Kultura

U Podgoričkoj knjižari promovisan roman “Vučji urlik” kosovskog pisca Ag Apolonia

Sa promocije

Sinoć je u novotvorenoj Podgoričkoj knjižari/čitaonici upriličena promocija romana “Vučji urlik”, kosovskog pisca Ag Apolonia, u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica. Na promociji su govorili Biljana Miranović iz Zavoda za školstvo i književnik Dimitrov Popović.

Dimitrov Popović, upoznao je publiku s bogatom Apolonievom književnom biografijom, te istakao da se njegova književna djela “odlikuju dramatičnom dimenzijom, filozofskim tretmanom, i kritičkim odnosom prema istoriji, politici i društvu. Apolonieve knjige prevedene su na engleski, njemački, italijanski, češki, makedonski, srpski… Dobitnik je više nacionalnih nagrada za beletrističke i naučne radove. Godine 2013. objavio je roman “Vučji urlik”, u kojem kroz postmodernu formu spaja bol s bijesom. Autor nikoga ne štedi, kritikuje sve – svoju porodicu, društvo, naciju, svijet, boga”.

Sa promocije

Biljana Miranović kazala je da je roman “Vučji urlik” objavljen u ediciji “Mostovi” Zavoda za udžbenike, u kojoj se objavljuju djela renomiranih autora svjetske književnosti namijenjena djeci, mladima i odraslima, uz posredovanje najboljih prevodilaca iz Crne Gore i regiona. Roman je na crnogorski jezik preveo Danilo Brajović.

Sa promocije

Apoloni je pojasnio da roman “Vučji urlik” na izvjestan način iskazuje revolt prema politici i političkoj situaciji. Ali to je više od političkog revolta, to je realnost poslije rata, kazao je Apoloni. Roman predstavlja mješavinu književnih žanrova: od poezije, preko brikolaža, scenskih intervjua, do drame. Simboličnim putovanjem kroz Danteov pakao, tokom kojeg se susrijeće s patnjama društva i političke nemoći na Kosovu, autor zauzima kritičan stav prema stvarima. Aludira na političku nemoć na današnjem Kosovu i Balkanu, na probleme obrazovnog i zdravstvenog sistema, rastućeg vjerskog ekstremizma, te na problem siromaštva… Koristeći lokalne probleme ukazuje na univerzalne. Paralelno i vrlo otvoreno, u stilu Bukovskog, opisuje ljubavne i seksualne odnose i različite stepene nihove uzaludnosti. Djelo je prožeto melanholijom i bijesom, praćenim dozom humora s referencama na druga književna djela, na pop muziku, slikarstvo, film i pozorište.

Promocija je organizovana u okviru pratećeg programa Internacionalnog sajma knjiga u Podgorici.

Send this to a friend