Politika

Eraković: Živković poslao poruku da nećemo mirno posmatrati nezakonitosti

Foto: RTNK
Foto: RTNK

Potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Jevto Eraković ocijenio je primjerenom izjavu predsjednika te partije Danijela Živkovića da bi u slučaju hapšenja bivšeg lidera DPS-a i bivšeg predsjednika države Mila Đukanovića odgovor bio radikalan.

<<<Živković: Ukoliko dođe do hapšenja Đukanovića, odgovor će biti radikalan<<<

Eraković je u emisiji „Vox populi“ RTNK kazao da Živkovićeva izjava šalje jasnu poruku da niko neće mirno posmatrati da se nešto dešava nezakonito, protivustavno i selektivno, „nego da želimo svim sredstvima da branimo ono što je u okvirima zakona i Ustava Crne Gore“.

„Takve insinuacije i prijetnje po Đukanovića ne datiraju od skorijeg vremena. Prva takva prijetnja bila je još 1994. godine, kada je Mira Marković iz Beograda priprijetila Đukanoviću da mu ne pada na pamet da okrene Crnu Goru ka svojim interesima. Nakon toga bio je veliki broj sličnih pritisaka, različite afere, prijetnje vojskom i hapšenjem od strane Slobodana Miloševića, Sedmog bataljona, pokušaj državnog udara kada je plan bio da se Đukanović likvidira. Očigledno da protivnicima nezavisne Crne Gore, NATO-a i evropskih integracija odgovara da te prijetnje i optužbe budu non stop na tihoj vatri“, ukazao je Eraković.

On je pozvao Tužilaštvo da se konačno izjasni „i kaže da li tu ima ijednog elementa krivičnog djela“.

„Naravno da nema, zato se ne izjašnjavaju. Potpuno je neprimjereno da toliko dug vremenski period određeni predmeti stoje nezatvoreni“, rekao je Eraković.

Istakao je da neće dozvoliti tzv. selektivnu pravdu i podsjetio na, kako je rekao, neprimjereno ponašanje prema direktorici Agencije za sprečavanje korupcije Jeleni Perović.

„Drago mi je što su kolege iz parlamenta konačno došle na našu političku agendu“

Govoreći o za sjutra zakazanoj sjednici parlamenta na kojoj bi trebalo da se govori o zakonima koji su potrebni za dobijanje IBAR-a, Eraković je kazao da su poslanici DPS-a proveli dva dana u Skupštini čekajući da sjednice počnu, što se nije dogodilo.

„Smatram da je ovo sad veoma važan set zakonskih mjera koje Skupština treba da usvoji. DPS i naš poslanički klub se od prvog dana zalažu za Crnu Goru u Evropskoj uniji, što se nas tiče to će biti i podržano. Drago mi je i što su neke druge kolege iz parlamenta konačno došle na našu političku agendu, da li je to zbog interesa ili suštinski vrijeme će pokazati. Ako to bude suštinski smatraćemo to jednim velikim plusem za nas, da smo uspjeli političke strukture u okviru Demokratskog fronta da emancipujemo i privolimo da krenu ka evropskom putu. Ako su oni spremni da „progutaju“ Rezoluciju o Srebrenici i dalje podržavaju vladu, i da glasaju za odlazak crnogorskih vojnika u NATO misije, onda ih treba pohvaliti“, istakao je Eraković.

Poručio je da DPS neće skrenuti sa svog kursa – Crna Gora u EU i da se zalažu da građani Crne Gore budu ravnopravni sa razvijenim zapadom.

„Ako neko misli da je budućnost Crne Gore na istoku, da budemo pod okriljem Rusije, da uzmemo naoružanje i da se borimo za interese drugih država – srećan mu put, ali siguran sam da većinska Crna Gora to neće prihvatiti“, kazao je Eraković.

Smatra da je predlog predsjednika Skupštine Andrije Mandića da dnevni red bude predložen na sjednici neuobičajena praksa. To je, prema njegovim riječima, pokušaj Mandića da na još jedan način disciplinuje PES, „da im pošalje poruku da u svakom trenutku može aktivirati Rezoluciju o Jasenovcu koja PES-u ne ide naruku prije dobijanja IBAR-a.“

„To je nešto što je potpuno nepotrebno u ovom trenutku u Crnoj Gori, što Srbija u svom parlamentu u dva navrata nije htjela da stavi u proceduru. Ako misle da će postavljanjem Rezolucije nakon IBAR-a prevariti nekoga grdno se varaju“, poručio je Eraković.

Ne vjeruje da će protestna nota Hrvatske uticati na usvajanje Rezolucije o Jasenovcu.

„Interes Crne Gore je da ima sjajne odnose sa svim susjedima, ali na ovaj način neko pokušava da stavi jasnu rampu prema državi koja nam je susjed i preko koje bismo mogli brže da dođemo u EU. PES, slično kao i Mandić, razmišlja samo o svojim ličnim interesima, to nije politika kojoj je interes jačanje Crne Gore“, kazao je Eraković.

Ne očekuje da će sjutra biti rasprave o Rezoluciji. „To je potez gdje će se iz trenutka u trenutak moći prijetiti tom Rezolucijom, ukoliko Milojko Spajić i PES ne ispune ono što se traži od njih.“

Mišljenja je da je stabilnost parlamentarne većine narušena istog dana kada je Vlada formirana.

„Treba ipak da razmisle u kakvom je stanju Crna Gora bila u prethodnom periodu, kakve su bile vlade kojih više nema, siguran sam da i ova vlada nema neki duži rok trajanja, do jeseni ili proljeća. Ono što je sigurno je da DPS ima najkvalitetnije, najstručnije ljude. Poučeni greškama spremni smo da našu državu povedemo pravim putem i očekujem da će već na sledećim izborima koji će biti jako brzo ovaj pozitivni trend koji zapljuskuje crnogorske opštine rezultirati i prvom stabilnom vladom poslije 2020. godine“, istakao je Eraković.

Kaže da se u DPS-u osjeća nova energija i novi kritički odnos prema vlasti i svemu što se dešava u Crnoj Gori, te da je bio potreban tranzicioni period nakon dugogodišnjeg obavljanja vlasti da se naviknu na opoziciono djelovanje.

„Vanredni parlamentarni izbori neminovnost i jedino rešenje“

Mišljenja je da su vanredni parlamentarni izbori neminovnost i jedino rešenje.

„Vidite i sami kakve su relacije između političkih subjekata koji sačinjavaju vladu u ovom trenutku, vidimo i da u okviru Demokratske Crne Gore već izvjesno postoje dvije političke struje, kao i na koji način se predstavnici DF-a odnose prema Spajiću i njegovim ministrima. Ova vlada može da funkcioniše samo na principu ucjena. Bila rekonstrukcija ili ne izbori su neminovnost. Jun će donijeti rasplet mnogih političkih dilema“, kazao je Eraković.

„Rezultati sa lokalnog nivoa će se i te kako odraziti na državnom“

DPS je, kaže, i te kako zadovoljan rezultatima lokalnih izbora u Budvi i Andrijevici.

„U ukupnom broju glasova koje je DPS imala na parlamentarnim izborima prije godinu ostvarili smo 65 odsto rasta jučerašnjim glasanjem naših pristalica, to je sjajna poruka, vjetar u leđa i nema danas nijedne demokratske zemlje u svijetu gdje partija koja ostvari takve procente ne bude stožer buduće vlasti. U Crnoj Gori je i to moguće ali ne zadugo. Na različite načine pokušava da se uništi građanski koncept Crne Gore, da se favorizuju nacionalizmi koji su donijeli toliko zla ovim prostorima“, jasan je Eraković.

Ukazuje da nema partije na ovim prostorima „koja je takve udarce istrpjela u prethodne četiri godine“ i da kreće ponovo u fazu razvoja.

Govoreći o prelivanju rezultata sa lokalnog na državni nivo, Eraković kaže da je jasno da „onaj građanin koji je juče u Andrijevici zaokružio DPS neće imati dilemu da isto to uradi i na državnim izborima.“

„Čini se, kada se u Crnoj Gori završe neki izbori, da su svi pobjednici. Želimo građanski koncept Crne Gore gdje će se priznavati rezultati svih, gdje će partije koje osvoje najveći broj glasova imati priliku da upravljaju i opštinama i državom. Ovi rezultati će se i te kako odraziti i na državnom nivou. Bojim se da je u ovom trenutku najveća opasnost prema PES-u i DF-u, čini se da se ona euforija obećanja polako anulira i da građani postaju svjesni šta je realna politika a šta su maštarije. Proces otrežnjenja u Crnoj Gori je krenuo i nezaustavljiv je“, poručuje Eraković.

U Budvi, kaže, nijesu osvojili najveći broj glasova, ostvarili su politički napredak, „ali smo i te kako svjesni da sa tolikim brojem odbornika možemo uticati na formiranje buduće vlasti“.

„Skorašnja hapšenja jasan revanšizam“

Komentarišući skorašnja hapšenja bivšeg GST-a Milivoja Katnića, funkcionera policije Zorana Lazovića, biznismena Duška Kneževića, Eraković je mišljenja da su to „neprimjereno dugi procesi gdje se ljudi koji su optuženi iscrpljuju na različite načine“, te da ga zabrinjavaju zdravstvena stanja Katnića i bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića. Ističe da nema jasnih poruka da neko želi da se ti procesi završe i da postoji „jasan revanšizam, selektivnost i kršenje prava onih koji se nalaze pod tužilačkim procesom.“

„Što se tiče procesa koje smo mi kandidovali ništa po tom pitanju nije urađeno u prethodne četiri godine. Ovakav tretman ne služi na čast Crnoj Gori. Želimo potpuno nepristrasno i nezavisno Tužilaštvo koje će brzo i efikasno da rješava svoje predmete“, jasan je Eraković.

Zabrinjavajuće su, prema njegovim riječima, česte promjene na ključnim pozicijama u sektoru bezbjednosti, sudstvu, Tužilaštvu.

„Vidjeli ste kakve su kontroverze pratile izbor direktora policije, sukob između ministra policije i predsjednika Vlade, to je samo jedan par rukava koji mora da zabrine svakog građanina, a drugi par rukava je činjenica da veliki broj kandidata nije prošao poligrafsko testiranje“, ukazao je Eraković.

Govoreći o informaciji da bivši premijer Duško Marković osniva svoju partiju kaže da očekuje da je smisao te partije da na političkom polju koje druge partije sada ne pokrivaju pronađe određen broj svojih pristalica.

Prema njegovim riječima, Crnu Goru očekuje burno političko ljeto.

„Crna Gora zaslužuje političku stabilnost, ljude koji je vole, koji su utemeljeni u svojim profesijama. Sve ostalo su anomalije, ali uzdam se u politiku i ljude koji se nalaze u DPS-u, koji su mladi, uspješni, časni, pošteni i vole svoju državu. Vrelo i burno političko ljeto možda donese konačni boljitak Crnoj Gori“, zaključio je Eraković.

20

avatar
1000
15
5
0
 
19
Narcis ZgubidanMilijaMrdalomaxoObećanje ludom
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Da ostave Mila na mir,ne može se mnogo političara pofalit njegovim uspjesima,završite tu priču za navijek.
Živković je znso dobro što priča i tu ga 100% podržavam.
A ovi što im je samostalna država krv na oči neka grizu nokte i na noge ako nemaju više što na prste.

Milija
Gost
Milija

Baš evropska izjava…đe ste vi prispjeli

Mrdalo
Gost
Mrdalo

Zivkovicu treba prevodilac , izgleda ne znateni vi gdje ce te ….

maxo
Gost
maxo

Kao prvo ne galamite mnogo o Demokratskom frontu i Andriji Mandicu. Nece Manda otici pod okrilje Srbije ne sjekirajte se jer zna Mandic da ako odemo sa Srbijom da ce on biti niko i nista tamo u toj zajednickoj drzavi. Ovako mu je mnogo bolje. Sto se tice hapsenja svi koji su pokrali narod u Crnoj Gori treba da budu… Više »

Mila
Gost
Mila

Sto ne ustastw za Katnića nego i ne treba takvi da ustajete leži tamo i umire bez ijednog dokaza. Razvlače slučaj da bi ga duže držali. Ne saslusavaju svjedoke. Pa vi kao od riječi što ne ucinjeste nešto

Boćo
Gost
Boćo

Znači Jefto neko potencijalno hapšenje, koje se nije desilo i koje se vjerovatno neće desiti, unaprijed proglašava nezakonitim, i najavljuje da će se protiv njega boriti nezakonitim akcijama

AlexaPG
Gost
AlexaPG

Nista ga ne pita za stan? Velikoj vecini gradjana prva asocijacija na Jevta su jeftini kvadrati.

Obećanje ludom
Gost
Obećanje ludom

To nije tačno. Ne proglašavaj svoje mišljenje kao opšte.

Milija
Gost
Milija

Tačno je

Joko
Gost
Joko

Neka sad ne vadi ga. Pretjerao je i treba da odgovara za ovakve rijeci. Nedopustivo je takvo obracanje…

Tivat
Gost
Tivat

Treba uvesti zakon da i formalno ne važi za svakog,, da Dps i svaka partia kandiduje po jednog za koga zakon ne važi

Sasa
Gost
Sasa

Ustacete ,ocete kao i dosada..sto je bolji neko od nekoga da se zbog njega skace ,evo i Katnica ostaviste da krepava,vjerujemo vam…

Rajka
Gost
Rajka

Jede li Kata, zna li se? Udje u Ginisa. Jevto, savjetujem da se sto ćešce glaskaš, jer onda od povratka Dps nema nista

Omega
Gost
Omega

Katu više niko ne pominje. Postalo je normalno da ništa ne “jede” pola godine, to više nikog ne čudi. Njemu se ne isplati da jede ni kad izađe, samo džabe troši pare.

dr.ino
Gost
dr.ino

Rajka, drhte li ti ruke dok komentare ostavljaš? Nema više sendviča čim pitaš jede li Katnić :))) “Ćešce” jedi dako se stabilizuješ, sad posle evrope sad imaš valjda za koljenicu 🤔

Ljiljana
Gost
Ljiljana

Odlican! Fer i korektan.

Dobar učenik
Gost
Dobar učenik

Iz šume??

Alan
Gost
Alan

Nije samo neprimjereno ponašanje prema Jeleni Perović, već je posebno nezakonito i osvetnicki prema gospodinu Katnicu, to moraš Erakovicu jasno i direktno da saopštis! Perović je možda isplatila neke prekovremene sate vise nego što je bilo dozvoljeno, kažem možda, a šta je nezakonito uradio Katnic! Apsolutno ništa i on je žrtva političkog progona i osvete jer je spriječio nasilnu promjenu… Više »

Stipanveliki
Gost
Stipanveliki

Kako kaze tata Lazovic: svako ko nike neprijatelj Crne Gore na politickom pitanju moze da dodje slobodno u Crnu Goru da ubija protivnike, a mi cemo im skinuti zabtanu ulaska u Crnu Goru. Poenta je sav kriminal prebaciti na politicka pitanja i urlikati da nam otimaju Crnu Goru

jun u julu
Gost
jun u julu

👏👏👏💪💪💪 najjaci ostaju!

Send this to a friend