Ekonomija U Bečićima održan panel guvernera centralnih banaka zemalja regiona

Radović: Osiguranje finansijske stabilnosti i podsticanje održivog rasta zajednički prioriteti zemalja regiona

Samit guvernera i ministara finansija, 15. jun 2024.
Samit guvernera i ministara finansija, 15. jun 2024.

U okviru Samita ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava zemalja regiona, koji je juče počeo u Bečićima, održan je panel guvernera centralnih banaka pod nazivom „Kako u neizvjesnim vremenima održati stabilnost cijena i bankarskog sektora“, saopšteno je iz CBCG.

Otvarajući panel, guvernerka Centralne banke Crne Gore Irena Radović istakla je da su osiguranje finansijske stabilnosti i podsticanje održivog rasta zajednički prioriteti zemalja regiona.

Sa druge strane, region se suočava sa brojnim izazovima, kao što su usporeni ekonomski rast, inflacioni pritisci, neizvjesna geopolitička situacija i klimatske promjene, ali i ostalim rizicima koji su još uvijek nedovoljno sagledani, a proizilaze iz ubrzanog razvoja tehnologije i vještačke inteligencije.

„Da bismo adekvatno adresirali ove rizike, koji prevazilaze granice pojedinačnih zemalja, potrebne su kvalitetne nacionalne politike, ali i snažan regionalni odgovor i zajednička akcija“, kazala je Radović i dodala da je CBCG kao svoj prioritet postavila izgradnju održivog i otpornog finansijskog sistema koji može da odgovori na savremene izazove i podrži ekonomiju u postizanju viših stopa rasta.

Ona je istakla da CBCG intenzivno radi na usaglašavanju regulatornog okvira sa relevantnim EU direktivama, kao i na jačanju institucionalnih i kadrovskih kapaciteta, te modernizaciji platnog sistema i što skorijem priključenju Crne Gore jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA).

Istovremeno, prepoznajući rizike koje donose klimatske promjene, CBCG radi na kreiranju politika koje promovišu implementaciju ESG standarda i ozelenjavanje finansijskog sektora, a takođe je snažno posvećena promovisanju rodne ravnopravnosti i ekonomskom osnaživanju žena.

U okviru panela, guverneri i viceguverneri iz sedam zemalja regiona govorili su, između ostalog, o uticaju mjera FED-a i ECB-a na monetarne politike zemalja regiona, očekivanjima vezanim za inflaciju i kamatne stope, stabilnosti bankarskog i finansijskog sistema, te o inovacijama u finansijskom sektoru.

Učesnici panela su se saglasili u ocjeni da je sprovođenje monetarne politike u zemljama regiona, u uslovima postojanja brojnih rizika, izuzetno zahtjevno, te da pojedinačne zemlje ne mogu samostalno dati adekvatan odgovor na kompleksne ekonomske izazove i rizike.

Stoga je saradnja i koordinacija između zemalja regiona od suštinske važnosti za postizanje zajedničkih ciljeva i osiguranje prosperitetnijeg ekonomskog okruženja za sve građane, zaključeno je na panelu. Uz to, mjere fiskalne i monetarne politike moraju biti pažljivo kreirane i međusobno sinhronizovane, kako bi se osiguralo efikasno upravljanje rizicima, očuvala finansijska stabilnost i obezbijedili preduslovi za održivi ekonomski rast, poručili su visoki zvaničnici centralnih banaka zemalja regiona.

Okupivši veliki broj učesnika, i uz dužinu i kontinuitet trajanja, samit u Bečićima potvrdio je reputaciju jednog od najvažnijih regionalnih ekonomskih skupova.

Send this to a friend