Kultura

Crnoj Gori i njenim umjetnicima je potreban Muzej savremene umjetnosti

Hristina Bošković

PR Ministarstva kulture i medija Hristina Bošković je, o transformaciji Centra, toku i neophodnosti realizacije tog projekta, govorila u emisiji Art Magazin na Radio Televiziji Crne Gore (RTCG).

„Ovo je jedan od najznačajnih projekta kada je u pitanju kultura Crne Gore i zbog toga smatramo da bi osnivanjem jedne ovakve ustanove savremena umjetnost u Crnoj Gori dobila adekvatne uslove za svoj dalji razvoj i valorizaciju“, rekla je Bošković.

Istakla je i da savremena umjetnost u Crnoj Gori trenutno ne ispunjava evropske standarde kao ni one koje se tiču muzejske djelatnosti.

„Ja ću podsjetiti širu javnost da je i sam Centar nastao transformacijom Galerije nesvrstanih, tako će se i ova transformacija, koja je potpuno prirodan tok u kulturi, realizovati u skladu sa zakonom“, napomenula je Bošković.

U Ministarstvu, kako je rekla, vjeruju da će realizacijom ovog starteškog cilja crnogorska publika i šira javnost dobiti uvid u umjetničke zbirke Crne Gore iz 20. i 21. vijeka.

Bošković je kazala da će se nakon usvajanja Elaborata do kraja ovog mjeseca, već početkom naredne godine pristupiti odabiru lokacije za izgradnju objekta.

Transformacija Centra savremene umjetnosti jedan je od najznačajnih projekta u kulturi Crne Gore, kojim bi umjetnost dobila adekvatne uslove za dalji razvoj i valorizaciju, poručeno je iz Ministarstva kulture i medija.

Send this to a friend