Politika

Forum žena nikšićke URE: Osuđujemo hajku DPS-a na Tatjanu Đurišić Bečanović

Pokušaji diskreditovanja političkog i profesionalnog integriteta Tatjane Đurišić Bečanović eskalirali su sramnim napadom i na njenu porodicu u vidu saopštenja utemeljenog na nizu netačnih činjenica sa ciljem obmanjivanja javnosti, navodeći je na pogrešne zaključke koji bi trebalo da oblate nju i njenu porodicu, a lokalnom DPS-u obezbijede koji politički poen, saopštile su članice Foruma žena nikšićkog odbora Građanskog pokreta URA Nikšić, te oštro osudile napade na predsjednicu nikšićke URE Bečanović.

“Nebiranje sredstava da se jedna žena koja se drznula da se u Crnoj Gori bavi politikom unizi, zaplaši i da se natjera da od iste odustane postali su sve učestaliji i naš Forum, kao tijelo koje insistira na poštovanju osnovnih ljudskih prava, reagovao je i osuđivao sve slučajeve kad su ta prava bila ugoržena ženama bilo koje partijske pripadnosti bile. Nedostatak argumenata i elementarne političke odgovornosti, blaćenje, vrijeđanje, udaranje na porodicu, dio su makevijalističke strategije zasnovane na stavu da cilj opravdava sredstva, ne mogu i ne smije biti opravdanje za brutalnu medijsku hajku koja se sprovodi ovih dana protiv Tatjane Đurišić Bečanović”, navode iz Foruma žena nikšićkog odbora URE.

Kako su kazale, posebno zabrinjava činjenica da poslije objavljenog reagovanja predsjednice OO URA Nikšić, u kojem se jasno ukazuje na to da je napad bio neutemeljen, zasnovan na lažima i zlonamjeran, nije uslijedilo izvinjenje za niz iznesenih optužbi upućenih na njenu adresu.

“Ovakvi napadi odraz su promovisanja nasilja i mizoginije, pa su kao takvi primjer koji nam jasno pokazuje koliko je naše društvo nedemokratsko, a iznošenje neistina protiv žena u nauci, politici i drugim javnim poslovima postalo je uobičajeno, kao i činjenica da je u obračunu sa jakim i pametnim ženama sve dozvoljeno. Kazna za prelaženje nevidljive, a vijekovima utvrđene granice, mora biti surova i obično se sprovodi u vidu medijskog kidisanja na njenu ličnost i na njenu porodicu – lažima i niskim udarcima, a i kako bi drugačije”, saopšteno je iz Foruma žena nikšićke URE.

Članice insistiraju na medijskoj pismenosti koja će, kako ističu, služiti da lažna vijest i tekst uvredljive sadržine ne budu predmet ničijeg interesovanja.

“Zahtijevamo kulturu dijaloga i poštovanje ličnog, profesionalnog i porodičnog integriteta svake žene, bez obzira na njeno partijsko opredjeljenje i političku aktivnost ili pasivnost, jer su to elementarna ljudska prava na izbor. Zato pozivamo sve žene u Crnoj Gori da budu solidarne i istrajne u borbi protiv mizoginije i nepravde”, zaključuju iz Foruma žena nikšićke URE

Send this to a friend