Politika Hoće li Vučić osloboditi Srbiju od Kosova

Hoće li Vučić osloboditi Srbiju od Kosova

Piše

Azem Vlasi

Privodi li se kraju srpska saga o Kosovu?

To pitanje visi u zraku još od 1999. godine. Poslije osam godina pod privremenom administracijom UNMIK-a po Rezoluciji SB UN 1244, i nakon što je specijalni izaslanik Savjeta bezbjednosti UN Marti Ahtisari zaokružio i tom organu svjetske organizacije dostavio „Sveobuhvatni plan za rješenje statusa Kosova” (Ahtisarijev paket), kao „zeleno svjetlo”, Kosovo je 17. februara 2008. godine proglasilo nezavisnost, kao sedma država nastala od Jugoslavije.

Srbija se sa time nije složila. Ubrzo potom, mnoge su zemlje (113 njih) priznale Kosovo. Među njima su sve zapadnoevropske zemlje osim Španije, te SAD, Kanada, Japan, Turska…

AHTISARIJEV PAKET

Od juna 1999. Kosovo je izvan svake jurisdikcije Srbije koja ga je nasilno ugradila 1990, a od 1992. i sama je bila dio SRJ sve do 2006. godine kada je Crna Gora obnovila državnost, pa i Srbija postala šesta samostalna i nezavisna država.

A po Ustavu od 1974. godine kao posljednjem legalnom ustavnom stanju, Kosovo je imalo status federalne jedinice, sa nekim konsensualnim vezama i sa Srbijom koja je bila jedna od federalnih republika, a ne samostalna država.

Savjet bezbjednosti UN je potom prenio ovlasti na EU da organizuje dijalog o punoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

U pokušaju da ospori legitimitet proglašenja nezavisnosti, Vlada Srbije se obratila Međunarodnom sudu pravde kao najvišoj sudskoj instanci UN zatumačenje i poštovanje međunarodnog prava, za mišljenje u kakvom je odnosu taj akt sa međunarodnim pravom i sa Rezolucijom 1244 SB UN.

Dobila je decidan odgovor odluka nije u suprotnosti ni sa Međunarodnim pravom niti sa Rezolucijom SB UN 1244. Ali Srbija, po običaju, što nije po njezinoj volji ne priznaje.

PREGOVORI BEZ KRAJA

Razgovori u Briselu o normalizaciji odnosa traju od 2011. Rezultati su veoma skromni. Ipak, dogovoreno je nekoliko korisnih stvari: olakšanje granični režim kretanja ljudi i roba, uspostavljena je sudska i policijska vlast Kosova u četiri opštine na sjeveru gdje je Srbija bila zadržala svoj uticaj. Normalizovan je granični režim i na dva prijelaza prema Raškoj i Novom Pazaru. Vlastima Srbije je jasno da su te sporazume potpisali sa Kosovom kao državom, a ne sa svojom pokrajinom.

Dijalog je krenuo sa idejom za normalizaciju međusobnih odnosa, polazeći od činjenice da je status Kosova riješen. Podrazumijevalo se da se konačnom normalizacijom odnosa može smatrati međusobno priznanje, kao što je to Srbija uradila sa drugim državama nastalim od bivše Jugoslavije.

Međutim, u tome nema napretka. Sa srpske strane, počelo se govoriti o dijalogu za rješenje kosovskog pitanja, a ne za normalizaciju odnosa. Zadržana je ignorantska retorika poput: “Jednostrano proglašena nezavisnost”„južna srpska pokrajina”, „lažna država”, „takozvano Kosovo“…

Uvijek se koristi termin “Kosovo i Metohija”, koji je protivustavno uveden u vrijeme Miloševićevog režima. Sve to začinjeno je obilnom albanofobijom.

RJEŠENJA ZA MANJINE

Prihvatajući “Ahtisarijev paket” Kosovo je u svoj Ustav ugradilo rješenja za manjine, posebno za srpsku zajednicu, po standardima višim od evropskih.

Iako Srba na Kosovu nema više od četiri odsto, u parlamentu imaju 10 zagarantovanih mjesta od ukupno 120 poslanika. U Vladi imaju dva mjesta. Zbog potrebe građana na lokalnom nivou, pored četiri opštine sa srpskom većinom koliko ih je bilo, formirano je još šest novih koje ne broje više od hiljadu Srba.

Objekti i imovina SPC uživaju potrebnu pravnu zaštitu.

Iz svega navedenog kosovska strana stoji na stanovištu da se sa Srbijom može razgovarati samo o normalizaciji međusobnih odnosa.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić već neko vrijeme pokušava da suoči srpsku javnost sa istinom da je borba za „srpsko Kosovo” završena priča. Bez Jugoslavije Kosovo nikada nije ni bilo samo dio Srbije. Zato se uglavnom fokusira na to da ipak Srbija nešto dobije.

Mada se ne izjašnjava decidno šta bi to moglo biti njegov javni govor o Kosovu, čas je ezopovski, čas maglovit i nejasan, ali katkad i decidan da Srbija ne kontroliše ni pedalj Kosova. Ali nerijetko naglašava nadu da će srpska strana (a ne Srbija) nešto dobiti.

Najavio je unutrašnji dijalogu Srbiji o rješenju pitanja Kosova (kao da to treba Srbija da riješi!), pa je neke rasprave i bilo.

Ali je kraju rezignirano kazao da nije podržana njegova ideja o „kompromisnom rješenju”.

Ponekad se žali kako ga niko među zapadnim zemljama ne podržava, a svi podržavaju Kosovo.

Najčešća fraza u njegovom javnom govoru o Kosovu je da on želi „neko kompromisno rješenje gdje neće albanska strana dobiti sve, a srpska ništa”. Ali nikada bliže ne precizira šta bi on to da dobije?

Pritom, kosovsku stranu kritikuje što samo traži priznanje nezavisnosti, a nije spremna ni na kakav kompromis.

Za vrijeme nedavnog boravka u SAD izrekao je još jednu ezopovsku rečenicu: „Sprema se ponuda koju će Albanci teško prihvatiti, a mi nećemo moći odbiti”.

Čik, neka neko pogodi šta je to!

PONUDA IZ VAŠINGTONA

Po svemu sudeći Vučić je svjestan da bi Srbija imala mnogo veće koristi od stavljanja tačke na praznu priču o Kosovu. Od toga umnogome zavisi i evropski put Srbije.

Međutim, ima on u tome brojna ograničenja. Najprije, sputava ga njegova radikalna politička prošlost, a kroz sve vrijeme svoje karijere uživa u toplom zagrljaju i koketiranju sa velikosrpskim kleronacionalizmom.

U velikoj je zavisnosti i od vrha Srpske pravoslavne crkve, a po pitanju Kosova ona je najrigidnija sa arhaičnim dogmatskim stavom i pogledom.

Mada, izgleda da partijarh Irinej ima izvjesno razumijevanje za Vučićeve „kosovske muke”. Ponekad kaže kako se “Vučić lavovski bori za Kosovo” ali nema decidan stav kakav je to ishod koji oni žele.

Opozicija je rigidnija od Vučića po pitanju Kosova, ali on zbog nje ne mari. On optužuje svoje prethodnike na vlasti, a sada u opoziciji, što su mnogo toga u vezi sa Kosovom pogrešno i glupo uradili, pa eto, čak ni on to ne može da ispravi.

Zbog navedenih i niza drugih okolnosti Vučić u vezi Kosova još uvijek samo kupuje vrijeme. Potrebno mu je da srpska javnost još više shvati realnost i da je došlo vrijeme za racionalne odluke. Nakupovao se vremena zbog famozne kosovske takse na srpske proizvode, ali treba mu još.

EU i povjerenica Federika Mogerini nijesu uspjeli dijalog dovesti do finala. Sada je aktivnu ulogu preuzela Trampova administracija i imenovala specijalnog izaslanika Ričarda Grenela očigledno sa namjerom da se dijalog privede kraju. Nije jasno kakva će uloga EU nadalje biti u tome iako se ona ne može zaobići. Nije jasno ni kako će Grenel i imenovani predstavnik EU Miroslav Lajčak sarađivati. Tako će Vučić još dobiti na vremenu.

Kosovska strana radije prihvata američko posredovanje, a Vučić ga ne smije odbiti.

Ambasador Grenel je krenuo u stilu svog šefa: akcijaški, pragmatično, sa praktičnim pitanjima kao što su avio linija između Beograda i Prištine, obnova željezničkog saobraćaja i dovršetak auto-puta između dvije zemlje. Najavio je da američko uključenje može biti propraćeno investicijama kao stimulans objema stranama. To može Vučiću znatno da olakša poziciju pred srpskom javnošću.

SRPSKO ZADOVOLJENJE

Grenel je zatražio od kosovske strane da ukinu carinu na srpsku robu što će biti urađeno. Od srpske strane je tražio da prestane sa aktivnostima protiv Kosova po svijetu.

Američki stav za konačnu normalizaciju odnosa načelno je izražen u pismu koje je Tramp nedavno uputio predsjednicima Vučiću i Tačiju da završnica dijaloga podrzumijeva međusobno priznanje.

Srbija ima izbore krajem aprila, pa ionako nije vrijeme za završnicu dijaloga. Tek kada ponovo na izborima dobije vlast, a to će se desiti, Vučić će biti spreman za neko finale.

Realni su izgledi da će srpska strana biti zadovoljna da dobije nekoliko stvari: 1. dugoročni bescarinski režim za izvoz robe na kosovsko tržište; 2. završetak dionice autostrada Niš-Priština, vjerovatno uz finansijsku podršku Amerike dabi, osim lakšeg pristupa kosovskom tržištu dobila pristup luci Drač u Albaniji preko Kosova uz minimalne granične formalnosti; 3. da Srbi na Kosovu dobiju neke dodatne garancije za pojačane veze sa Srbijom bez narušavanja ustavnog integriteta Kosova,4. možda i zajednicu opština sa srpskom većinom u skladu sa Ustavom Kosova; 5. zaštićeni status crkava, manastira i imovine SPC.

Za uzvrat, Amerikanci i EU traziće da Srbija prizna Kosovo, te da prestane da agituje protiv članstva u međunarodnim organizacijama i za povlačenje priznanja kod trećih zemalja.”

Toliko da se može srpskoj javnosti reći da se, eto, nešto dobilo, neki kompromis se desio. Tako bi ustavni i teritorijalni integritet Kosova kao države ostao nenarušen, pa se s tim kosovska strana može složiti. Vučić je inače majstor da od malo nečega prikaže nešto veliko.

Možda će se to desiti tokom 2020. godine, ali nije sigurno. Iako je što prije najbolji izlaz za obje strane, za posrednike, ali i posebno za stabilnost u regionu.

(Autor je istaknuti političar iz vremena SFRJ, danas ugledni advokat u Prištini)

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
milan colorado
Gost
milan colorado

mnogo receno od strane Azema Titovog pulena a nista o ubinanju Srba i proterivanju s Kosova!
Samo gluposti i otimacina koju ste spremali decenijama a sve vam lose bilo kad ste ziveli u toj Jugoslaviji bez da placate poreze i komunalije! Dobro ste playili americke senatore i kongresmene parama od droge pa se dicite!
Trebalo vas je sve proterati u Albaniju odavno!!

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Brate srbine nema proterivanja,svi su slobodni u drzavi Kosova

Baranin
Gost
Baranin

Vucic odnosno srbijanska politika o kosovskom problemu, se svodi na to da sto duze rastegnu status kvo. Sada vidimo daje i Donaldov sin pozvao na povlacenje SAD vojske sa Kosova, ako ista ne ukine takse. Vec su im zakinuli budzet od 200 milina. Jednostavno ne mogu albanski separatisti da vode tu politicki igru, nijesu sazreli za tako nesto. Na divljacki… Više »

Maki
Gost
Maki

Kosovo je srce Srbije,bilo i ostace dok je god srba,zivjela Srbija i Crna Gora!!!!!

Vjeran
Gost
Vjeran

Ostavite price I prihvatite realnost da Kosovo je nezavisna drzava. Hajde da zivimo kao dobri susjedi. Drugog izlaza nema. KOSOVO NIKAD VISE POD SRBIJOM!!!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Kako je Kosmet nezavisna država, kada ne mogu da postanu članovi ni Interpola?

Maki
Gost
Maki

Nece da moze….bili smo 500 god.pod turskom pa i tome dodje kraj,pravda je na nasoj strani ,ko se zadnji smije najsladje se smije…a ovi sto se raduju tudjoj nesreci nek im bog tako vrati.

Baranin
Gost
Baranin

Eto, nezavisno je ovoliko koliko citas o tome.

Miloš
Gost
Miloš

Kosovo je Srbija!Albanci su izgubili kvazidržavu!Amerikanci uskoro napuštaju Bondstil!

Miloš
Gost
Miloš

Kosovo je Srbija!Kosovo nikad neće biti država!Amerikanci uskoro napuptaju Bondstil!

Miloš
Gost
Miloš

Kosovo je Srbija!Albanci svake godine napuštaju Kosovo i još će napuštati Kosovo!

Asim
Gost
Asim

Bravo Gospodine Azeme pokazo si pravi put kako se stvara prijateljstvo i postovanje because ijednog ne ispaljenog metka i pogibije.

Nikola
Gost
Nikola

Athisarijev paket je NIJE prihvacen u Savetu Bezbednosti UN, te vlasti na Kosovu NISU imale zeleno svetlo za proglasenje nezavisnosti!

Boka bokeljima
Gost
Boka bokeljima

Hocemo li oslobodit Boku od ovih preko brda?

Drago
Gost
Drago

Na koga konkretno mislite?

MMM
Gost
MMM

Kosovo je nezavisno sam jos to nije saznao oprem dobro.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Pa kada je nezavisno, zašto ne mogu da postanu članovi Interpola i Uneska, a UN i da ne spominjem.

Remi
Gost
Remi

Zato Srbija uvijrk sprecave sa Rusijom i Grckom

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Pershendentje nga Kosova

Maki
Gost
Maki

Sta nam poturate ovog Vlasija sta on nas interesuje neka gleda on svoju Albaniju…….Njegose moj samo da ovo vidis sta se radi…..

Maki
Gost
Maki

objavite mi komentar ,stalno brisete…

Maki
Gost
Maki

Njegose ustani da vidis sta se radi ….da covjek ne povjeruje…zivjelo pravoslavlje zivjela nasa Crna Gora!!!!

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

I zaboravi tvoje srpstvo i srpske zemlje

Maki
Gost
Maki

A ti idi i brigaj svoje brige u Albaniju,nas pravoslavce ostavi na mir`!

Maki
Gost
Maki

Ramo ti sigurno neces nama pravoslavcima govoriti dje cemo i sta cemo…..paliiiii

007
Gost
007

STANAS INTERESUJE KOSOVO,KAKVE MI IMAMO VEZE SA KOSOVOM JEDINO DA IM CESTITAMO ,,NEZAVISNOST,,.

Djenkinim stopa
Gost
Djenkinim stopa

Glupa priča. Najveci deo covecanstva ne priznaje niti priznati laznu arbansku drzavu Kosova. Rusija, Kina, Indija, Argentina, Brazil, Spanija…zasto ti treba priznanje Srba i Srbije ako je sce reseno? Nema predaje, nema priznanja, nema popustanja ni za milimetar, Kosovo i Metohija su srce Srbije, bili, ostali i biće zanavek.

MMM
Gost
MMM

Super ako je tako. Nego mislim da ga je Srbija de facto priznala.

Beko
Gost
Beko

Kosovo je brale moj izgubljeno zauvijek
Nisam ni ni protiv srba ni protov albanaca

Drago
Gost
Drago

Zaista ne znam gdje vi živite, na Marsu? A vam nije jasno, da se samo traži način, da se narodu, koji to već zna, kaže istina na što mirniji način? Ne mislite valjda, da će se Jenkiji povući sa Kosova i odustati od svojih interesa, koje im pomogao ostvariti “vožd” Milošević?! Prestanite više sa tom mitologijom i okrenite se realnosti.

Алекса
Gost
Алекса

Хммм не постоји Косово. Постоји део Србије који окупирају илегални мигранти из Албаније и њихови потомци. Они не желе да постоји Косово, тј пет година након што би Косово постало држава, прихватањем А.Вучића и признањем од Србије, био би референдум за уједињење са Албанијом. Зато Косово није држава, не зато што га Срби не признају….Косово нема народ, нема територију и… Više »

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Ja gledah skupstinu na Kosovu,svi se digose na himnu i srbi sto su u skupstini,je li ti pricas o tom Kosovu

Marconni
Gost
Marconni

Ustali svi na himnu…

Tramp
Gost
Tramp

Vlasi posle 500 godina se oslobodilo Kosovo sto je 20-30 godina pri tome?Polako Arbanasi tek cemo se cerat!!!

Svetac
Gost
Svetac

Grijesis!KOSOVO JE KONACNO SLOBODNO.

Marin Zvab
Gost
Marin Zvab

Nije konacno. Jer ameri nece biti tu jos dugo.
Kom obojci, kom opanci nakon toga.

Bnjj
Gost
Bnjj

Kosovo je dio Srbije

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Samo sto moras vizu traziti za taj dio,ne kreci bez pasosa i vize

Maki
Gost
Maki

Ramoooo ti si izgleda kosovar ….

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Srbine brate treba li ti garantno pismo.Dodji da vidis Kako jeli lijepo i cisto u Pristini

Maki
Gost
Maki

Muci tamo jadove gledaj svoja posla ne siri mrznju medju pravoslavcima …..imas Albaniju pa tamo pametuj

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Maki srbine bolje ti je fino,mogu ti valjati sa garantnim pismom kako ces drugce do Peci I Decana.Da te prosetamo pi drzavi Kosovo

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Maki kad Vaseljenski Patrijarh podari i vrati CPC autokefalnost,ostajes li da nama u pravoslavlju,ili ides da rusima I SPC I pravite neku novuI religiju,volim bih cuti tvoje misljenje

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Novače, vas je Vaseljenski patrijarh anatemisao, a ne da vam da autokefalnost.

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Lazno pricas kao i obicno anatemisa je Dusana ,srpski narod I vaseg takozvanog Patrijarha Joanikija 1350,pa opet anatema 1531 zato vi de ovo desava Srbi

Velja gora
Gost
Velja gora

Kosovo imalo status federalne jedinice ?????
Azeme, sta da ti kazem, a da te ne uvrijedim
I da ne uvrijedim ove koji ti daju priliku da iznosis neistine

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Savrseno stvar.Oce li Vucic ili ivica ili Zelenko staviti potpis na papir ili svi srbi zajedno Kosovo je otputovalo .

Maki
Gost
Maki

Nikada nijedan predsednik niti bilo ko…..nek ti je to Ramo jasno….crkni od muke

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Par mjeseci najvise,gledaj ,pise se istorija

Maki
Gost
Maki

Pali bre matori…..

Marin Zvab
Gost
Marin Zvab

Nije otputovalo. Uskoro sledi ekonomska a zatim politicka pretumbacija u svetu. Kome nije jasno, neka malo saceka. Zapad tone u recesiju a sa njime, siptari u haos. Jasno?

Jelena
Gost
Jelena

Da je VJECNA vaša država Azem, stop srbskom fašizmu!

Maki
Gost
Maki

Bruko svoga roda,iscerano 25000 crnogoraca….

Miloš
Gost
Miloš

Kosovo je srce Srbije!Crna Gpra će povući priznanje Kosova,kada izgube izbore!Srbija će nastavljati da još zemlje povlače priznanje Kosova!Albanci su izgubili kvazidržavu!Prihvatite realnost!Srbija nije džak za udaranje!

Miloš
Gost
Miloš

Kosovo je srce Srbije!Crna Gora će jednoga dana povući priznanje Kosova!Srbija nastavlja sa povlačenjem priznanja Kosova!Amerikanci uskoro napuštaju Bondstil!Prihvatite realnost!Prestanite da širite mržnju!

KAMENI
Gost
KAMENI

Hoće čim se završe izbori u srbiji imaće apsolutnu većinu 95% sns -ovaca

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

ne interesujes me ni ti ni kosovo ni srbija….al metohiju vam necemo nikad opristiti ….mi nikad nismo albancima u cg radili ono sto ste vi crnogorcima u metohiji ….procerali ste nas uzmi samo popis prije rata….a o zlocinima da ne govorimo

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Metohija to je ono sto srbi napravise trgovinu da velikim sila,a kad se povukose oko Skadra Da nam ne pomognu,to su nas oni zaj….. kao u vise navrata u istoriji

Maki
Gost
Maki

Ramo ti si zaduzen da siris neistine ovdje,zato pali vise procitan si

quick
Gost
quick

Uzmi citaj malo istoriju sta se radilo po Metohiji poslije I svjetskog rata.

Miloš Djukić
Gost
Miloš Djukić

Pa tek će da prave Crnogorcima to isto i gore u Ulcinju i Tuzima , Rožajama itd…..ako ne umre Erdogan ove godine….zakači se sa Amerima pa odmah ukidanje investicija od 200 miliona na Kosovu. Nadaj se Vlasi, nadu Niko ne može da ti uzme a pismen si dovoljno i pozkupljiv , znaš i sam….

Roro
Gost
Roro

Neće Azeme,ni Vučić niti bilo koji drugi Srbin.Očekuj povlačenje priznanja i od Crne Gore.

Maki
Gost
Maki

Tako je brate

Sramotan covjek
Gost
Sramotan covjek

Nikada Vlasi !!!

crni
Gost
crni

pusi tompus

Titograd
Gost
Titograd

Da je vječna nezavisna država Kosovo!!!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Kao pravi Montenegrin slaviš ,,državu” iz koje je posle 1999.god. proćerano preko 25.000 Crnogoraca.

Titograd
Gost
Titograd

Možeš me zvati Montenegrin, a možeš i Crnogorac, ali zašto uporno lažeš da je sa Kosova proćerano 25.000 Crnogoraca kad su to bili srbi. I neka su ih proćerali. Da je vječno nezavisno Kosovo!!!

Maki
Gost
Maki

Ti siris mrznju i treba te prijaviti da odgovaras za sirenje mrznje…CDM reagujte ovaj i Novak Ramov !!!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Velika je razlika između Crnogoraca i Montenegrina. Crnogorci nikada ne bi slavili to što je sa Kosmeta 1999.god. proćerano preko 25.000 Crnogoraca.

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Ja sam cuo da vecina Srba je napustila Kosovo,kad su prodali imanja i kupili nekretnine u Srbiji.Isto kao Djokovici

Djenkinim stopa
Gost
Djenkinim stopa

Čuo sam da ce Kinezi i Rusi kupiti Kosmet, to njima dodje kao kad ja popijem kafu u kafiću, i od Kosmeta napraviti jedan golf teren, za njihove prilike jedan od manjih ali svejedno, upravnici ce biti Srbi i Srbija

Mitra
Gost
Mitra

Djokovici imaju u vlasnistvu 50 hektara zemlje na kosovu i metohiji tamo ce posle oslobodjenja da bude teniska skola Novak

Miloš
Gost
Miloš

Kosovo je Srbija!Još će Albanci napuštati Kosovo!Albanci napuptaju Kosovo svake godine!Izgubili su kvazidržavu!Prihvatite realnost!Amerikanci napuptaju Bondstil!Amerika neće više pomagati Albancima!

Rumija
Gost
Rumija

Srbi na Kosovu su nacionalna manjina a ne konstitutivni, autohtoni narod u svojoj kolevci. U CG su ravnopravni gradjani sa svim ostalima.

Kostas
Gost
Kostas

Ovaj Vlasi bolje neka čeka dan kad će Srbi osloboditi Kosovo, jer evo masovno se povlače priznanja. A nijesu ih ni priznale mnoge države što su htjele, nego zbog pritiska Amerika. Zar ne reče i naš premijer Duško da je 85% građana Crne Gore bilo protiv priznanja Kosova, ali se oni nijesu osvrtali na volju naroda, nego su ga na… Više »

Cober
Gost
Cober

Propagandni tekst za nove naraštaje, u glavnom ne istinit!

Send this to a friend