Ekonomija

Poreska inspekcija: 440 prekršajnih naloga, 18 privremeno zatvorenih objekata

U periodu od 1. maja do 27. avgusta 2023. godine poreski inspektori su izvršili 3.987 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika. Utvrđene su nepravilnosti kod njih 339 i po tom osnovu je izdato 440 prekršajnih naloga sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 1.391.800 eura, saopšteno je iz Uprave prihoda i carina.

“Ove nepravilnosti se odnose na neevidentiranje prometa roba i usluga na zakonom propisan način, neuplaćivanje pazara na zakonom propisan način, neobračunavanje ili nepravilno obračunavanje PDV-a, neprijavljivanje zaposlenih i obavljanje djelatnosti bez prethodno izvršene opšte poreske registracije”, navodi UPC.

Zaduženje po osnovu novčanih kazni iznosi 1.036.268 eura, od čega je naplaćeno 722.268 eura ili 70 odsto.

“Naplata po osnovu novčanih kazni, odnosi se na poreske obveznike koji su prihvatili prekršajnu odgovornost i platili izrečene kazne u roku od 8 dana (umanjene za trećinu po Zakonu o prekršajima)”, dodaje se u saopštenju.

U skladu sa ovlašćenjima iz Zakona o poreskoj administraciji, u izvještajnom periodu su kod 18 poreskih obveznika preduzete mjere privremene zabrane obavljanja djelatnosti.

“Predmet intenzivnih kontrola poreskih inspektora tokom ljetnje turističke sezone i dalje su opšta poreska registracija, podnošenje poreskih prijava, evidentiranje prometa, uplata pazara i prijavljivanje radnika u primorskim i sjevernim opštinama. Obavljaju se i ciljane kontrole poreskih obveznika, kod kojih su tokom prošle godine utvrđeni prekršaji ili za koje je poreski organ bio u saznanju da ne evidentiraju promet i ne izdaju račune korisnicima usluga”, navodi UPC.

Građani, kao i do sada, sve nepravilnosti mogu prijaviti pozivom na broj telefona 19707.

Pitanja vezana za primjenu poreskih propisa možete poslati na mail adresu [email protected] radi dobijanja detaljnih odgovora sa pregledom poreskih propisa u ovoj oblasti.

Send this to a friend