Ekonomija

Abazović: Etiketiraćemo ljude koji nelegalno eksploatišu šljunak, angažovaćemo Vojsku, krivična prijava protiv Glavnog grada

Nismo daleko od toga da angažujemo Vojsku Crne Gore u cilju sprečavanja nelegalne eksploatacije šljunka. To je kazao predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović nakon završene sjednice Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, na kojoj se govorilo o nelegalnoj eksploataciji šljunka. Poručuje da će Vlada krenuti sa represivnim mjerama kako bi se zaštitilo izvorište Bolje sestre, a najavio je i da će podnijeti krivičnu prijavu protiv Glavnog grada jer nije stvorio uslove da državna inspekcija ukloni objekte Bemaxa, koje je optužio da su glavni eksploatatori šljunka.

Dritan Abazović

“Sve i da danas stane nelegalna eksploatacija šljunka ako budemo pustili priprodu da uradi svoje treba između 100 i 120 godina da se sve vrati u normalu”, naveo je Abazović.

Navodi da se eksploatacija obavlja kako danju, tako noću.

“Moramo da krenemo sa represivnim mjerama. Nismo daleko od toga da angažujemo Vojsku Crne Gore da nadzire taj prostor. Ona je tu da bi štitila nacionalne interese. Ne postoji veći nacionalni interes od izvorišta Bolje sestre. Država će se obračunati sa ljudima koji nelegalno eksploatišu šljunak i etiketirati ih potpuno opravdano kako bi znali koja lica ugrožavaju vitalne ekonomske interese Crne Gore”, poručio je Abazović, dodajući da će i objekti sa obala rijeke Morače biti uklonjeni.

Najavio je da će Vlada podnijeti krivičnu prijavu protiv Glavnog grada.

“Imamo situaciju da na odluku inspekcije na uklanjanje objekata Bemaxa, koji je glavni eksploatator u protekloj deceniji, Glavni grad je svojim odlukama spriječio da se to ukloni. Podnijećemo krivičnu prijavu za ugrožavanje ekonomskih interesa Crne Gore. Neka SDT razmotri da li je Glavni grad, gradonačelnik, Sekretarijat u koruptivnim aktivnostima. Time je Glavni grad vezao ruke Građevinskoj inspekciji da ne može da ukloni njihove objekte. Neko da ugrozi opstanak Crne Gore zbog svoje bahatosti, to se neće više dešavati“, poručuje Abazović.

Prema njegovim tvrdnjama, Bemax je zainteresovan da se sada zaustavi nelegalna eksploatacija šljunka na rijekama, jer tamo više to ne rade, već u svojim kamenolomima koji su legalni.

“Na taj način stiču monopol”, navodi Abazović, dodajući da Bemax tako pokušava da druge firme u tome onemoguće, kako bi kod njih dolazile da kupuju materijal.

Eksploatacijom šljunka se, prema njegovim riječima, bave i Montenegro Petrol, Cijevna komerc, kao i nekoliko firmi koje se vode na fizička lica.

Kako je istakao, zbog nelegalne eksploatacije šljunka u proteklih 10-15 godina napravljena je šteta blizu milijardu eura, te da će se vidjeti na koji način će biti nadoknađena.

Na današnjoj konstitutivnoj sjednici Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije zaključeno je da je u cilju trajnog zaustavljanja nelegalne eksploatacije šljunka neophodno pooštravanje sankcija protiv kompanija i pojedinaca koje su uključene u taj nelegalni posao.

Savjet očekuje da sudska grana vlasti, Tužilastvo i Policija djeluju, kao i da se razmotri kvalifikacija tog krivičnog djela za koji je ocijenjeno da ugrožava ekonomski sistem Crne Gore.

Abazović je predložio i da Građevinska inspekcija u narednom periodu kao najvažniji prioritet sprovede rušenje i uklanjanje bespravno sagrađenih objekata koje koriste nelegalni eksploatatori šljunka.

Savjet će u cilju efikasnijeg rada formirati i Operativni tim čiji će članovi biti zaduženi za podizanje efikasnosti svih institucija zaduženih za suzbijanje nelegalne eksploatacije šljunka i korupcije koja tu pojavu godinama podstiče.

Zamjenik predsjednika Savjeta je ministar Zoran Miljanić, a članovi potpredsjednik Vlade Ervin Ibrahimović, ministri Marko Kovač, Filip Adžić, Aleksandar Damjanović, Ana Novaković Đurović, Miomir Vojinović, Dragoslav Šćekić, v.d. predsjednice Vrhovnog suda Vesna Vučković, v.d. Vrhovnog državnog tužilašva Maja Jovanović, glavni specijalni državni tužilac Vladimir Novović, direktor ANB Boris Milić, direktor UP Zoran Brđanin, direktorica ASK Jelena Perović, direktorica Uprave za inspekcijske poslove Ana Vujošević, direktor Uprave prihoda i carina Vladimir Bulajić, predsjednica Privredne komore Nina Drakić, kao i predstavnici NVO sektora Vladimir Otašević, Ana Đurnić, Ognjen Mitrović i Bojana Jokić.

S.Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vrabac
Gost
Vrabac

Sljunak i samo sljunak a tvoje cigarerete misu mali i dalje se prodaju a ti sve spalijoooooo e moj Drita

Mongro
Gost
Mongro

To je jedina pozicija u državi koja bi tebi apsolutno odgovarala – stražar na prilazima riječnih korita. Bio bi “smrt” za te lopove i eksploatatore šljunka. Dali bi ti i odriješne ruke da u napadu nezadovoljstva možeš i da ih gađeš šljunkom. Uživao bi!

Blok 5
Gost
Blok 5

Sad se igras ekologa?

bruno
Gost
bruno

Koliko li će tebe brate abaze sačekat krivičnih, znaš li? Nešto ipak mislim da ćeš brzo kod Sveta Marovića da dobiješ sobu, kad budeš bježao od suda i policije

Loš
Gost
Loš

Vii ste zaista konfuzni.Prvo kažete da to radi Bemaks,onda na kraju kažete da to više ne radi Bemaks jer ima svoj kamenolom.Koliko ja shvatam vama se ne sviđa ni kada Bemaks radi legalno ,jer će da se napune para,a vi ih mrzite i to ne možete da podnesete.Zaista zrelo Imate mozak nekoga ko ima 13 godina.

Bodin
Gost
Bodin

Bravo Dritane, ali nemoj ostati na rijeci izvedi vojsku da se bori protiv ove mafije sto opljacka nam jedinu Crnu Goru.

Srbin🇹🇷🇹🇷
Gost
Srbin🇹🇷🇹🇷

Oli i ti sa njim bjezat bodine usko ce vam bit brzo

Sartr
Gost
Sartr

“Ne dajte mu da pobjegne” !

Sokrat
Gost
Sokrat

Dako jednog dana nestanes s politicke i svake javne funkcije !

Dada
Gost
Dada

Taman jos vojsku da izvedes na ulicu i da ispunis san,da pokazes moc.Iskomleksirani stvore.Pocinut ce Crna Gora kad odleprsas ,relaksirano.

Zoki
Gost
Zoki

Boze sacuvaj.
Idu izbori, svasta je ocekivati.

Ozbiljnost
Gost
Ozbiljnost

Kakvu vojsku? Koji amater? Pa vojska niti hapsi niti uvodi red niti štiti imovinu.

Send this to a friend