Ekonomija

Za prerađivački sektor u okviru novog IPARD poziva dostupno 7,2 miliona eura

Najavljen je javni poziv za prerađivački sektor kroz IPARD III program- 7,2 miliona eura dostupno za prerađivački sektor u okviru novog IPARD poziva. To je saopšteno na konferenciji koju je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u saradnji sa EU Direktoratom za poljoprivredu i ruralni razvoj i Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori povodom najave prvog Javnog poziva u okviru IPARD III programa za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju. Ovaj javni poziv za Mjeru 3 namijenjen je investicijama u fizički kapital za preradu i marketing poljoprivrednih i proizvoda ribarstva.

Ministar Vladimir Joković je istakao da podrška u prerađivačke kapacitete, zahvaljujući ovim investicijama povećava dodatnu vrijednost i konkurentnost crnogorskih proizvođača; uvođenjem novih proizvoda, unapređivanjem tehnologije i zadovoljavanjem neophodnih standarda, kao i sprovođenjem kvalitativnih higijenskih kontrola duž svih linija prerade.

Vladimir Joković

“Korisnici ove Mjere su preduzetnici ili privredna društva uključujući i kooperative, dok za kolektivne investicije pored kooperativa korisnici mogu biti i proizvođačke organizacije. Javni poziv za ovu mjeru trajaće 60 dana i biće objavljen 27. juna 2024.godine. Obezbijeđena je podrška u iznosu od 7,2 milion eura za investicije koje se odnose na izgradnju i/ili rekonstrukciju i opremanje objekata; nabavku opreme, specijalizovanih vozila, mašina i uređaja“, naglasio je Joković.

IPARD III program će trajati sedam godina, a ukupan budžet podrške kroz nekoliko mjera može dostići 128 miliona eura, od čega 63 miliona eura bespovratno obezbjeđuje Evropska unija.

”Kroz Javni poziv za Mjeru 3, podržavaju se investicije čija je ukupna vrijednost od 30.000 eura do 2 miliona eura. Korisnici ove mjere mogu aplicirati iz sektora prerade mlijeka; prerade mesa i jaja; prerade voća, povrća i ratarskih kultura; proizvodnje vina; prerade maslina i prerade ribe i proizvoda akvakulture“, dodao je ministar.

Frank Bolen

“Ishod prethodnih poziva za Mjeru 3 bio je veoma ohrabrujući jer smo brzo vidjeli pozitivne rezultate. Sve u svemu, očigledno je da se sve više poljoprivrednih proizvođača i vlasnika preduzeća prijavljuje za naš IPARD program, a aplikacije su takođe sve boljeg kvaliteta. Sve ovo je dobra vijest jer znači da je proces ugovaranja sada brži. Proteklih godina pomogli smo da se finansiraju stotine investicija širom zemlje: od opreme i traktora za manja poljoprivredna gazdinstva do izgradnje većih preduzeća, kao što je ovo koje danas posjećujemo”, saopštio je Frank Bolen, predstavnik Direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije (DG AGRI).

Firma Agromont posluje više od trideset godina, a više od pet godina je član Evropske unije. U firmi su primjenjeni svi standardi kvaliteta koji se implementiraju u firmama iz EU. Agromont uspješno posluje sa desetinama firmi iz EU.

“Naša firma je redovni korisnik Ipard fondova i upravo mi možemo iz ličnog iskustva potvrditi da nam je ovaj vid podrške mnogo pomogao da uvedemo poslovne procese i politike koji su nedostajali firmi. Mi smo kao država u tranzicionom periodu i sva isksutva i primjeri dobre prakse su nam veoma važni. Ipard fondovi su našu investicionu politiku učinili realnom i naše poslovne „snove“ učinili stvarnim“, kazao je predstavnik firme AgroMont Luka Jokić.

FOTO: Vlada CG

Ministar Joković je pozvao sve zainteresovane da uzmu učešće u informativnoj kampanji koja slijedi. Tokom promocije organizovaće se radionioce za zainteresovane strane u Privrednoj komori Crne Gore Bijelom Polju i Cetinju. Cilj ovih radionica je da se potencijalnim korisnicima na terenu, u direktnoj komunikaciji, detaljnije pojasne mogućnosti podrške, uslovi i kriterijumi za apliciranje.

Sastanak Ministra Jokovića sa predstavnicima Evropske komisije

Konferenciji kojom je najavljen prvi poziv za Mjeru 3 IPARD III program prethodio je odvojen susret ministra Vladimira Jokovića i Franka Bolena, šefa pretpristupne jedinice za susjedstvo, proširenje i pretpristupnu pomoć u DG AGRI. Tema sastanka bila je nastavak i unapređenje saradnje sa institucijama EU u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

“Raduje me što će treći poziv u okviru novog programa biti vrlo brzo otvoren i ohrabrujem vas da završite tekuće ugovore u okviru trenutnog programa, kako bi se u potpunosti iskoristila raspoloživa sredstva“, kazao je Bolen.

Ministar Joković se zahvalio predstavnicima Evropske unije i istakao značaj dosadašnje dobre saradnje koja će se nastaviti u kontinuitetu u cilju osnaživanja partnerskog odnosa Crne Gore i Evropske unije i daljem napretku u pregovaračkom procesu.

Naglasio je značaj podrške koju Crna Gora dobija od strane EU u vezi sa tri poglavlja koja su u nadležnosti Ministarstva (poljoprivreda, ruralni razvoj, bezbjednost hrane, veterinarske i fitosanitarne usluge, ribarstvo i akvakultura), pogotovo kroz implementaciju pretpristupnih sredstava iz IPARD programa.

Send this to a friend