Ekonomija

Rađenović: Beneficije za turizam od ulaska Crne Gore u NATO

Crna Gora je, ulaskom u NATO, dobila dosta beneficija u sektoru turizma, počevši od diverzifikacije turističkog tržišta, pa do povećanja broja turista, ocijenio je profesor na Fakultetu za kulturu i turizam UDG-a, Miško Rađenović.

Rađenović, koji je i predsjednik Izvršnog odbora Nacionalne turističke organizacije (NTO), kazao je da prošlo sedam godina od kada je Crna Gora postala članica NATO-a.

“Ulaskom u NATO Crna Gora je od turizma, kao najveće privredne grane, dobila više beneficija. Jedna od njih je ono što smo mi, kao zaposleni u turizmu, prilično puta i do tada sugerisali, a to je da se Crna Gora ne može osloniti samo na tržišta koja su u tom periodu bila većinska, a to je tržište regiona i nekih istočnih zemalja”, rekao je Rađenović agenciji Mina-business.

Kako je objasnio, ulaskom u NATO stvari su se promijenile u smislu povećanja broja turista, pogotovo iz četiri najveće zemlje NATO-a, a to su Njemačka, Velika Britanija, Austrija i Francuska.

Rađenović je napomenuo da je došlo i do povećanja broja turista sa teritorije Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

“Drugi benefit, pored diverzifikacije turističkog tržišta, je i povećanje broja turista, koji iz godine u godinu raste, ne računajući 2020. i 2021, kada smo imali u cijelom svijetu posljedice pandemije i vrlo teško je bilo odlučiti se za turiste sa pomenutih tržišta da negdje putuju”, kazao je Rađenović.

On smatra da je jedan od presudnih faktora u toj odluci bio i faktor bezbjednosti, koju je Crna Gora svojim članstvom u NATO dobila.

“Mislim da će se taj trend sigurno nastaviti u budućnosti i Crna Gora će, prema najavama za ovu godinu, već imati sa svih tih tržišta jedno veoma značajno povećanje”, zaključio je Rađenović.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
vesko nk
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
vesko nk
Gost
vesko nk

Samo od rata u Ukrajinu mogao bi preživjet institut Simo Milošević na oporavak stotina hiljada invalida.Ovi naši ga gase.Budale

Send this to a friend