Kultura

Vlaović: Nastavljamo da doprinosimo jačanju i razvoju kulture u svim krajevima Crne Gore

Dodjela sredstava Konkursa za sufinansiranje programa i projekata u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva

Ministarstvo kulture i medija Konkursom za sufinansiranje programa i projekata u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva u ovoj godini, podstiče pojavu novih umjetničkih dijela i kulturnih događaja u Crnoj Gori, čiji će dometi doprinijeti jačanju i razvoju kulture u svim krajevima države, poručila je resorna ministarka Maša Vlaović.

Ona je, na dodjeli sredstava konkursa, napomenula da će Ministarstvo u cilju podsticaja razvoja kulture u  ovoj godini finansijski podržati realizaciju projekata iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, koji su, kako je dodala, odabrani za sufinansiranje procjenom komisija, sastavljenih od afirmisanih umjetnika i stručnjaka u kulturi.

“Ministarstvo je uložilo dodatni napor kako bi se ovogodišnji konkurs realizovao u prihvatljivom roku, uzimajući u obzir da je prethodna administracija Ministarstva konkurs raspisala 20.3.2022. i da je novoformirano Ministarstvo kulture i medija počelo s radom nakon izbora 43. Vlade krajem aprila ove godine”, rekla je Vlaović.

Prema njenim riječima, od dvije stotine sedamdeset i tri pristigla projekata na Konkurs za sufinansiranje programa i projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, Ministarstvo će obezbjediti sufinansirajuću podršku za sto pedeset pet projekta.

Dodjela sredstava Konkursa za sufinansiranje programa i projekata u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva

Vlaović je kazala da ukupna finansijska podrška iznosi 613.905 eura.

“Za dvadeset dva projekta iz oblasti likovne umjetnosti opredijeljeno je 38.775 eura, jedanaest muzičkih i muzičko-scenskih projekata i programa 33 hiljade eura, 35 književnih projekata 52.400”, navela je Vlaović.

Prema njenim riječima, za pet projekata književnog prevođenja opredijeljeno je 13.500 eura,  za osam časopisa iz oblasti kulture i umjetnosti 25.750 eura, četrnaest pozorišnih produkcija 84.900 eura.

Vlaović je navela da podrška za 24 manifestacije i festival iznosi 200.390 eura, za pet projekata zajedničkog crnogorskog učešća na međunarodnim manifestacijama i festivalima 40.290 eura, 31 projekat iz Programa razvoja kulture na sjeveru 124.900 eura.

“Ovim konkursom podstičemo pojavu novih umjetničkih dijela i kulturnih događaja u Crnoj Gori, a sigurna sam da će i njihovi dometi, uzimajući u obzir stručnu selektivnost ovog konkursa, doprinijeti jačanju i razvoju kulture u svim krajevima države”, poručila je ministarka Vlaović,

Kako je rekla, da bi se sredstva za sljedeću godinu pravovremeno obezbjedila projektima u kulturno-umjetničkom stvaralaštvu, Ministarstvo će do kraja ove godine raspisati konkurs za 2023. godinu.

“Na kraju bih čestitala aplikantima podržanih projekata i zahvalila članovima komisija na odgovornom i stručnom radu prilikom procjene projekata”, zaključila je Vlaović.

Dodjela sredstava Konkursa za sufinansiranje programa i projekata u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva

Jedan od dobitnika konkursa, Igor Pejović, rekao je da je Konkurs jedan od načina da dobiju podršku za projekte u zemlji i u inostranstvu.

„Ove godine to je podrška Crnogorskom orkestru mladih u trećem po redu predstavljanju Crne Gore i kulturne baštine van njenih granica. Prethodne godine smo bili u Njemačkoj, a početkom novembra prošle godine u Hrvatskoj“, naveo je Pejović.

Prema njegovim riječima, kroz Konkurs im je omogućeno da idu u Luksemburg i Belgiju, u maju iduće godine.

Pejović je napomenuo da je saradnja umjetnika i državne uprave neophodna, kao i pomoć koju oni mogu da pruže.

Dodjela sredstava Konkursa za sufinansiranje programa i projekata u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva

Dobitnica Konkursa, Adela Zejnilović, kazala je da se prijavljuje već zadnjih par godina i kroz Konkurs sufinansira svoje doktorske studije.

„S obzirom na to da nadogradnja obrazovanja spada u segment koji se poklapa sa pravilama Konkursa, aplicirala sam kako bih dobila određena sredstva da potpomognem svoje doktorske studije“, pojasnila je Zejnilović.

Ona je ocijenila, da su ovakvi konkursi izuzetno važni zbog činjenice da institucije pružaju podršku na višem nivou

„Ovakve pomoći održavaju djelovanja pojedinca određenih, grupa, festivala, i drugih segmenata“, Zejnilović

Send this to a friend