Kultura

Gledajte i online sedam filmova Mreže festivala Jadranske regije

Sve filmove zajedničkog programa Mreže festivala Jadranske regije, selekciju Adriatic Audience Award, moći ćete osim na tvrđavi Forte Mare gledati i online, tokom svih sedam dana 34. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala.

Prijavom na Ondemand.kinomeetingpoint.ba imate priliku da na lokaciji koju sami odaberete ili u kućnoj atmosferi, sami ili sa društvom, na svom uređaju pogledate neka od šest novih ostvarenja evropske kinematografije i jedan jugoslovenski klasik, Dan četrnaesti Zdravka Velimirovića.

Filmove su odabrali selektori četiri regionalna festivala koji su dio Mreže festivala Jadranske regije: Izeta Građević – Sarajevo Film Festival (BiH), Lana Matić – Zagreb Film Festival (Hrvatska), Stefan Ivančić – Festival autorskog filma (Srbija) i Ivan Bakrač – Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival (Crna Gora).

Ulaznice/kodove za gledanje filmova publika u Crnoj Gori može kupiti od 01. do 07. avgusta po cijeni 3 eura pojedinačno ili 15 eura za paket svih filmova, na sledećem  linku: https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/page/mreza-festivala/

Nakon kupovine, odnosno na datum koji je naznačen na svakom filmu, film će biti dostupan za gledanje. Nakon što prvi put kliknete play, odnosno nakon pokretanja filma, film ćete biti u mogućnosti gledati 48 sati koliko god puta želite. Film je moguće stopirati, gledati od početka ili nastaviti gledanje od trenutka na kojem ste film zaustavili. Kako gledati filmove na online platform Kino Meeting Point pogledajte ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=MkzjDQTDYAE

Filmovi iz ovog programa biće prikazani na redovnim izdanjima festivala koji su dio Mreže, a odluka o dobitniku Adriatic Audience Award biće donijeta sabiranjem glasova publike sve četiri zemlje. Mreža festivala Jadranske regije podržana je kroz program Kreativna Evropa.

Predstavljamo filmove selekcije Adriatic Audience Award:

Malo tijelo (Small Body) italijanske rediteljke Laure Samani je prvi dugometražni film ove autorke, koji je premijerno prikazan u selekciji Nedjelja kritike na ovogodišnjem festivalu u Kanu. Ovo je bolna priča o mladoj ženi koja skrhana bolom napušta svoje primorsko seoce kako bi pokušala da oslobodi dušu svoje bebe koja je umrla na porođaju, time započinjući opasno putovanje ka izolovanom planinskom svetilištu gdje se nada da će pronaći čudo.

Čuvar brata svog (Brother’s Keeper) je film nagrađivanog turskog reditelja Ferita Karahana. Jusuf i njegov najbolji prijatelj Memo su učenici u internatu za kurdske dječake, izolovanom u planinama Istočne Anadolije. Kada se Memo iznenada misteriozno razboli, Jusuf je primoran da se izbori sa birokratskim preprekama represivnog režima internata kako bi pomogao svom prijatelju. Kada odrasli napokon shvate ozbiljnost Memove bolesti i pokušaju ga da povedu u bolnicu, internat je već zakopan u gomili snijega koji je iznenada napadao. Sa nemogućnošću pronalaženja rješenja, sada već očajno pokušavajući da se domognu pomoći, nastavnici i đaci započinju igru prebacivanja krivice, gdje kivnost, osjećaji krivice i skrivene tajne izlaze na vidjelo dok vrijeme nemilosrdno teče.

Ljudski faktor (Human Factors) je ostvarenje čiju režiju i scenario potpisuje reditelj Roni Troker (Ronny Trocker). Misteriozni napad na kuću uzdrmao je do temelja kosmopolitansku porodicu srednje klase i otkrio krhkost istine i moć individualne perspektive.

– Film Časovi njemačkog (German Lessons) potpisuje režiser i scenarista Pavel G. Vesnakov, kojem je ova bugarsko-njemačka koprodukcija prvi dugometražni film. Priča prati srednjovječnog Nikolu koji donosi odluku da napusti težak život u rodnoj Bugarskoj i preseli se u Njemačku, a dan prije polaska pokušava da popravi odnose sa svojim bližnjima.

Prirodno svijetlo (Natural Light) je djelo mađarskog reditelja i scenariste Deneša Nađa (Dénes Nagy). Radnja filma smještena je u vrijeme Drugog svjetskog rata, u okupirani Sovjetski savez, i prati mađarskog farmera Ištvana koji je postavljen za kaplara u specijalnoj vojnoj jedinici koja traga za partizanskim četama. Na putu ka izolovanom selu njegova jedinica ulijeće u neprijateljsku vatru. Nakon što je komandir ubijen, Ištvan mora da se oslobodi strahova i preuzme komandu nad jedinicom, dok sve više tone u haos koji ne može da obuzda.

Neprijatelj (The Enemy) belgijskog reditelja i scenariste Stefana Štrekera (Stephan Streker) kroz priču o istaknutom političaru optuženom za ubistvo svoje supruge postavlja gledaoce u položaj porote i podstiče nas da preispitamo svoja unutrašnja uvjerenja.

Dan četrnaesti (The Fourteenth Day) je film velikana jugoslovenske kinematografije, reditelja Zdravka Velimirovića, po scenariju Borislava Pekića. Protagonisti ove filmske storije su četvorica zatvorenika koji su zbog dobrog vladanja dobili privremeni otpust iz zatvora u trajanju od dvije sedmice. Kako  oni pokušavaju da se prilagode životu na slobodi je jedan sloj priče, a drugi je sa kakvim se sve dilemama suočavaju dok se približava dan kada se moraju vratiti iza rešetaka.

Send this to a friend