Politika

Gorčević sa Pencom: Nakon IBAR-a slijedi najzahtjevnija faza pregovora

Manfred Penc i Maida Gorčević
Manfred Penc i Maida Gorčević

Dobijanje pozitivnog IBARa dolazi kao rezultat osmomjesečnog zalaganja, rada i rezultata koji su ostvareni u poglavljima 23 i 24. Efikasan rad nadležnih ministarstava i Skupštine na izradi i usvajanju strateških i zakonodavnih akata su potvrdili odlučnost Crne Gore da iskoristi istorijski momenat i ubrza put ka članstvu u EU, poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Ona se danas sastala sa ministrom za savezne i evropske poslove pokrajine Hesen SR Njemačke Manfredom Pencom.

Gorčević je upoznala Penca sa reformama koje je Vlada sprovela u prethodnom periodu istakavši da za Crnu Goru, nakon dobijanja IBARa, slijedi najzahtjevnija faza pregovarakog procesa, tokom koje će doći do zatvaranja poglavlja kod kojih su se za to stekli uslovi.

Penc je pozdravio ostvarene rezultate i iznio očekivanje da će se u narednom periodu intenzivirati saradnja između Crne Gore i pokrajine Hesen, posebno u dijelu uspostavljanja jačih ekonomskih veza. Istakao je da postoji mnogo dobrih ideja i planova za konkretne oblike saradnje između državnih institucija i poslovnog sektora Crne Gore i SR Njemačke.

Sagovornici su se saglasili o potencijalima jačanja saradnje u oblastima kao što je poljoprivreda, infrastruktura, turizam i ICT sektor istakavši da nije potrebno čekati ulazak Crne Gore u EU već da saradnja u nizu oblasti od zajedničkog interesa,

Send this to a friend