Ekonomija

Nezadovoljavajući uslovi rada zaposlenih u pojedinim crnogorskim opštinama

Đuro Nikač, FOTO: Gradski.me

Uprava za ljudske resurse i međunarodna organizacija za državne službenike “Respa” po prvi put sprovode istraživanje o zadovoljstvu zaposlenih u jedinicama lokalnes amouprave. Zaposleni u lokalnim samoupravama popunjavaju ankete u okviru koji će iskazati svoja iskustva i nezadovljstva u radu, kazali su za Gradsku iz Uprave za ljudske resurse.

Dok se čekaju novi rezultati istraživanja o zadovoljstvu zaposlenih u javnoj upravi trenutni pokazuju da je problem vrednovanja znanja i napredovanja u službi takođe problematičan.

“Državni službenici nisu zadovoljni transparentnošću dodjeljivanja, sistema nagrađivanja unutar institucija i njihovim uticajem i mogućnošću da putem nekih svojih inicijativa utiču na kreiranje određenih odluka unutar svoje institucije“, ističe vd pomoćnik izvršenog direktora Uprave za ljudske resurse Đuro Nikač.

Prema analizama Uprave za ljudske resurse nezadovoljavajući su i uslovi rada zaposlenih u pojedinim crnogorskim opštinama.

“Osnovna sredstva za rad mislim negdje računari negdje radni sto, proces na koji se službenik, koji prvi put zasniva radni odnos mora biti na jednom većem kvantitavinom nivou u smislu praćenja njegovog rada mentorstva , evaluacije njegovog rada“, smatra Nikač.

Istraživanja će se raditi na svake dvije godine kako bi se pratila karijera zaposlenog službenika u lokalnoj samoupravi. Anonimno popunjavanje ankete traje još dvije nedelje, nakon čega će obraditi podaci, a od jeseni razmišljati o novim strategijama u oblasti ljudskih resursa.

Send this to a friend