Ekonomija

Najveći broj turista se očekuje iz regiona, Njemačke, Velike Britanije i Francuske, nedostatak radne snage jedan od problema

Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP)

Dok se približavamo početku nove turističke sezone, raduju nas najave i predviđanja očekivanog turističkog prometa. To pokazuju trenutne indikacije i rezultati ankete turističke privrede koju smo nedavno sproveli, te imamo razlog za optimizam. Prema tim podacima očekuje se da će najveći broj posjetilaca doći iz regiona, Njemačke, Velike Britanije i Francuske, a takođe primjećujemo rast interesovanja iz baltičkih zemalja, skandinavskih zemalja i Poljske, saopšteno je Gradskom portalu iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Kazali su da imaju pozitivna očekivanja da će turistička sezona biti uspješna. Preko 80% učesnika ankete smatra da su najave na nivou prošlogodišnjih ili čak bolje, te se nadaju da će nastavak sezone biti uspješan.

„Protekli period bio je izuzetno intenzivan za nas, s obzirom na to da smo imali promotivne aktivnosti u više od 25 zemalja, pri čemu je digitalni marketing igrao ključnu ulogu u dosezanju šire globalne publike. Tako su u toku aktivnosti na izradi kreativnog koncepta digitalne kampanje koja je usmjerena ka tržištima Velike Britanije, Francuske i Njemačke“, saopšteno je iz NTO.

Ističu da je cilj kampanje inspirisati različite ciljne grupe da posjete Crnu Goru, promovisati autentična iskustva koja privlače goste veće platežne moći i povećati prosječnu potrošnju po turisti.

„Naša vidljivost značajno je povećana uspješnim kampanjama s ETC-om, Amadeusom, Expediom i globalnim medijskim kućama poput BBC-a. Pored toga, aktivno smo učestvovali na brojnim sajmovima i drugim promotivnim aktivnostima, uključujući studijske posjete medija, influensera i turoperatora. U saradnji sa Udruženjem njemačkih turoperatora organizovali smo Destinacijski forum, gdje je 60 renomiranih turoperatora, novinara i turističkih agenata tokom petodnevne posjete imalo priliku da se upozna s našom ponudom, a na kraju je održana i poslovna radionica na kojoj je crnogorska turistička privreda predstavila svoju ponudu potencijalnim klijentima“, poručuju iz NTO.

Usklađivanje tržišta rada sa sistemom obrazovanja moguće rješenje za nedostatak radnika

Saopštili su da priprema za turističku sezonu uključuje prepoznavanje i rješavanje ključnih problema, od kojih je jedan nedostatak radne snage.

Dodaju da ovo pitanje nije jedinstveno za našu zemlju, da se mnoge države sa izraženom sezonalnošću u turizmu suočavaju sa sličnim izazovima.

„Turizam je sektor sa visokim intenzitetom rada, što znači da zahtijeva veliki broj zaposlenih u različitim oblastima. Kroz efikasno upravljanje, ulaganje u obuku radne snage i primjenu inovativnih rješenja, moguće je smanjiti rizike povezane sa ovim izazovom i obezbijediti uspješan tok turističke sezone. Resorno ministarstvo i Privredna komora Crne Gore, zajedno sa ugostiteljima i drugim predstavnicima turističke industrije, aktivno rade na pronalaženju rješenja za ovaj problem. Jedno od mogućih rješenja leži u usklađivanju tržišta rada sa obrazovnim sistemom, pojednostavljivanju procedura za zapošljavanje i poboljšanju statusa sezonskih radnika“, saopšteno je iz NTO.

Vjeruju da će nadležne institucije u narednom periodu preduzeti korake u ovom pravcu.

Infrastruktura ključni segment zadovoljstva turista

Iz Nacionalne turističke organizacije su istakli da je infrastruktura ključni segment turističke ponude Crne Gore koji direktno utiče na zadovoljstvo turista, omogućavajući lakši pristup destinacijama, povećavajući sigurnost i komfor posjetilaca te doprinosi ukupnom iskustvu boravka.

„Trenutno su u toku radovi na putevima, a njihovo pažljivo izvođenje je od suštinske važnosti kako bi se osiguralo da ne utiču značajno na turističku sezonu, omogućavajući gostima da maksimalno uživaju u destinaciji. S obzirom na našu misiju unapređenja imidža destinacije, Nacionalna turistička organizacija snažno podržava sve napore usmjerene ka poboljšanju infrastrukture i očekujemo da će relevantne institucije preduzeti sve potrebne korake kako bi se turistička sezona mogla odvijati nesmetano“, zaključuje se u saopštenju.

21

avatar
1000
15
6
0
 
20
Bokeška brigadaCrnogorkaMiliDnistrazburSlavujGigi
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bokeška brigada
Gost
Bokeška brigada

Boka Bokeljima!!!

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Ima radnika ali nece niko za bijedu da radi..pa.pogledajte troskove zivota..koliko je kirija..stanovi..hrana
.pozdrav iz hrvatske radim a ko oce neka skapava u bd ja necu

MiliDnistrazbur
Gost
MiliDnistrazbur

Samo napred.

Slavuj
Gost
Slavuj

Bitno da Turci sve nagrde,ne daju centa za borav.tsksu,ne daju pasose,umjesto tri gosta dodje ih sedam.Bas lijepo srednjem sistem,prijava turista.Samo sto ne biju .

Titov pionir
Gost
Titov pionir

nemate vi nedostatak radne snage nego neće niko da vam bude rob za 700 800e mjesečno

Banana
Gost
Banana

Zasto se ne spominju Turci koji cine 80% turista ove godine?
Da li zato je je 60% njih vec dobilo drzavljanstvo?

NevenaBD
Gost
NevenaBD

Znaci jedno 60% svih turista koji dodju bice Srbi, dal iz SRB dal iz BiH dal iz dijaspore.

NONSENS
Gost
NONSENS

Kakav nonsense! Ljeto u jeku, a oni kazu, citiram: “U su toku aktivnosti na izradi kreativnog koncepta digitalne kampanje koja je usmjerena ka tržištima Velike Britanije, Francuske i Njemačke“. Zar sada, drugari? Na vrijeme su se sjetili, ka’ vazda! Zar Njemci, Francuzi i Englezi prave kaubojske planove za ljetovanja u minut do 12? Pa kazu da se nadaju da ce… Više »

BMX
Gost
BMX

Turizam u Crnoj Gori je odavno na nivou jeftinog paradajz turizma za siromasne goste iz regiona koji dolaze na nase more i u gepeku automobila nose serpe, dzakove, krompire, paprike, boraniju, pite, sir, meso i mnogo sto sta a prenose sve to bukvalno bez ikakve kontrole na nasim granicama iako imamo stroge propise skoro kao zemlje EU sta se sve… Više »

Senad
Gost
Senad

Ti si nepismen

Gigi
Gost
Gigi

Jeste, dođoše u kulturnu zemlju.Makse ..oli..

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Nego sta nego kulturnu..sigurno seljoberi nijesmo a ti iz sumske jesi

Vojin
Gost
Vojin

Nto treba ukinuti
Firma koja ničemu ne služi, a košta državu boga oca!

Polako samo.
Gost
Polako samo.

Sad će oni, evo sad pričekajte nema ćuka.
Ako bude biće od 20 jul, do 20 avg to vi je to visoko elitni turizam.
Bitno da vi posrbice docekujete, sa prasicima po plazama i rostilima sirom primorija.

Vitoo
Gost
Vitoo

Nego kako,svrati ponekad…znas kakvo je mesooo topp

Marlon
Gost
Marlon

..”Iz Nacionalne turističke organizacije su istakli da je infrastruktura ključni segment turističke ponude Crne Gore….”..o kakvoj infrastrukturi je ovdje rijec kad nje i nema..Glavni ” turisticki” magistralni put za citavo primorje ima dvije trake..i tako ce i biti jos minimum par godina..Albanija sa druge strane otvara tunele, radi zaobilaznice, prosiruje jedan aerodrom i gradi drugi..Dje ovi ljudi zive???!!!!!!

Eto tako
Gost
Eto tako

O kojoj sezoni pricamo,od mjesec i po. Ako cemo o turizmu i zaradi onda treba pricat od marta do novembra. Potpuno je ova vlast unistila turizam,naroda neeemaaa ni u pred sezoni ,a ni u najavi u pod sezoni…Radnika nema jer odose u HR za vece plate. INasi privrednici kad placaju lokalca daju platu,a kad dolazi neko sa strane odna daju… Više »

Dusko ko
Gost
Dusko ko

Ova vlast uništila turizam?Asto je Dps uradio,biće da su ovi i ako su nikakvi uništili,Dakic Zeljezaru,Aluminijski,itd,ima 50 i kusur i pamtim dobro,hedino je zlo što su i ovi isti,samo treba biti pošten pa reč da je Dps glavni krivac,sećam se ja kao dijete sezona od maja do oktobra

Prc
Gost
Prc

Ima radnika al nece nikonda ih plati. Stalno prica o nekakvim rekordima,popunjenosti al kazu ne mozemo da platimo vise. Ovdje je potraznja za najjeftinijom radnom snagom a ne za radnicima. Eto vam konobari koji ne znaju beknut ni naski ni engleski

Sasha
Gost
Sasha

Nedostatak radne snage problem? A toliko nasih nk radnika sjede na birou za nezaposljavanje,kvalifikujte te ljude i BICE RADNIKA ! Kursevi za kuvare konobare menadzere jezike i bice uspjeha!

Kantor
Gost
Kantor

Jeste, ali svoju djecu stipendiraju po svjetskim metropolama sa drzavne plate, a ostala djeca na biro i za crkavicu da rade dok njihova ” uspjesna” ne dodju na drzavne funkcije da nastave porodicno upravljanje. Spiralno po dubini.

Send this to a friend