Politika

Grlić Radman: Crna Gora bi trebala donijeti rezoluciju o Božićnom ustanku

Gordan Grlić Radman, Foto: EPA-EFE
Gordan Grlić Radman, Foto: EPA-EFE

Crna Gora bi se trebala suočiti sa vlastitom istorijom, ako je sklona rezolucijama. Trebala bi donijeti Rezoluciju o božićnom ustanku, ako idemo unazad, poručio je ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman tokom današnje posjete Hrvatskoj zajednici u Donjoj Lastvi.

On je, kako prenosi Radio Tivat, u Domu kulture “Josip Marković” u Donjoj Lastvi održao sastanak sa Adrijanom Vuksanovićem, predsjednikom HGI i poslanikom u Skupštini Crne Gore, Zvonimirom Dekovićem, predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća i Ilijom Janovićem, potpredsjednikom HGI.

Sastanku su prisustvovali i ambasador  Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić i konzulica Hrvatske u Crnoj Gori Jasminka Lončarević.

Nakon sastanka održana je press konferencija.

“Mi ovdje dolazimo sa porukom i Vlade i predsjednika hrvatske Vlade o podršci, o brizi za Hrvate u Crnoj Gori i Boki Kotorskoj. Naša briga je od početka vidljiva ovdje, kako politički, tako i finansijski i u svakom drugom obliku. Želimo da se tako nastavi i da se Hrvati u Crnoj Gori osjećaju sigurno, zaštićemo, da ostvaruju građanska prava, posebno ona prava koja uživaju nacionalne manjine u Crnoj Gori. Mi smo pozdravili sastavljanje nove crnogorske Vlade ali imali smo i katalog neriješenih bilateralnih pitanja koje su u interesu obije strane. I želimo da se ona počinu riješavati”, kazao je Grlić Radman, prenosi Radio Tivat.

A jedno od pitanja je, prema njegovim riječima, i ovaj Dom gdje su danas bili.

“Ovo je hrvatski dom koji su gradili Hrvati 1922. To što je njima oduzeto nakon Drugog svjetskog rata je druga priča. Razgovarali smo da se taj Dom njima vrati i da mogu sa njim da raspolažu. To je njihova imovina i naravno imovina Crne Gore. To je prvo pitanje koje treba riješiti. To je jedan gest koji smo mi očekivali od crnogorske strane. Na žalost do nje nije došlo”, dodao je hrvatski ministar.

Naveo je da Hrvatska je ostvarila sve vanjsko političke ciljeve.

“Hrvatska može biti uzor zemljama Zapadnog Balkana, prije svega Crnoj Gori. Da nije bilo Hrvatske Crna Gora ne bi ušla u NATO, na primjer. Sva dokumenta na hrvatskom jeziku mi smo predali Crnoj Gori. Mi smo od samih početka pomagali i pomagaćemo Crnoj Gori. Ali želimo i poštovanje sa crnogorske strane. Sve što ne ide u prilog tome ne možemo pozdraviti. Crna Gora treba da uvidi tu važnu činjenicu hrvatskog snažnog prisustva u ostvarivanju evropske perspektive Crne Gore. Ulazak Crne Gore u Evropsku uniju ide preko njenog susjeda, koji je istinski zagovornik evropske perspektive Crne Gore. Ako smo zajedno, onda dijelimo iste vrijednosti”, kazao je Grlić Radman.

Ali tu, kaže, moraju postojati dokazi.

“Nama je neprihvatljiva i besmislena Rezolucija o Jasenovcu koju bi navodno trebalo da donese Skupština Crne Gore. Pitamo se kakve veze Crna Gora istorijski ima sa Jasenovcem? Apsolutno nikakve. Niti istorijski opravdano niti je to politički logično. I sigurno će imati našu reakciju ako do toga dođe. Crna Gora bi se trebala suočiti sa vlastitom istorijom, ako je sklona rezolucijama. Trebala bi donijeti Rezoluciju o božićnom ustanku, ako idemo unazad. U svijesti Crnogoraca to je ostalo kao jedno bolno pitanje. Nema zahlađenja odnosa. Samo dva susjeda koja bi trebala dijeliti iste vrijednosti. Mi smo upućeni jedni na druge. Mi smo ispružili ruku i želimo da bude sa prijateljskim stiskom. Eto, mi smo izrazili želju notom da posjetimo Školski brod “Jadran”. Na jedno državno pitanje mi nismo dobili dostojan odgovor. I ta posjeta se neće dogoditi. Mi smatramo da Školski brod “Jadran” pripada Hvatskoj. On je za nas zatočenik. Od 1933. on je u Hrvatskoj bio stalno. Došao je iz Hamburga pa je navratio u Tivat. Mi raspolažemo sa kompletnom dokumentacijom koja dokazuje da on pripada Hrvatskoj. Ovdje je pitanje dostojanstva , digniteta i simbola. Imamo mi brodova. Ali u svijesti našoj je da je “Jadran” hrvatska svojina”, rekao je ministar Grlić Radman.

Predsjednik HNV-a Zvonimir Deković kazao je da situacija sa Domom u Donjoj Lastvi je za sada “nepromjenjiva”.

“Nema nekih naznaka da bi moglo doći do rješenja tog problema, iako ima obećanja. Republika Hrvatska je spremna da u ovaj Dom investira, da on bude kako mi mislimo da treba da bude i kako zaslužuje hrvatska zajednica. Ovaj Dom su gradili Hrvati 1922. kao hrvatsku čitaonicu. I on treba da bude ne samo na ponos hrvatskoj zajendici, nego i cijelom gradu. Ovakvo stanje ne ide na čast ni gradu, a i mi se vrlo neugodno osjećamo u takvom prostoru”, rekao je  Deković.

Poslanik Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović kazao je da od dolaska Andreja Plenkovića na čelo hrvatske Vlade, hrvatska populacija u Crnoj Gori ima veliku podršku Hrvatske.

“I našu zajednicu to čini vitalnom. I mi smo zahvalni gospodinu Plenkoviću na toj podršci. Premijer Plenković je osvojio treći mandat što govori o ispravnosti te politike. I zamolio bih gospodina Radmana, koji je često sa nama, da mu prenese naše pozdrave, a uskoro ćemo se i vidjeti. Mi smo svjedoci da u Crnoj Gori u javnom prostoru čujemo poruke iz sadržaja devedesetih. Vidjeli ste poruke gradonačelnika Nikšića Kovačevića, koja je na tragu poruke mitropolita Joanikija koji nas dijeli na Latine i Turke. I ćute mnogi kao zaliveni. Nisu riječ progovorili. To je taj sistem vrijednosti srednjovjekovni. Mi pripadamo nečem drugom, mi čuvamo evropski rudiment u Crnoj Gori. Naša Hrvatska je sa nama. To je emocionalno značajna kategorija, a ima refleksiju na svakom polju stvarnosti. Hrvatska nije ranjena ratom kao devedesetih, mi smo pokazali da smo dobro organizovani. Kazali smo da snaga nije u broju nego u vrijednositma. To je važno ne samo za Hrvate nego i za svakog građanina u Crnoj Gori”, rekao je Vuksanović.

80

avatar
1000
47
33
0
 
67
MrdaloBokeška brigadamariusIvan🇲🇪Tuđemil🇲🇪
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mrdalo
Gost
Mrdalo

Bijase i Crnogoraca sto zavrsise u Jasenovac , nekima je licno Dino Sakic presudio …. No neznanje je blagoslov za neke a za neke kazna .Za ovog gospodina je i jedno i drugo .

Bokeška brigada
Gost
Bokeška brigada

Boka Bokeljima!!!

Ivan
Gost
Ivan

Ne pada snijeg da pokrije brijeg…

🇲🇪Tuđemil🇲🇪
Gost
🇲🇪Tuđemil🇲🇪

Ovo je tačno. Mi vodimo računa o tuđim žrtvama, i to je ljudski! Ali ne vodimo o svojim i to je nesojski!

Vozi misko
Gost
Vozi misko

Jel po njihovom il nasem kalendaru?

Rodriguez
Gost
Rodriguez

Najviše crnogoraca je pogonulo od ruke Josipa Broza, pa izracunajte, i dalje ga slavimo.

Planeta Majmuna
Gost
Planeta Majmuna

Za Jadran dzabe krecis Radmane. De urazumi se malo i nadji neku ozbiljnu temu za “tvoje unutrasnje potrebe”

Vic
Gost
Vic

A mi jedino sto treba da radimo je da se zamlacujemo rezolucijama. Koga briga sto su nam cijene porasle ovoliko, rezolucije su spas

Edin
Gost
Edin

Ima još rezolucija koje treba usvojiti. Prvo one rezolucije u CG u kojima smo jedni drugima zlo nanijeli, ne da bi zabijali jedni drugom prst u oko već da nam se nikada to više ne ponovi. Mi Bošnjaci pamtimo 1912/13. kada nam je Crnogorska vojska ubila oko 1.200 Bošnjaka i Albanaca u Plavu i pokrstila 12.000 hiljada ljudi. Pamtimo i… Više »

Vienia da je
Gost
Vienia da je

Ambasador bratske hrvatske je pricao sa crnogorcima diljem crne gore …procitajte o rovackom ustanku …komitskom naravno jer jedna je domovina

Don Montenegrin
Gost
Don Montenegrin

Hitno predloziti rezoluciju o genocidu nad Crnogorcima 1918.godine od strane Srba i Srbije !!!!!!!!!!!!! Ne sumnjam da ce biti usvojena !!!

Iosei
Gost
Iosei

A da gospodin ministar nasu unutrasnju politiku ostavi nama, i da se bavi svojom zemljom? Isto vazi i za one Vuciceve koji bi da nam odredjuju sta cemo mi raditi u nasoj zemlji.

Rankisa
Gost
Rankisa

Sedi jedan

Baston
Gost
Baston

Rezoluciju o obeštećenju svim poginulim na Mojkovačkoj bitki , svakom trećem Crnogorcu je poginuo pradjed, tako nijesmo nikog napadali nego smo bili u svoju državu.

ilke
Gost
ilke

Na Mojkovcu je poginulo 205 Crnogoraca tacno. To je bar lako proverljiva cinjenica.

gdfg
Gost
gdfg

na mojkovcu je, prema vojnoj enciklopediji sfrj iz 1974. (peti tom) čiji je urednik bio general-pukovnik nikola gažević sa virpazara, poginulo ukupno nešto manje od 500 ljudi, od čega 204 na crnogorskoj strani. broj poginulih ne definiše veličinu bitke, zato i nema potrebe da se taj broj u pričama preuveličava.

🇲🇪Tuđemil🇲🇪
Gost
🇲🇪Tuđemil🇲🇪

Po tebi to je beznačajno?

LSCG🇲🇪🇽🇰
Gost
LSCG🇲🇪🇽🇰

Jadran jes Hrvacki i da nije treba ga Vratit zbog Momirovih Placenika na Dubrovnik i plackanje kuca

Nota
Gost
Nota

Hrvacki ajde

VEna
Gost
VEna

A ti si kao neki crnogorac jel

Kotor
Gost
Kotor

Tako je, primorje vratit Hr i zid ka CG

🇲🇪Tuđemil🇲🇪
Gost
🇲🇪Tuđemil🇲🇪

Možda i jeste, ali od Prevlake do Bojane sigurno nije niti hrvatski niti srpski niti albanski nego samo CRNOGORSKI!

Bajko
Gost
Bajko

Tako je, kad nema niko ovdje to da kaze. Da se malo priśetimo kako su braca postupala s nama tokom dugo cekanog “ujedinjenja”. Od 1918. do 1929. ubili su , uz pomoc domacih izroda, na hiljade najboljih crnogorskih sinova, potomaka časnih i hrabrih.

Mija
Gost
Mija

A ovu neka Srbija predlozi!
Vucic neka se betonira I ovako je u srednjem vijeku nece osjetit!

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Izgleda da su krivlji oni što zločincima kažu da su zločinci, nego oni što su zločin počinili.

Goran
Gost
Goran

Ti to malo onako po nama Grliću, bozicni ustanak pamtis komso.

Maxe Oli
Gost
Maxe Oli

Ne mogu vaši zločini uvijek pod tepih. Ispiivaće sve.

Vladimir
Gost
Vladimir

Dubrovnik srbski grad.

Mirzlom
Gost
Mirzlom

Taman koliko i Prizren!

Maxe Oli
Gost
Maxe Oli

Nije, tamo nikad nijesi ni bio. Ni na Kosovo ne smiješ.

Petar
Gost
Petar

Bravo Radmane!

Hurem
Gost
Hurem

Naravno da bi trebala no cetnici to neće niti će bacili kamen na sebe.Radije gledaju u tudju bastu no u svoju

Bajo
Gost
Bajo

A sto ovaj radi sto se mijesa njega ne osudjujes jel komso.

Ivana
Gost
Ivana

Nikad vise 1918godina

Joja
Gost
Joja

To sigurno, sad je 2024 ta .

Marko
Gost
Marko

ovo mu je neko rekao da kaze. Mislim da on nema pojma o bozicnom ustanku

Vjera
Gost
Vjera

Dobro je da ti znaš

Maja
Gost
Maja

Ti mozda ne znas ali čitaj više ne slušaj popove

ziki
Gost
ziki

Bravo,tacno tako

Hogar
Gost
Hogar

Opet ne viđu komentare.Ovako uz pola naslova..

hose
Gost
hose

Neka vidi u toj kompletnoj dokumentaciji ko je brod platio.

gdfg
Gost
gdfg

čudo ne izdvojiste u naslovu da je jadran hrvatski, nego baš ovo oko božićnog ustanka…

Maxe Oli
Gost
Maxe Oli

I jeste hrvatski, ako ni zbig čega drugog kao ratna odšteta, nijesu oni išli na Podgoricu nego ti i tvoji šefovi na Dubrivnik.

Hogar
Gost
Hogar

Davno smo trebali.
#rezoluciju kojom se osuđuje agresija Srbije 1918,okupacija,masakri u rangu genocida širom Cg,kulturocid(koji traje do danas),ukidanje države i crkve,banditska detronizacija dinastije Petrović.Nakon rezolucije tužba protiv Srbije i potraživanje ratne odštete.
#to bi bili logični potezi ali je neizvodljivo.Čak ni Dps dok je bio u najvećoj snazi nije smio pokretat ovu temu(najvažniju od svih).

ziki
Gost
ziki

tako je samo se cutalo ovoliko godine

marius
Gost
marius

Kolko sam puta kritikova DPS (iako ga glasam) , zasto nisu podnijeli tuzbu medjunarodnom sudu za ratne zlocine, protiv srbijanske vojske, trazili ratnu odstetu, pa kad bi im remnulli neku milionsku kaznu , jer je vise no ocigledno da bi bili osudjeni , za sve ono sto su ucinjeli. E to nisu uradili, a da jesu ne bi Vucic sla… Više »

vaistinu
Gost
vaistinu

Najveća sramota u vojnoj istoriji je bježanija četničke vojske a bila je brojčano jača od partizanskih snaga na teritoriji CG.Toliko o njihovom junaštvu,da crnogorski partizani nijesu oslobađali srpske gradove ove kukavice bi pomeli u toku jednog dana.Danas njihovi(četnički) potomci i posrbljeni Crnogorci traže rezoluciju o Jasenovcu đe nije bilo nikoga iz CG a bilo je mnogo Hrvata pa je i… Više »

Bata Gašić
Gost
Bata Gašić

Većina Srba u CG danas (što smatram političkom a ne nacionalnom i etničkom odrednicom kada je u pitanju CG) su potomci partizana, kao što su i većina komunista u CG bili bivši bjelaši iz prethodnog perioda. Ne znam što politički Crnogorci prisvajaju partizanski pokret, kad je daleko od toga da je bio procrnogorski, današnjim rečnikom govoreći.

Milo
Gost
Milo

„Ja sam sin Crne Gore i protestujem protiv ovakvog sramnog načina izvršenja smrtne osude. Kod nas se ljudi ubijaju iz puške“ Milo Bošković

Velja Gora
Gost
Velja Gora

Kakvi su ovo zmijski jezici.
A kakve veze ima Srebrenica sa Hrvatskom?
A sto se tice uzimanja Doma od strane komunista posle 2.svjetskog rata,pa uzeli su sve svakome.

A vama dali drzavu u obliku kakav nikada u istoriji nijeste imali.
A zalivenu sa krvlju srpskih ratnika i komunista .

Mjere
Gost
Mjere

Sve si tacno kazao.

Srdjan
Gost
Srdjan

Znaci vi Hrvati ne želite da se suočite sa vašim zločinima ? Ovo nije upućeno protiv Hrvatskog naroda vec protiv pojedinaca koji su činili zločine.

Sqw
Gost
Sqw

Ni Srebrenica nije naša stvar

Mija
Gost
Mija

Srebrenica je povezana sa CG pogledaj vojnike koji su bili to prezimena!
Srbi iz CG su isli tamo da ratuju.
Zato je rezolycija o Srebrenici posebno vazna za CG
Imena da izadju tih ljudi to bi bilo vazno!

Mirko
Gost
Mirko

Ostavi se ti Crne Gore.

Барани
Gost
Барани

Ми кажемо да је наша Далмације и сад ви треба да нам је вратита, Јадран је наш и ви треба са тим да се помирите и као што сад кажете да се европејци то демокрацки поднесете

Nikac
Gost
Nikac

Bravo tako je,svi cemo to podrzati.

Realan
Gost
Realan

Bravo susjed,tako i treba sve tačno.Treba Adrijan da podnese inicijativu i da zločine na nedužnim Crnogorskim narodom od strane Srba udje u udžbenike da djeca istinu uče🇲🇪🇭🇷zauvjek braća.

Gosja
Gost
Gosja

A isto tako od strane Hrvata zaboraviste logor.

Prosecno radim
Gost
Prosecno radim

Opa jos jedan šamar Šubari iz Nikšica 🤣🤣🤣, dok je Sebima njih samih neprijetelji im ne trebaju.Oni sam sebi za vrat skacu….

ORLOV KRŠ
Gost
ORLOV KRŠ

Ja kao CRNOGORAC PRELAZIM U KATOLIČANSTVO I TO JAVNO! KAD NEMOGU BIT CRNOGORAC MOGU KATOLIK TI JE MOJE PRAVO.

Mjere
Gost
Mjere

Ne budali.

Marko
Gost
Marko

I ja sam to isto odlucio!

Katolik
Gost
Katolik

Dobro nam došli,uvjek braća.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

To je tacno !!!

prc mne
Gost
prc mne

Da je došao neko iz Srbije,nedaj bože i da priča o unutrašnjim stvarima države u kojoj je nebismo mogli zivjeti od komentara i pljuvanja po istom!!!

Mirzlom
Gost
Mirzlom

Da,bas niko iz Srbije ne dolazi i ne rovari po Cg! Čak imaju i ispostavu,Spc!

Realan
Gost
Realan

Pa nama srbija i spc državu vodi od 30.8.2020.o čemu ti.Pi

Luka
Gost
Luka

Ne znam.Mi smo vratili našim velikosrbima sa kamatom.Oni su zajedno sa SPC dobro platili u WW2 i nakon njega.Nešto što je usmereno na krivicu srpske države,da svi znaju da nismo zaboravili,o tome treba dobro razmisliti.

giorno
Gost
giorno

Saglasan !

Bivol
Gost
Bivol

Tako je.

vezuv
Gost
vezuv

Tačno tako! Brod JADRAN treba vratiti Hrvatskoj državi jer nikad nije bio nas!

Goran
Gost
Goran

Zelja ce te bit, a i tebe treba vrnut ne trebas nam nista.

sve vi cvjetalo
Gost
sve vi cvjetalo

Bilo bi dobro da je vi donesete, jer ovdje za to nemamo nikoga ko bi to predlozio. Sve crnogorske stranke su ugasene.

Cetinje
Gost
Cetinje

Predložio je CEP i Novak Adžić. I biće predložena rezolucija na Skupštinu Crne Gore.

Nota
Gost
Nota

CEP sto je to sad a predje li cenzus Novak i on da predlaze.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Kakvo je ovo miješanje u unutrašnje stvari crne gore i to od strane zvanične hrvatske.Za ovo mora da ide diplomatska nota hrvatskoj ,ako imamo državu i nacionalnog ponosa.

9bojna
Gost
9bojna

Nije se Hrvatska mijesala u izbore i drzavne udare u Crnoj Gori ali Srbija i Rusija jesu

Nota
Gost
Nota

Eto tako, odma.

Novljanin
Gost
Novljanin

Ha ha a popovi i av nam vodi državu ima četri god.
Šta lupetaš.

Send this to a friend