Ekonomija

CEDIS u revitalizaciju mreže ulaže više od 50 miliona eura

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) će u naredne tri godine u projekat revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske elektroenergetske mreže uložiti više od 50 miliona eura, saopšteno je Dnevnim novinama u kompaniji.

Cilj ulaganja je, kako su kazali, da se kroz revitalizaciju, adaptaciju i modernizaciju postojećih elektroenergetskih objekta sistem dovede do nivoa koji će korisnicima ruralnog dijela obezbjediti kvalitetno i sigurno napajanje električnom energijom.

“Počeli smo projekat zamjene dotrajalih djelova dalekovoda, trafostanica i ugradnju novih elemenata mreže na ruralnim područjima Crne Gore. Projekat revitalizacije teče planiranom dinamikom”, rekli su u CEDIS-u.

Kako bi napajanje strujom bilo stabilno i u selima, plan je i obnavljanje sedam dalekovoda od po deset kilovolti i to Slap u Danilovgradu, Grahovo u Nikšiću, Bijela u Šavniku, Dolac u Beranama, Tomaševo i Grubavač u Bijelom Polju i Krute u Ulcinju.

“Odabrani su dalekovodi sa najvećim brojem ispada na godišnjem nivou, najvećim dužinama i najvećim brojem trafostanica. To su trenutno najkritičniji dalekovodi u Crnoj Gori i zbog toga smo krenuli prvo od njih”, objasnio je šef Centra za održavanje deset kilovoltne mreže Ivan Brajović.

On navodi da je u toku i obilazak terena gdje predstavnici CEDIS-a sa izvođačima radova donose pojedinačna rješenja koja će se nakon usaglašavanja raditi.

“Plan je da se pored ovih dalekovoda kompletno adaptiraju i sve pripadajuće stubne trafostanice kao i niskonaponske mreže. Vršiće se zamjena svih dotrajalih stubova, provodnika, mijenjaće se kompletna izolacija, radiće se na uzemljenju svih čelično-rešetkastih i betonskih dalekovodnih stubova, vršiće se adaptacije na stubnim trafostanicama, tačnije sve što naši predstavnici prilikom obilaska mreže ocijene kao loše”, ukazao je Brajović koji je i operativni menadžer projekta.

U CEDIS-u ističu da će, usljed početka poslova na terenu, neminovna biti i planirana isključenja energetskih objekata. Razlog je bezbjedno obavaljanje posla na tim objektima, o čemu će korisnici biti blagovremeno i redovno obavještavani.

“Izvođenje radova zahtijevaće i povremene prekide u isporuci električne energije. Upravo u cilju minimalnog uticaja na životni komfor naših korisnika, prekide ćemo najavljivati i do 14 dana prije početka radova. Informacije o terminima prekida biće dostupne putem medija, na sajtu www.cedis.me i putem CEDIS stranice na Facebooku”, naglasila je predstavnica Službe za korporativne komunikacije u CEDIS-u Ana Ivanović Dedović.

Realizacija projekta, kako je ukazao njegov menadžer Brajović, trajaće dok i posljednji korisnik ne bude imao stabilno napajanje strujom u selu.

“Posebnost projekta je u tome što je akcenat stavljen na revitalizaciju mreže sa koje se napajaju seoska područja širom Crne Gore. Projekat će biti komuniciran pod sloganom Energija u srcu sela”, zaključili su u CEDIS-u.

Napajanje za 390.000 korisnika

Prioritetan zadatak CEDISa je, kako navode u kompaniji, usmjeren na obezbjeđivanju pouzdanog i stabilnog napajanja strujom za oko 390.000 korisnika elektrodistributivnog sistema.

“Revitalizacijom mreže biće obuhvaćena većina seoskog područja Crne Gore. CEDIS je spreman da kroz buduće investiranje u revitalizaciju, adaptaciju i modernizaciju postojećih kao i izgradnju novih elektroenergetskih objekta u crnogorskim opštinama, elektrodistributivni sistem dovede do nivoa koji će svim korisnicima obezbjediti kvalitetno i sigurno napajanje električnom energijom”, istakli su u CEDIS-u.

Flajeri sa informacijama CEDIS-ova služba za korporativne komunikacije izradila je i flajere koje već distribuira korisnicima.

“Flajeri sadrže neophodne informacije o projektu, uključujući i sadržajno prilagođavanje shodno karakteristikama dalekovoda na kojima će se izvoditi radovi tokom ove godine. Dinamičnija medijska kampanja planirana je pred početak radova”, naglasila je Ivanović Dedović.

Ona dodaje da će, tokom obilaska mreže i kasnije, predstavnici izvođača radova direktno na terenu informisati i objasniti korisnicima neophodne detalje projekta.

“Korisnicima je omogućeno i da putem e-mail adrese [email protected], u direktnoj korespondenciji sa nadležnima u CEDIS-u, dobiju neophodne informacije o projektu”, navela je Ivanović Dedović.

Send this to a friend