što uspješni nikad nijesu odustajali od svoje ideje.

“Uspješni su imali volju, a neuspješni samo želju. Kada imate volju i kada ste uporni u svojoj namjeri, nijedno ograničenje vas neće spriječiti da pokrenete sopstveni biznis i obezbijedite profitabilno poslovanje“, naveo je Vukčević.

Iz IRF-a su podsjetili da su 2012. godine počeli saradnju sa Evropskom investicionom bankom (EIB), kada je potpisan i prvi ugovor o kreditnom zaduženju.

Te dvije finansijske institucije su do sada potpisale tri kreditna aranžmana u ukupnom iznosu od 220 miliona eura. EIB je vremenom postao glavni strateški međunarodni partner IRF-a i u toku su pregovori povodom novog kreditnog aranžmana.

“Potpisivanjem sporazuma o kreditu između Razvojne banke Savjeta Evrope i IRF-a od 30 miliona eura, bićemo u prilici da u narednom periodu posebnu pažnju posvetimo pitanjima socijalnog preduzetništva, tako što će se efikasnije podržati građani koji su u statusu socijalnog staranja i nijesu u mogućnosti da obezbijede kredite kod drugih finansijskih institucija”, kazali su iz IRF-a.

Cilj je da se tim sredstvima podržavaju krediti do 50 hiljada eura i to za finansiranje klijenata u ekonomski nerazvijenim regionima, kao i za ekonomski ugrožene grupe građana, poput tehnoloških viškova iz procesa tranzicije, visokoškolaca, žena i početnika u biznisu i malih poljoprivrednih proizvođača.

“U pitanju je novi instrument finansijske podrške koji se odnosi na odobravanje mikrokredita koji su, prije svega, u funkciji samozapošljavanja i jačanja malog biznisa”, zaključili su iz IRF-a.

Že.B.

Tags
Send this to a friend