Politika

Intenzivnijom saradnjom do stabilnijeg regiona

Na marginama 73. zasjedanja Generalne skupštine UN-a u Njujorku ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović učestvovao je na radnom doručku ministara vanjskih poslova Zapadnobalkanske šestorke. Domaćin susreta bio je generalni sekretar Regionalnog savjeta za saradnju (RCC) Goran Svilanović, a sastanku je prisustvovao i evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han.

“Zemlje regiona napreduju na putu ka Evropskoj uniji u skladu sa svojim agendama pristupanja i važno je da, i pored izazova sa kojima se suočavaju, ostanu privržene reformama kao i perspektivi članstva u EU”, ocijenjeno je u razgovoru šefova diplomatija.

Sagovornici su se, kako je saopšteno iz Ministarstva, saglasili da zemlje Zapadnog Balkana treba intenzivno da koriste sve mehanizme za regionalnu saradnju kako bi se bolje povezale, istovremeno gradeći čvrste temelje konkurentnom i prosperitetnom društvu, zasnovanom na evropskim vrijednostima.

Na sastanku je posebno ukazano na važnost dalje afirmacije projektno orjentisanih aktivnosti u oblasti infrastrukture i digitalnog povezivanja, koje doprinose i političkoj stabilnosti regiona.

Send this to a friend