Politika

Burna rasprava u Skupštini zbog otkazivanja posjete Mišela

Poslanici Skupštine Crne Gore danas su tokom skupštinskog zasijedanja raspravljali o otkazivanju posjete perdsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela Crnoj Gori.

<<<Iz Evropskog savjeta za CdM: Dobrosusjedski odnosi značajni za proces pridruživanja, Mišel u kontaktu sa Milatovićem i Spajićem<<<

Šef Poslaničkog kluba DPS Andrija Nikolić je kazao da su u medijima pročitali da je Mišel otkazao posjetu  zbog usvajanja Rezolucije o Jasenovcu.

“Dakle, mi danas nemamo samo izolovanog predsjednika Parlamenta, nego smo dobili i izolovanog premijera”,  rekao je Nikolić na početku današnjeg zasijedanja Parlamenta.

On je istakao da je “ovo ozbiljna poruka upozorenja”, jer predsjednik Evropskog savjeta “ne predstavlja samo svoj funkcionalni autoritet, već je predstavnik članica EU koje sjede u Evropskom savjetu”.

“Ako je odlučio da ne dođe, pretpostavka je, makar su takve procedure u Briselu, da je ta odluka konsultovana sa članicama EU”, naveo je Nikolić.  dodao je.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić je kazao da sve najbolje želi Mišelu.

“On je prijatelj Crne Gore. Ne bih mogao da kažem koji su razlozi njegovog nedolaska u Crnu Goru”, rekao je on.

Nikolić je kazao da misli da je ovo ozbiljna poruka, upozorenje.

” Vi ste u parlamentu izveli akciju i ugrozili evropski put Crne Gore. Ne poziva slučajno Mišel da Crna Gora ostane na evropskom putu jer je najnovije ponašanje u parlamentu shvaćeno kao odstupanje od tog puta”, rekao je Nikolić.

Na to je Mandić rekao da parlament i on imaju veliko poštovanje za Mišela.

“Crna Gora veoma poštuje što je on kao naš prijatelj pomogao dobijanje IBAR-a. On nije trebalo da dodđe na poziv parlamenta već na poziv predsjednika Crne Gore”, naveo je Mandić.

Miloš Konatar iz GP URA je naglasio da ako Mandić nije sigiran zašto je Mišel otkazao posjetu, on kaže da je to njegov odnos prema Mandiću i Milojku Spajiću.

“Mišel je htio da se obrati u parlamentu. Nakon posljednjih dešavanja, odgovornost da ponesu kolege poslanici koje su podržali vaše aktivnosti i plan gospodine Mandiću. Nije dobro da predsjednik Evrpskog savjeta odbije da se u Crnoj Gori sastane sa predsjednikom Skupštine i predsjednikom Vlade. Mi kao URA ćemo da dodđemo u srijedu kada je zakazana sjednica jer želim da prisustvujem kada otvorite sjednicu i da to bude simbolika odnosa institucija EU prema vama”, naveo je on.

Boris Mugoša iz SD-a je kazao da ovo nije odnos EU prema državi Crnoj Gori.

“Pokušali ste da se iggrate sa EU. Posljedice takvog ponašanja osjećaće crnogorsko društvo. Nije povo poruka jednog čovjeka, ovo je jasan signal kako oni gledaju na vaše perfidne ali providne igre”, naveo je Mugoša.

Prema riječima Adrijana Vuksanovića iz HGI došli smo do problema dan i po nakon usvajanja Rezolucije o Jasenovcu.

“Treba zamjeriti onima koji u samom imenu nose ime Evropa, a Crna Gora je postala država gdje su dobrodošli Vučić i Dodik, a ne dolazi Mišel”, naveo je on.

Mandić je kazao da ne shvata što Vuksanoviću smeta ako će u Crnu Goru doći neko iz Srbije ili Republike Srpske.

“Vi svi evropejci da uzmete u obzir da je Crna Gora multinacionalno društvo i da imate veći stepen tolerancije prema svim nacionalnim zajednicama u Crnoj Gori”, kazao je Mandić.

Dodao je da nikoga nijesu uvrijedili, te pozvao na veći stepen tolerancije.

Poslanica Jelena Nedović iz PES-a kazala je da svijetla IBAR-a ne može niko da ugasi niti da uspori evropski put Crne Gore.

“Što se tiče svih manipulacija, a mi zvaničan stav nismo dobili, molim kolege da prestanu sa manipulacijama. Ova većina je dogovorila sa EK u naredne dvije godine zatvaranje većine poglavlja i da ćemo 2028, biti članica EU”, kazala je ona.

Milun Zogović iz DNP-a je kazao da Skupština nije pozvala Mišela niti je on otkazao posjetu Skupštini već je on otkazao posjetu predsjedniku Crne Gore.

“Sva pva pitanja su pitanja za predsjednika Crne Gore”, naveo je on.

Još poslanika je tražilo proceduru. Miloš Konatar tražio proceduralno reagovanje, što je Mandić odbio, pa je dao pauzu od pet minuta.

Nakon pauze Ana Novaković Đurović iz GP URA je kazala da razumije nervozu Mandića.

“Kao što je pozivan IBAR bio politička odluka, i otkazivanje Mišela je politička odluka. O Vašem radu i odnosu će suditi građani, a EU Vam je već presudio”, kazala je ona.

M.Dušević

13

avatar
1000
10
3
0
 
13
Expert123MUMIJEVIMarioooPeco vSax
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Expert123
Gost
Expert123

Dok se ne poprave odnosi sa Hrvatskom nema clanstva u EU za Crnu Goru.Ti odnosi se mogu popraviti samo i kada neka nova skupstinska vecina ponisti rezoluciju o genocidu u Jasenovcu.

MUMIJEVI
Gost
MUMIJEVI

“…. i da ćemo 2028, biti članica EU”, kazala je ona.”—-reče Jelena Nedović
ALI…AKO HRVATSKA KAO ČLANICA EVROPSKE UNIJE GLASA PROTIV, ŠTO ĆE BITI SA NAMA???????

Mariooo
Gost
Mariooo

Ma Mishel vam je samo izgovor za opstrukcije dosa ne dosa isti vam je matrak.

Sax
Gost
Sax

Nek pozovu inspektora Maceka u posjetu umjesto Mishela,o jadu bi ih zabavio

Hurem
Gost
Hurem

Ova zNedovicka je gora i od Dritana,vojvode,Pipuna……preletacica koja vikom misli da nas može ubijedit u nešto sto je toliko očigledno i sto corsv vidi i gluvi čuje. Puna usta ali na žalost nebuloza.Ugasili ste sva svjetla cetnici pihhhhh, i da te zamolim ne ispitaju usta kako si ti za sekularnu,multietničku, gradjansku CG.Vidimo i znamo za koga si i ti i… Više »

Pravo i pravda
Gost
Pravo i pravda

Dok se jedan dio C.gore bori za EU integracije drugi dio koji se prisljamcio uz vlast i nazalost kojem je doslo pet minuta se bori i sprovodi srpski svet, ne shvatajuci da je to trenutno stanje. Bice ponovo srpstvo ugrozeno, samo polalo

21 maj
Gost
21 maj

Samo jedno treba reć !!!građani cg andrija mandić predśednik Skupstineeee!!!??? ejj dotakli smo dno i ka drustvo i ka drzava glasali ste e sad gledajte maped šou

Yoll
Gost
Yoll

Koljenica pokušava da namete da ništa loše nije uradio. Gurao rezoluciju o Jasenovcu na dnevni red, zove Vučića u CG, iz EU otkazuju dolazak a on govori “nismo ništa loše uradili”. pih

Krsto Zrnov
Gost
Krsto Zrnov

Evo rekao je Misel da nije zbog Jasenovca!!!! Kako vas demantova i DPS i URU i SD i SDP ha ha!

Znaci...
Gost
Znaci...

Jel ti javio Misel? Odlicno! I sta ti kaze, kako je porodica, da nece svacat do tebe?

Hurem
Gost
Hurem

Krsto i ti povjerovao🤕🤕🤕🤕🤕🤕🤕🤕🤕😇😇😇😇😇😂😂😂😂😂😂😂😂

Peco v
Gost
Peco v

E dok je takvih kao ti moracemo biti i mi i nasa pokolenja u stanju pripravnosti jer nikad necete prestati da trazite nestakanje drzave sram vas bilo za vijek vjekova izdajnici

9bojna
Gost
9bojna

Gos. Mandic uspijeli ste u vasim nakanama……

Send this to a friend