Ekonomija

Stanić: Mujović se očigledno preigrao i zamišlja da se sa paf-paf politikom može voditi energetski sektor

Mirko Stanić

Ministar Saša Mujović očigledno želi prebaciti pitanje svoga rada na politički teren, uz osjećaj da će tu bolje zamaskirati ovaj očigledno štetan dogovor, kazao je predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić.

<<<Mujović Staniću: Kako je 600.000 eura manje od nula eura?>>>

“Ali umjesto politikantstva, jer je od “nezavisnog stručnjaka” preko noći postao političar (član Predsjedništva PES) – baviću se činjenicama i to redom, krenuvši od onih koje je iznio Mujević. ‘Naknada za potopljeno zemljište Opštini Nikšić će se isplaćivati retroaktivno od 1.1.2024. godine, i tako će funkcionisati u budućnosti’, izjavio je ministar prekjuče. Niđe se ne pominje 30 godina neisplaćivanja, a retroaktivnost se odnosi na samo šest mjeseci i tako će biti “i u budućnosti”. E sad nek Mujović objasni đe je ovdje naplata za korišćenje voda za posljednih 30 godina i objavi ugovor koji je potpisao?”, naveo je Stanić.

Prema njegovim riječima, Mujović takođe ne zna da međudržavne sporazume po zakonu ne odobrava ministar nego Skupština Crne Gore, “tako da bilo kakav dogovor koji se postigne mora biti predmet detaljne analize i glasanja poslanika”.

Stanić kaže da je Mujović krenuo stopama DPS-a koji je, kako dodaje, u sličnoj situaciji morao da odustane od već potpisanog Međuvladinog ugovora o izgradnji Buk Bijela, jer je morao proći ratifikaciju u parlamentu.

“Ministar bježeći u polje politike, ne odgovara ni na ključno pitanje – ko je izračunao da treba da se isplaćuje 600.000 eura, kad je prije 1992 godine plaćano 400.000 dem? Da li zna koja je cijena energije tada bila, a kolika je sad i koliko iznosi inflacija za ovaj period? Naravno, kako se cijelo vrijemo plaćalo opštinama Bileća i Trebinje, na svakom sudu bi ovaj iznos bio retroaktivno dosuđen, uz odgovarajuće kamate, koje bi vjerovatno bile veće od samog iznosa. Ministar nije odgovorio na ključno pitanje – da li će se konačno početi sa isplatom novca za proizvedenu energiju 4 hidroelektrane od voda i sliva sa crnogorske teritorije, jer se to ne plaća već 50 godina, već priča o snabdijevanju vodom za Boku koje je naša država riješila kroz izgradnju regionalnog vodovoda čija je cijena bila 100 miliona eura”, kazao je Stanić.

Ističe da se Mujović “očigledno preigrao i zamišlja da se sa paf-paf politikom može voditi energetski sektor”, a potpisivanje bilo kakvog štetnog ugovora od njegove strane bi, dodaje Stanić, trajno diskvalifikovale Crnu Goru u mogućnosti da naplati sva svoja potraživanja.

“Zbog toga “stručnom” ministru u političkim vodama prijateljski savjet da ne trči pred rudu i ne pomišlja da se na svoju ruku može igrati sa vitalnim državnim interesima i dogovarati ugovore kojim bi Crna Gora i Opština Nikšić bile oštećene za desetine miliona eura”, zaključio je Stanić.

 

 

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
BudvankaNena
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budvanka
Gost
Budvanka

Mislim da ga je Stanić poklopio dobro. Svaka čast!

Nena
Gost
Nena

Koliko poslanika imaju ova SDP i ovaj Stanic ?

Send this to a friend