Ekonomija

Pejović: Stara praksa i politika urušavanja, devastacije i uzurpacija mojkovačkih šuma mora biti prošlost

Foto: Uprava za šume

VD direktora Uprave za šume, Srđan Pejović danas je boravio u posjeti Područnoj jedinici Mojkovac, gdje ga je o zabrinjavajućem stanju u ovoj Područnoj jedinici informisao novoimenovani šef, Nikola Mešter, saopšteno je iz tog resora.

“Na sastanku je konstatovano da se ova Područna jedinica posljednjih godina suočava sa brojnim ozbiljnim problemima, posebno ukoliko se ima u vidu činjenica da je već duži period funkcionisala bez šefa, koji bi upravljao i organizovao rad zaposlenih. Analizom poslovnih knjiga evidentan je dugogodišnji, nedomaćinski odnos prema državnom resursu u ovoj Područnoj jedinici, ne samo od strane prethodnog menadžmenta i pojedinih zaposlenih, već i od strane drugih institucija, kao i fizičkih lica, što je rezultirao katastrofalnim stanjem u svim segmentima poslovanja, a posebno zabrinjavajućim stanjem mojkovačkih šuma”, piše u saopštenju.

Mešter je ukazao direktoru na najsvježije probleme koji su ga dočekali odmah po imenovanju, a posebno na aktuelni problem u GJ „Lepenac-Palješka Gora“, a koji se odnosi na nestanak drvne mase koja je posječena u svrhu radova na putu Mojkovac – Lubnice.

Foto: Uprava za šume
Foto: Uprava za šume

“Ono što je nakon analize predmetne dokumentacije utvrđeno jeste da je sva predmetna drvna zapremina bila redovno doznačena, međutim prilikom sklapanja Ugovora između Vlade Crne Gore i izvođača radova došlo je do krupne greške, pa tom drvnom masom niko nije zadužen, zbog čega je ona ostavljena pored puta da propada i trune. Iako je postojao način da se ta količina lageruje, a kasnije proda, nizom slučajnih ili namjernih grešaka u proceduri, do toga nije došlo. Naime, zbog sporih administrativnih procedura oko usvajanja Odluke o prodaji drvnih sortimenata na šumskim stovarištima, u međuvremenu gotovo sva količina drvene zapremine je nestala, odnosno otuđena je, čime je nanijeta velika šteta državi, a niko nije odgovarao za to”, kazao je Mešter.

Takođe, na sastanku su Pejovića upoznali sa tim da je slučaj prijavljivan i policiji i da se reagovalo na sva saznanja i dojave kako bi se drvna zapremina zaštitila, međutim nedostatak reakcije od strane policije i ostalih nadležnih institucija rezultirao je time da je gotovo sva količina postupno otuđena, što su demonstrirale i fotografije koje su dostavljene sa lica mjesta.

“Ovakve situacije su nedopustive i stara praksa i politika upravljanja odnosno urušavanja, devastacije i uzurpacija mojkovačkih šuma, mora biti prošlost. Neophodno je zajedničkim djelovanjem svih pronaći način da se što prije stopiraju sve sumnjive i nezakonite aktivnosti, ali za to je neophodna podrška i intenzivna saradnja šumarske inspekcije, policije, sudstva i tužilaštva, a koja je izostala u brojnim situacijama”, rekao je Pejović.

Kako je saopšteno, ono što posebno zabrinjava, a što je uočeno u ovoj područnoj jedinici jeste broj uzurpacija državne imovine šume, na koje se nije reagovalo, a koje datiraju još iz perioda 2010. godine, prilikom obilježavanja foto signala za avionsko snimanje privatne imovine.

Foto: Uprava za šume
Foto: Uprava za šume

“Takođe, poražavajući podatak je da u ovoj Područnoj jedinici se na osnovu tog snimanja, javljaju fizička lica koja su suvlasnici sa državom Crnom Gorom na velikom broju državnih parcela, bez relevantnih dokaza, zbog čega u narednom periodu predstoji detaljno istraživanje predmetne stvari, posebno u dijelu razgraničavanja katastarskih parcela. Neophodno je po hitnom postupku formirati Komiiju i utvrditi iz kojih razloga niko u tadašnjem menadžmentu Uprave za šume nije reagovao na pisana upozorenja i obavještenja čuvara šuma o uzurpaciji državne imovine, još iz 2010. godine za šta postoje i dokazi, kao i način na koji je u Katastru državna imovina prepisana i raspodjeljena kao susvojina privatnim licima. Očigledno je riječ o ozbiljnim nezakonitim radnjama na koje ni direktor Pejović ni novi šef Područne jedinice neće ćutati, obzirom da je riječ o preko 300 takvih slučajeva”, dodaje se u saopštenju Uprave za šume.

Takođe, dodaju, ono što predstavlja ogroman problem ove Područne jedinice jeste nedostatak stručnog kadra, a posebno činjenica da u PJ Mojkovac trenutno nema ni jednog zaposlenog šumarskog inženjera.

U razgovoru sa zaposlenima, Pejović poručio je da u narednom periodu treba očekivati temeljne reforme, pojačanje u smislu radne snage, ali takođe da će zahtjevati mnogo odgovorniji rad zaposlenih, obzirom na probleme koje ima ova Područna jedinica.

“Niko neće biti zaštićen ni povlašćen ukoliko nije obavljao poslove u skladu sa zakonom. Iz tih razloga očekuje da u narednom periodu, uz zajednički trud svih zaposlenih, na čelu sa novoimenovanim šefom, PJ Mojkovac izađe iz postojećih problema, uz osnažen kolektiv, bolju tehničku opremljenjost i uslove rada, ali i uz odgovorno, zakonito i precizno obavljanje radnih zadataka svih zaposlenih, kako bi se stanje mojkovačkih šuma poboljšalo, a one postale simbol prepoznavanja ove opštine”, zaključio je Pejović.

Send this to a friend