Politika

Demokrate: Dobijanje SEPE predstavlja jedan od najznačajnijih prioriteta države, posebno Centralne banke

Foto: Demokrate
Foto: Demokrate

Nakon ogromnog doprinosa Ministarstva unutrašnjih poslova, koje je posvećenim radom sve svoje obaveze u procesu dobijanja IBAR-a pravovremeno i kvalitetno realizovalo, što je krunisano jučerašnjim dobijanjem IBAR-a, pred Crnom Gorom je još jedan veliki poduhvat.  Crna Gora očekuje dobijanje pristupa SEPA geografskom području, što će biti uspješno realizovano zahvaljujući marljivosti kompletnog rukovodnog tima ministarstva unutrašnih poslova na čelu sa ministrom Danilom Šaranovićem, navode iz Kluba poslanika Demokratske Crne Gore.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je, kako ističu, uspjelo u saradnji sa Centalnom bankom da za samo par dana pripremi Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, čime je omogućeno Centralnoj banci da ispuni sve zahtjeve za dobijanje pozitivnog mišljenja od strane Evropskog savjeta za plaćanja (engl. European Payments Council – EPC) za proširenje SEPA geografskog područja na Crnu Goru.

“Dobijanje SEPE odnosno pristup SEPA geografskom području predstavlja jedan od najznačajnijih prioriteta države Crne Gore, posebno Centralne banke Crne Gore koja je nadležni organ koji podnosi EPC-u Aplikaciju za pristupanje jedinstvenom području plaćanja u eurima”, navodi se u saopštenju.

SEPA predstavlja jedinstveno tržište za plaćanja u eurima, u kojem građani, pravna lica i javne institucije mogu izvršavati bezgotovinske platne transakcije u eurima, primjenom jedinstvenih postupaka, koji se na isti način primjenjuju na cijelom SEPA području. SEPA područje obuhvata 36 država, od čega 27 država članica Evropske unije (EU) i Island, Lihtenštajn, Norvešku, Švajcarsku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Monako, San Marino, Andoru i Vatikan.

“Dobijanje SEPE donosi niz koristi i olakšica za građane i privredne subjekte, jer se omogućava jednostavnije i brže plaćanje sa mnogo nižim troškovima pa građani mogu izvršavati platne transakcije na isti način kao unutar svoje zemlje”, ističu Demokrate.

Takođe, troškovi prekograničnih plaćanja u eurima se smanjuju ili potpuno ukidaju, čineći ih jednako jeftinim kao i domaće transakcije.

“SEPA pravila pružaju dodatnu zaštitu potrošača u slučaju neovlaštenih ili pogrešnih transakcija. Osim toga, pristupanje SEPA geografskom području omogućava građanima i privrednim subjektima da koriste jedinstveni bankovni račun za sve transakcije.  Pristupanje SEPA području poboljašava konkurenciju i efikasnost banaka, jer su zbog standardizovane SEPA procedure banke motivisane da nude kvalitetnije usluge po povoljnijim uslovima za građane, ističe se u saopštenju.

Send this to a friend