Ekonomija

Mujović za CdM: Više nema izgovora – ako rukovodstva EPCG i Željezare ne budu valjano radili svoj posao, tražiću smjenu odgovornih

Saša Mujović (Foto: Vlada Crne Gore)

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović odlučan je u namjeri da enegetskj sektor dovede u red. U razgovoru za CdM, ministar jasno poručuje – u slučaju da rukovodstva EPCG i Željezare ne budu radili svoj posao na valjan način, zahtijevaće personalnu odgovornost.

Govoreći o situaciji u Željezari, Mujović za CdM kaže da je Komisija za sprovođenje postupka javnog poziva za davanje u zakup kapaciteta Kovačnice i Čeličane, nakon dva neuspješna javna poziva, dala preporuku da se otpočne pregovarački postupak sa svim kompanijama koje su izrazile spremnost za poslovnu saradnju. Planirano je da pregovori otpočnu 8. maja 2024.godine.

“29. aprila sam imao radni sastanak sa predstavnicima menadžmenta kompanije od kojih sam tražio jasan Biznis plan i precizne rokove za njegovu realizaciju, kako se u narednim mjesecima, bez obzira na ishod pregovaračkog postupka ne bi desila situacija da radnici Željezare štrajkuju i traže ono što im po zakonu pripada”, navodi on.

EPCG Željezara
EPCG Željezara

Ukazuje na to da unutrašnja organizacija unutar EPCG i Željezare mora biti najbolja moguća kako bi se izbjeglo da bilo kakav propust onemogući obavljenje aktivnosti, a na bazi kojih zaposleni ostvaruju lični dohodak.

“U slučaju da rukovodstva EPCG i Željezare ne budu radile svoj posao na valjan način, najavljujem da ću zahtijevati personalnu odgovornost”, jasan je ministar.

SOLAR Gradnja ima perspektivu – ako svi budu radili ono za šta su plaćeni

Odgovarajući na pitanje CdM-a da li je poslovanje SOLAR Gradnje ugroženo, te da li ta kompanija ima budućnosti, Mujović navodi da SOLAR Gradnja ima perspektivu u slučaju da svi rade ono zašto su plaćeni.

Solar Gradnja
Solar Gradnja

“Menadžment mora biti aktivan na tržištu, preko odgovarajućih službi promovisati građanstvu ugradnju solarnih panela i benefite koje mogu očekivati od tog projekta. Moraju voditi računa o nabavkama i korišćenju optimalnog broja zaposlenih, dok radnici trebaju instalirati najmanje 4MW (megavata) solarnih panela na mjesečnom nivou”, ističe Mujović.

Upozorava da svaka devijacija od navedenog ruši profitabilnost kompanije i njen opstanak dovodi u pitanje.

“Ministarstvo će pratiti aktivnosti i biti u direktnom kontaktu sa najodgovornijim licima u kompaniji”, dodaje ministar enegetike i rudarstva.

Politički uticaj

Upitan da kaže da li politika i dalje vodi glavnu riječ u kompanijama energetskog sektora, te da li to i koliki problem stvara kada govorimo o budućnosti ovih kompanija i njihovim rezultatima, ministar odgovara potvrdno.

“Vrlo jasan odgovor, DA. Politika i dalje ima uticaja na poslovanje kompanija energetskog sektora i biće tako sve dok i jedan član menadžmenta bude biran po partijskom ključu. Moj cilj kao ministra je da proces pune profesionalizacije zaživi što prije, ali realnost i inertnost procesa upućuju da se isto ne može desiti tako brzo. Mnogo političkih subjekata u vlasti znači i mnogo zahtjeva, borbu za zadovoljene političkih aspiracija i udaljavanje od principa meritokratije”, zaključio je Mujović u razgovoru za CdM.

Miraš Dušević

32

avatar
1000
27
5
0
 
28
KacoAmirInzenjerTreće OkoSlike niksic DD
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Amir
Gost
Amir

U CG NAJVIŠE PRIMAJU ONI ŠTO NE RADE – Dakić, Željezara, Vektre, Kapovci…

Inzenjer
Gost
Inzenjer

A eno ih leze kuci ti iz SOLARA a primaju plate po 900 eura

Treće Oko
Gost
Treće Oko

Solarni paneli koji se nude za ugradnju Solar Gradnja daje garanciju na 5 godina a proizvodječ panela daje garanciju od 25-30 godina . Znači da je neko kupio polovne škart panele a platio po punoj cijeni panele . Neko se dobro ošerbetio SDT i Policija su na potezu

Slike niksic DD
Gost
Slike niksic DD

Mene ovaj lici na kecmana.

Kanal
Gost
Kanal

Potrošiće te kao Milovića za 3 mjeseca.
Samo sto ce tebe maci sa pozicije ministara, a ostaviti u partiji. Vi ste za Spajica obični pioni.

Glavonja
Gost
Glavonja

Da li to ministre znači da je po srijedi zloupotreba državnih resursa u korist partija i partijskih uhljeba.
Da li će za to neko snositi odgovornost.
Da li će SDT reagovati ?
Partijska zaposljavanja su u pitanju – Sami ste to potvrdili.

Amir
Gost
Amir

Hahahaha….sad je u CEDIS u odbor direktora imenovao čovjeka koji je sa 60 godina “magistrirao” nešto u vezi ekologije, samo što je partijski podoban.

Breclav
Gost
Breclav

Sve gi potepaj bre!

Kika
Gost
Kika

Ovaj ministar zajedno sa ministrom Radulovicem su jedino korektni i dobri ministri. Oni su zalutali u ovu vladu.

Nikola
Gost
Nikola

Nikako da shvatiš da si igračka u rukama Spajića i Mandića, oni postavljaju kadrove a ti si tu kao klimavko da to odobravaš
EPCG, Rudnici, CEDIS…. tvoja rječ ništa ne znači već rječ ovog dvojca

Elektra
Gost
Elektra

A solar na Vrtačkoj brani bez ijednog papira….naravno Opstini Nk to ne smeta…

Biće interesantna proizvodnja ako je ikad priključe…

Ajmo to malo
Gost
Ajmo to malo

Kad ce pocet ova nova garnitura put spuza za razne malverzacije. A Novovicu, Evo 5 godina vec prolazi??

Bit ce veselo
Gost
Bit ce veselo

Kako ce kad se sretne sa Katanom..

🇲🇪Tuđemil🇲🇪
Gost
🇲🇪Tuđemil🇲🇪

A ko će da provjeri milionske ugovore koje Solar sklapa za postavljanje panela po političkoj (ZBCG i Demokrate) osnovi na zemlji svoji političkih aktivista?

Dragan
Gost
Dragan

E, moj Mujoviću! Populizam poče da ne prolazi. Kolega.

Bendares
Gost
Bendares

Sve sto radite, a mislim na premijera i ministre iz Pes-a radite pravilno. Sve sto rade Demokrate i cetnici, rade pogresno. Molim vas, napravite koaliciju sa Dps-om. Molim vas za blagostanje nase drzave!

Loš
Gost
Loš

Ministre energetike i rudarstva,dok vi ljutito pričate što ćete im raditi kad ih uhvatite,ja istovremeno pročitah vijest da su vam iza leđa postavili za direktora RUP politikologa.Samo još i vama da jave.

Mirko
Gost
Mirko

A on se ništa ne pita no prijeti praznom puškom. Najveći uspjeh će mu biti ako do kraja izdrži da rašćera ove kvazi rudare iz Mojkovca. To je za poštovanje, konkretan potez. Ovo ostalo mlako.

Gernsheim
Gost
Gernsheim

Ne smiješ ti to napraviti opet samo populizam i izjave pred izbore pazi samo da oni tebe ne skinu sa funkcije naivni Mujoviću , lako ti je ovaj blentavi narod da vučeš za nos još im obećaj još po 200€ i završio si sa populizmom….

Donatelo
Gost
Donatelo

Populista!!!

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Zeljezara je iskljucivo proizvod politickog uticajaź pa za pocetak treba stavit tacku na pricu o zeljezari !

Nakamura10
Gost
Nakamura10

Podrźavam ministra!
Ali, obavezno zadrźati: Jočićku & Saveljićku, Đapića & Čolakovića & Jokić Sima, strukovnog !!!

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Nije dovoljno samo da budu smijenjeni, već i krivično da odgovaraju! Kad jednom to uradite nećete imati problema sa budućim menadžmentima.

Jovan
Gost
Jovan

Pa evo Agencija proglasi kupovinu imovine Zèljezare nezakonitom a Milutina niko ne dira a ne da krivicno da odgovara…20 miliona i nikom ništa

Loš
Gost
Loš

I ne dolaze nindže iz tužilaštva da hapse.

Jovan
Gost
Jovan

Moj ministre, prvo ti Milutina pošalji kući to ti je prvi korak.
Solar nema buducnost sa 300 zaposlenih dok nijedan posao ne mogu dobiti sem sto im namjesta epcg. Firme sa 20 zaposlenih dobijaju poslove i postavljaju elektrane na hotele i dr objekte a Solar sa 300 radnika ne moze ni na kucu 10 panela postaviti za pola godine.

kaljari9
Gost
kaljari9

Profesore,u pamet se.
Dok god bude na snzazi politika a ne znanje nikakve smjene nece pomoci.

Profesor
Gost
Profesor

Manje je politike u EPCG i Cedis-u bilo prije 4-5 godina nego sad.. sve ide samo unazad

Okultis
Gost
Okultis

Sprdacina. Zeljezarce, te silne radnike koji nista ne rade evo 30 godina I zive na racun nas koji radimo treba sve doma ispratit, I da vrate makar plata za 10 godina koje su dobijali na lijepe oci.

Miha
Gost
Miha

A evo jos Dakicevce placamo, to samo kod nas ima..

Marko
Gost
Marko

Napokon, dokle vise politicko zaposljavanje dok oni strucni sjede doma

Kaco
Gost
Kaco

Pa jedno 30 godina, kao vi što ste.

Send this to a friend