Politika

Ambasadori odobrili IBAR, Međuvladina konferencija 26. juna

Crna Gora EU/ Foto: ME4EU
Crna Gora EU/ Foto: ME4EU

Ambasadori zemalja članica EU u Briselu odobrili su Zajedničku poziciju EU u poglavljima 23 i 24 u pregovorima sa Crnom Gorom. Time se stiču uslovi za Međuvladinu konferencije na ministarskom nivou, koja će biti održana 26. juna u Briselu, prenosi portal RTCG.

U poziciji koju su usvojili ambasadori na današnjem sastanku navodi se da je Crna Gora, generalno gledano, ispunila prelazna mjerila u poglavljima pravosuđe i temeljna prava i pravda, sloboda i bezbjednost.

Prethodno je Evropska komisija u procjeni konstatovala da je Crna Gora, sveukupno, ispunila prelazne standarde, dostigla dobar rezultat na nivou usklađenosti i napreduje u primjeni pravnih tekovina EU, što se navodi u nacrtu zajedničke pozicije u koju je dopsinik RTCG u Briselu imao uvid.

U zajedničkoj poziciji utvrđena su i završna mjerila kojima se definišu dalje smjernice u radu koji predstoji na ovim poglavljima.

Prema procedurama, Zajednička pozicija sada treba i formalno da bude odobrena na ministarskom nivou, a potom slijedi održavanje Međuvladine konferencije.

Kako saznaje TVCG, Međuvladina konferencija sa Crnom Gorom biće održana u srijedu 26. juna, a na njoj će pored predsjednika Vlade Milojka Spajića učestvovati visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Žozep Borelj, komesar za proširenje Oliver Varhelji i ministarka vanjskih poslova Belgije Hađa Labib, kao i predstavnici ostalih zemalja članica EU.

Belgijsko predsjedavanje potvrdiće ispunjavanje privremenih mjerila i saopštili koja su završna mjerila koja su dogovorena od strane EU. Dodatne komentare daće i komesar Varhelji.

Od crnogorske strane se potom očekuje da se saglasi sa predloženim kriterijumima za zatvaranje poglavlja.

Nakon ovog događaja biće održana i konferencija za novinare.

Prva međuvladina konferencija sa Crnom Gorom na ministarskom nivou održana je 29.juna 2012, kada je naša zemlja zvanično i počela pregovore. Od tada je održano 15 ovakvih sastanaka. Crna Gora otvorila je sva 33 pregovaračka poglavlja u kojima pregovara sa EU, dok su tri privremeno zatvorena.

U maju 2021. godine, Savjet se saglasio o primjeni revidirane metodologije proširenja na pristupne pregovore sa Crnom Gorom s ciljem da se ponovo osnaži proces pridruživanja, stavi jači fokus na temeljne reforme i snažnije političko usmjeravanje. Novom metodologijom poglavlja su grupisana u šest klastera.

 

6

avatar
1000
4
2
0
 
6
ThorJa i Jos nekoDraganJa i Jos nekoMijo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Thor
Gost
Thor

Realno dobari veoma pozitivan signal nasoj drzavi koja je sad i De Jure clanica EU. Ostaje samo da se zatvore poglavlja sto ce uslijediti veoma brzo, zatim ide ratifikacija clanstva kroz parlamente drzava clanica EU. To traje otprilike 2 godine i nakon toga i zvanicno postajemo clanica.

Dragan
Gost
Dragan

‘Ajde, sa srećom, do učlanjenja!

Ja i Jos neko
Gost
Ja i Jos neko

Za pola godine Spajko napravi sto je njima trebalo 30 godina.

Mirko
Gost
Mirko

Bravo Spajke. Kad Milo i DPS nisu bili u stanju da nas uvedu u Eu ti to odradi.

Mijo
Gost
Mijo

Milo je ppkrenuo i uradio koliko je mogao neka sad on zavrsi i sve ok, treba cijeniti svaciji napredak ka EU..

Ja i Jos neko
Gost
Ja i Jos neko

“Koliko je mogao”, 30 godina i nista uradio nije.
Neka hvala. Neka probaju drugi, sposobniji.

Send this to a friend