Ekonomija

Mujović: Odgovor koncesionara Brskova čekamo do sjutra

Saša Mujović/ Foto: Vlada CG

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović istakao je da je rok za odgovor na povrede ugovora Tare risorsis kao koncesionara za eksploataciju rude u Brskovu bio do 25. maja, ali da su odlučili da sačekaju do sjutra, jer je u pitanju međunarodna kompanija koja ima mogućnost da dostavi odgovor i poštom.

Krajem sedmice imaće konferenciju za novinare na kojoj će predočiti da li je stigao odgovor i kakav, ako ga ne bude pristupiće raskidu ugovora.

Kako je kazao gostujući u Jutarnjem programu TVCG, to je vrlo kompleksno pitanje, ali stav Vlade je da nema kompromisa kada je u pitanju urgožavanje zdravlja građana Mojkovca.

“2010. je potpisan ugovor i do dan danas je važeći i kontroverzan je. Mi smo detektovali šest povreda ugovora i preduzeli konkretne mjere, odnosno dali rok od 60 dana da otkloni te probleme i ako ne dobijemo odgovor imamo mogućnost i pravo da raskinemo ugovor. Taj rok je istekao 25. maja, ali s obzirom da je u pitanju međunarodna kompanija smatrali smo da je korektno da damo još nekoliko dana da eventualno odgovor dođe, ako je upućen poštom. U četvrtak ili petak ćemo objelodaniti jesmo li i šta smo dobili i šta dalje”, kazao je Mujović.

Sa predstavnicima RS imali konstruktivan razgovor

Što se tiče posjete Trebinju i koncesione naknade iz Bilećkog jezera ministar naglašava da je posjeta bila uspješna i da su vodili konstruktivan razgovor sa predstavnicima Republike Srpske.

Kako je objasnio, tu postoji problem koliko je toga naplaćivano u periodu od 1994. do 2024. i kako onda naplatiti taj dio. Važno je da su od strane RS dobili veliku dozu razumijevanja da se to riješi.

“Ta koncesiona naknada zavisi od proizvedene električne energije, ali se ona 90 nije naplaćivala ni u RS ni u Crnoj Gori, pa je vraćanje u prošlost nekonstruktivno. Ali ako pravosudni organi misle da se time treba baviti onda nemamo ništa protiv. Što se tiče projekta hidroelektrane Buk-Bijela mi kao susjedi imamo želju da budemo konstruktivni i da podržimo u onom obimu koji ne ugrožava Crnu Goru. To koliko bi taj projekta mogao da utiče na nas je pod ingerencijom Minstarstva turizma, ekologije i održivog razvoja. Ja predstavljam Crnu Goru i pitam se oko onoga što se dešava ovdje. Ako me pitate da li podržavam Deklaraciju o zaštite Tare, podržavam apslolutno, ali ne mogu da utičem na to šta će susjedi da rade na svojoj teritoriji. Jasno se ističe da oni moraju dostaviti relevantnu studiju kojom se potvrđuje da taj projekat neće imati negativne implikacije za nas i našu životnu sredinu”, poručio je Mujović.

Dodao je da poštuju BiH, ali pitanja energetike su pod ingerencijom Republike Srpske, tako da smatra da su pregovarali i razgovarali sa pravom stranom.

Cilj Ministarstva da imamo što više raznovrsnih izvora energije

Komarnica je, kako kaže, potentan energetski projekat, ali stav je da neće ništa raditi protiv ekološkog standarda i to pitanje je prepušteno Agenciji za zaštitu životne sredine da da svoje mišljenje.

“Što se tiče gradnje elektrana na Ćehotini, treba prvo ispitati taj potencijal i razgovarano je sa Francuzima i Norvežanima zainteresovanim za taj projekat, da uz njihovi pomoć napravimo studiju gdje se elektrane mogu graditi na toj rijeci, a da to ne ugrožava druge interese. Moramo ulagati u solarnu i vjetro energiju, jer tu ima puno benefita i taj potencijal moramo maksimalno iskoristiti. Stateški važno je i naš prioritet nad prioritetima je da se napravi izvor vršne energije. Ako pogledate naš energetski bilans on pokazuje da imamo višak energije generalno, ali u pojedinim periodima je nema dovoljno i taj balans moramo riješiti. Energetika je pitanje koje se ne može riješiti za kratko vrijeme, a ideja je Ministarstva da napravimo miks izvora energije i da imamo više različitih opcija da bi energetski bili pokriveni”, kazao je Mujović.

Send this to a friend