Ekonomija

Univerzitet Oksford objavio rad na temu ekonomskog državljanstva

Centar za migraciju, politiku i društvo (COMPAS), centar za istraživanje britanskog univerziteta Oksford, objavio je rad profesora dr Hansa Ulriha Jesurun d’Oliveire. Dr d’Oliveira objavio je preko pet stotina radova u oblastima međunarodnog i imigracionog prava tokom svoje pedesetogodišnje karijere.

Njegov najnoviji rad, naslovljen „Zlatni pasoši: Izvještaji Evropske komisije i Evropskog parlamenta izgrađeni na živom pijesku“ analizira dva izvještaja i jednu preporuku Evropske komisije i Evropskog parlamenta na temu programa sticanja državljanstva putem ulaganja.

Glavni zaključci analize su da EU nema pravno uporište da utiče na odluke u domenu koji pripada striktno državama članicama, a to je pravo svake države da sama odluči ko su njeni državljani.

Intervencije EU u ovoj sferi zadiru u delikatnu oblast zakona o državljanstvu.

Državljanstvo i nacionalnost su definisani kao domeni koji pripadaju samo i isključivo državama članicama, upravo jer ne žele da odlučivanje na temu od ovakvog, nacionalnog značaja prepuste međunarodnom sudu ili drugim međunarodnim institucijama.

Državljanstvo putem ulaganja je način sticanja državljanstva koji postoji u evropskoj pravnoj praksi preko hiljadu godina i oduvijek je pod kontrolom suverenih država.

Kako navodi dr d’Oliveira: „Evropske vrijednosti i principi supsidijarnosti i proporcionalnosti, kao i važnost održanja individualnih identiteta država članica, definišu da EU nema pravni osnov da se miješa u zakone o državljanstvu država članica. “

Rad je u originalu dostupan na sljedećem linku: https://www.compas.ox.ac.uk/wp-content/uploads/WP-2023-162-Golden-Passports.pdf 

Send this to a friend