Ekonomija

Vitomirović: Crna Gora aktivno radi na sprovođenju Akcionog plana za ispunjavanje završnih mjerila u Poglavlju 27

Foto: MERT

Crna Gora aktivno radi na sprovođenju Akcionog plana za ispunjavanje završnih mjerila u Poglavlju 27 – Životna sredina i klimatske promjene, kazao je državni sekretar za ekologiju u Ministarstvu turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Nenad Vitomirović, na završnom 17. sastanku Pododbora za saobraćaj, energetiku, životnu sredinu, klimatske promjene i regionalnu politiku između Evropske unije (EU) i Crne Gore.

Vitomirović je, kao član pregovaračkog tima zadužen za Klaster 4 i šef radne grupe za Poglavlje 27, kopredsjedavao sastankom Pododbora u Briselu.

U saopštenju za medije navodi se da na Pododboru je razmatran napredak u oblastima koje pokrivaju poglavlja 14. Saobraćajna politika, 15. Energetika, 22. Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata i 27. Životna sredina i klimatske promjene.

Navodi se da predstavnici Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera su sa ostalim predstavnicima institucija i nadležnih ministarstava na dvodnevnom sastanku predstavili postignute rezultate i aktivnosti, kao i preduzete mjere u cilju jačanja administrativnih kapaciteta.

Dodaje se da sa predstavnicima EK razmijenjena su mišljenja u pogledu ispunjenja zahtjeva koji proističu iz evropske agende za poglavlja u sastavu Klastera 4.

“Crna Gora aktivno radi na sprovođenju Akcionog plana za ispunjavanje završnih mjerila u Poglavlju 27 – Životna sredina i klimatske promjene. Intenzivirane su aktivnosti i za ostala poglavlja ovog klastera, kako bi se što prije ispunila završna mjerila,” istakao je Vitomirović.

Glavni pregovarač Predrag Zenović je, otvarajući sastanak Pododbora, kazao da Crna Gora ulaže kontinuirane napore u pravcu usklađivanja crnogorskog zakonodavstva sa evropskim propisima u oblasti saobraćaja, energetike, životne sredine i klimatskih promjena, te regionalne politike.

Zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i politiku proširenja, Sindi van den Bogert, je konstatovala da se sastanak Pododbora odvija u vrlo dinamičnom kontekstu procesa pristupanja Crne Gore EU, te da je u “proteklih šest mjeseci prisutan snažan fokus obje strane na sprovođenju reformi u oblasti vladavine prava, pravosuđa i ispunjavanju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24”.

S tim u vezi, navodi se da je podvukla da je nedavni napredak postignut u oblasti vladavine prava pohvalan, apostrofirajući da “Crna Gora postaje prva zemlja Zapadnog Balkana koja je došla do ove važne prekretnice”.

Sa Međuvladinom konferencijom posvećenoj poglavljima 23 i 24 biće potvrđeno da je Crna Gora ponovni predvodnik u pregovaračkom procesu, te da će vrata za privremeno zatvaranje poglavlja biti otvorena, kaže se u saopštenju MERT.

U skladu s tim, dodaje se da ukazala je da će države članice pažljivo pratiti proces jačanja kapaciteta za sprovođenje preostalih obaveza, ali da “Crna Gora može računati na snažnu podršku na njenom ambicioznom putu u pogledu implementacije preostalih reformi neophodnih za punopravno članstvo”.

Bogert je podsjetila i na važnost usvajanja Reformske agende i sprovođenja reformi.

Send this to a friend