Politika

GI 21. maj: Sudije Vrhovnog suda pokazale još jednom zabrinjavajuću neodgovornost

GI 21.maj

Činjenica da na Opštoj sjednici Vrhovnog suda Crne Gore ni osmi put uzastopno nije predložen kandidat za predsjednika najviše sudske instance u zemlji predstavlja poražavajuću i kompromitujuću poruku, saopšteno je iz GI 21. maj.

Kako navode, na ovaj način, sudije Vrhovnog suda, pored podrivanja evropskih integracija, pokazali su još jednom zabrinjavajuću neodgovornost.

“Nemogućnost da se u dužem periodu utvrdi kandidat za predsjednika Vrhovnog suda i time Sudskom savjetu omogući da već jednom okonča izborni postupak nije samo deprimirajuća već je i potvrda loše regulative i još gorih odnosa u najvišoj sudskoj instanci u zemlji”, navode u saopštenju.

Ističu da očigledna opstrukcija i animoziteti među sudijama pogoršavaju stanje u sudstvu i s pravom otvaraju pitanje nužnosti radikalnih reformi u pravosuđu.

“Postaje jasno da je potrebno ukinuti sve zakonske norme koje onemogućavaju široku konkurenciju pravne struke i to po vertikali pravosudnih organa. Istovremeno, neefikasni disciplinski postupci i odsustvo adekvatnih sankcija upućuju na potrebu vetinga i reizbora u pravosuđu. Crnogorsko pravosuđe je sve više barijera crnogorskom putu u EU, što traži radikalniji sistemski i kadrovski pristup”, kažu u saopštenju.

Dodaju da je krajnje vrijeme da se preduzmu odlučujući zakonodavni i institucionalni koraci u pravcu eliminacije neodgovornosti, nestručnosti, neefikasnosti, politizacije i korupcije u pravosuđu.

“Država nema smisla ukoliko ne počiva na vladavini zakona a to podrazumijeva i odstranjenje dobrog dijela sadašnjeg sudskog i tužilačkog kadra, kao i hitno usvajanje regulative usklađene sa odavno opstruiranim preporukama Venecijanske komisije. Jer sa ovakvim pravosuđem i sa ovakvom političkom klasom Crna Gora kompromituje svoju proevropsku politiku, što će nas dovesti u situaciju da tavorimo među najgorim državama u Evropi. I zbog toga jedino ima smisla društvena misija koju zagovara GI “21. maj” nudeći “ljuti lijek na ljutu ranu”, zaključuju u saopštenju.

Send this to a friend