Politika

Istraživanje CEDEM-a: PES bi glasalo 26,3, a DPS 26 odsto birača, Spajiću porasla popularnost

Foto: PR Centar

Pokret Evropa sad (PES) bi, ukoliko bi naredne sedmice bili održani parlamentarni izbori, glasalo 26,3 odsto birača, a Demokratsku partiju socijalista (DPS) 26 odsto, pokazalo je istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

Istraživanje, koje je CEDEM realizovao od 5. do 19. marta, pokazuje da Nova srpska demokratija ima podršku 11,3 odsto ispitanika, Demokrate deset, Bošnjačka stranka 5,3, Demokratska narodna partija 4,2, Građanski pokret URA 3,4, Socijaldemokratska partija 2,3.

Socijaldemokrate i Socijalističku narodnu partiju glasalo bi po 2,2 odsto birača.

Direktorica CEDEM-a Milena Bešić kazala je da DPS, u odnosu na prethodno istrašivanje iz maja prošle godine, bilježi rast podrške za oko dva procenta, a PES pad.

Ona je navela da je PES u maju prošle godine, prema njihovom mjerenju, imao 29,1 odsto podrške, a sada 26,3.

„Možemo protumačiti da su podjele u samom vrhu partije, napuštanje političkih funkcija od strane Jakova Milatovića i sve što je uslijedilo, ipak koštalo PES određenog procenta podrške, kao i vjerovatno neke odluke koje su donosili u prethodnom periodu“, dodala je Bešić.

Ona je rekla da je zabilježen rast podrške koaliciji Za budućnost Crne Gore sa 13,2 na 15,5 odsto.

Bešić je kazala da 34,6 odsto građana smatra da se Crna Gora kreće pravim putem, 31,3 pogrešnim, a 34,3 odsto ne zna, ili ne može da procijeni.

Ona je rekla da je dosadašnjim učinkom Vlade veoma zadovoljno i uglavnom zadovoljno oko 40 odsto građana, dok je broj nezadovoljnih nešto manji, oko 36 odsto.

Bešić je navela da 22,9 ispitanih građana nema stav po tom pitanju.

Najbolje ocijenjeni političari su Jakov Milatović, sa prosječnom ocjenom 2,93, Milojko Spajić sa 2,77, Aleksa Bečić sa 2,47, Milo Đukanović sa 2,45, Milan Knežević sa 2,41 i Dritan Abazović sa prosječnom ocjenom 2,34.

Istraživanje je pokazalo da su građani najviše zadovoljni sistemom obrazovanja, policijom, zatim Srpskom pravoslavnom crkvom, zdravstvenim sistemom, Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori i Ujedinjenim nacijama.

Bešić je rekla da ukupno povjerenje u političke institucije – Vladu, Predsjednika Crne Gore, Skupštinu, policiju, Vojsku, sudstvo i političke partije, iznosi 41,3 odsto, i da je tu zabilježen porast od decembra 2021. godine, kada je iznosilo 28,8 odsto.

Predstavnica CEDEM-a Nevenka Vuksanović kazala je da 78 odsto ispitanika podržava članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji (EU), protiv je 11 odsto, dok takođe 11 odsto nema oformljeno mišljenje.

„Otkad je mjerenje krenulo 2007. godine, ovaj procenat je najveći u ovom mjerenju“, istakla je Vuksanović.

Kako je navela, ako bi se raspisao referendum o članstvu Crne Gore u EU, 88 odsto građana podržalo bi ulazak države u Uniju, a 12 odsto bi bilo protiv.

Vuksanović je kazala da 49,5 odsto građana podržava članstvo Crne Gore u NATO, protiv je 30,7, a nema stav 19,7 odsto.

Ona je rekla je da 34,1 odsto ispitanika podržava rekonstrukciju Vlade, 21,9 odsto ne podržava, a 44 odsto nema oformljen stav.

Vuksanović je navela da je, na pitanje da li su potrebni vanredni parlamentrani izbori, 39,3 odsto građana odgovorilo odrično, 32,1 odsto je za vanredne parlamentarne izbore, a 28,5 odsto ne može da procijeni.

Kako je kazala, 30,4 odsto građana smatra da je ostavka Milatovića na sve stranačke funkcije u PES-u dobra odluka, 21,9 da je loša, a 47,7 ne zna ili nema stav.

Vuksanović je rekla da je, na pitanje da li misle da je bolje što je Crna Gora ostvarila nezavisnost, ili bi bilo bolje da je ostala u zajednici sa Srbijom, 63,1 odsto ispitanika odgovorilo da je bolje što je ostvarila nezavisnost.

Kako je navela, 20,8 odsto ispitanika misli da je bolje da je Crna Gora ostala u zajednici sa Srbijom, a 16,1 ne zna ili nema stav.

Prema riječima Vuksanović, 63,6 odsto građana na referendumu bi glasalo za nezavisnu i međunarodno priznatu Crnu Goru, 16,1 odsto bi glasalo da Crna Gora bude sa Srbijom, ali da ima i neku vrstu nezavisnosti, slično kao i prije 2006. godine.

Vuksanović je dodala da 14,2 odsto ne zna kako bi u ovom trenutku glasalo, a 0,9 odsto bi glasalo da se Crna Gora ujedini sa Srbijom, ali da joj se pripoje još neke teritorije na kojima žive Srbi i Crnogorci.

Ona je kazala da 32,6 odsto građana rat Ukrajine i Rusije vidi kao agresiju Rusije na Ukrajinu, a 29 odsto kao odbranu Rusije od širenja NATO-a, dok 38,4 nema oformljen stav.

Vuksanović je rekla da 25,7 odsto građana smatra da su svi odgovorni za početak rata u Ukrajini, 24,2 odsto da su krivi Rusija i njen predsjednik Vladimir Putin, a 19,6 ne zna ili nema stav.

Ona je dodala da 16,7 odsto ispitanika smatra da je za početak rata odgovorna Amerika i njena politika, 8,9 odsto NATO, a 4,9 odsto Ukrajina i predsjednik te države Volodimir Zelenski.

Vuksanović je kazala da je 44,9 odsto građana zabrinuto za ekonomsku stabilnost, 36,3 odsto nije zabrinuto, a 18,8 odsto nema stav.

Istraživanje je pokazala da je jačanjem uticaja SPC na državu zabrinuto 24,5 odsto građana, 56,4 odsto nije zabrinuto, dok 19 odsto nema odgovor.

Ona je kazala da je, na pitanje o efektima programa Evropa sad 1, 39,2 odsto građana odgovorilo da koliko su povećane plate, toliko je sve poskupjelo, i da to dođe na isto.

Vuksanović je rekla da je 26 odsto građana odgovorilo da je došlo do povećanja plata, ali su poskupljenja veća, pa se živi lošije, dok 22 odsto građana smatra da je povećanja plata poboljšalo životni standard.

Ona je dodala da 12,8 odsto ispitanika nije imalo odgovor ili nije željelo da se izjasni.

„Veliki procenat građana, 32,8 odsto, misli da program Evropa sad 2 uopšte ne postoji, 23,3 da se ne realizuje još, ali da će biti realizovan tokom mandata ove Vlade, 17,1 odsto misli da se taj program već sada realizuje, dok 26 odsto nema oformljen stav po tom pitanju“, navela je Vuksanović.

U istraživanju je učestvovalo ukupno 1.007 ispitanika.

91

avatar
1000
43
48
0
 
57
Antemujo džegerLukaPerhanmarius
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mujo džeger
Gost
mujo džeger

haha većina ostaje ista a jaka ko nikad , a kod mande tajming rada poslovnika , možda danas možda sutra a biće kad probeara, važno je sade da je legla fina pemzija, a ostalo doće na red kako se dva prešednika usaglase naravno i treći da na kraju aminuje, trojica a svi naši

marius
Gost
marius

Ova anketa je 100% tacna, jer njom nisu bili obuhvaceni onizi”izborni turisti”, koji se autobusima dosekavaju iz okruzenja , da bi odje glasali.

jasno
Gost
jasno

To je bilo prije podjele u PESu, sad PES ne bi ni pola ot toga dobio…

Vix_index
Gost
Vix_index

Ljudi vjeruju rahmetlom zdravstvenom sistemu. Top.

Luka
Gost
Luka

Ali policiji što je povećano povjerenje.To mi je znak da je ovo namješteno..Posvađana policija,jedni druge optuživali za kriminal,i Brđanina i Šukovića.

Visitor
Gost
Visitor

Eo što je problem sa dps-om, jedini u prvih 10 je Đukanović, ove njihove nove snage nešto ne briljiraju.. Nemaju tu njegovu harizmu, autoritet, jačinu, ništa..

Nomad
Gost
Nomad

Baš me briga za anketu , političke partije i političare.

Money
Gost
Money

Zbog takvih državu vode Koljenica i Pipun

Anka
Gost
Anka

Kakav spin. Pa PES je na izborima osvojio 25,6% a sad 26,3%, to je rast a ne pad. I to nakon odlaska Milatovića sa jednim brojem poslanika i odbornika. I oni će formirati partiju koja će ući u vlast. To je preko 30% bivši PES. Najbolje vam pokazuje lista lidera, Milo na dnu.

Ojhaaaa
Gost
Ojhaaaa

Anka, pleti,heklaj, priganice prži, neka ti “analiza”🤣

Luka
Gost
Luka

Nije ti dobra računica.Milatović im po tvojoj računici nije uzeo ništa,tako da ne mogu sa njegovim glasovima uzet 30%,,a ne znam zašto računaš zajedno dvije strane,kada su pukli

Kosta
Gost
Kosta

Milatović je uzeo 10%, znači imaju 36%. I naravno da se računa i Milatovićeva stranka za sledeće izbore, svi su dobrodošli osim DRPS sa satelitima. Računica je jasna.

Perhan
Gost
Perhan

@Kosta, od sad te zovemo PRS (PES)

Luka
Gost
Luka

Kad su imali 36%?Dobili su 26% tada i dobili 26%sad.

Ante
Gost
Ante

Milatović nije obuhvaćen anketom. on osvaja 10%, to je ukupno 36%. Jeste li u DRPS svi tako bistri?

Milan Podgorica
Gost
Milan Podgorica

Naposite ko vam je narucio ovo istrazivanje. Rad oko toga svakako kosta. napisite na koji je uzorak ovog istrazivanja. Ovo saopst3nje je nebulozno. Godinama izlaze vasa saopstenja o istrazivanju. Jos mi se nije desilo da me neko na ovakvu anketu pozvao

Mirko
Gost
Mirko

Pa pozivaju 1000 ljudi…nako ako tebe ne pozovu nista ne vazi

Gando
Gost
Gando

Pes od sad zvani Prs!
Hahahaha…a sad adioooo…

veki
Gost
veki

ako moram da biram NEĆU Dps, tebe ću Spajiću opet

Perhan
Gost
Perhan

PRS veki 🤣

Eskim
Gost
Eskim

Dakle, svakodnevno čitanje raznih analitičara na ovom portalu je ljekovito, jer su smiješna a smijeh je ljekovit. A ovo najnovije istraživanje CEDEM-a spada u tu kategoriju. Dok god bude bavljenje politikom unosnije od naučnog istraživanja, nema ovoj državi boljitka. Svaka politička partija trenutno u Crnoj Gori liči jedna na drugu ko jaje jajetu. Grupe ostrašćenih ljudi, koji ko bajagi nude… Više »

Luka
Gost
Luka

Nije realno,namjerno ili ne,a rekao bih da je namjerno.DPS nije izašao sam na izbore,već je dao Liberalima,DUA i SD četiri mandata.Tako da je ovo ,realno ,rezultat bolji za još tri posto.

Stojan
Gost
Stojan

PES, Demokrate, URA, Front, SNP i manjine su vlast sledeću deceniju

Perhan
Gost
Perhan

Abazoviću, trese se fotelja pa si se maximalno dao u lupetanje. Samo ne zaboravi dabi isto tako mogao u zatvor,aj pomalo!

Fudbaler
Gost
Fudbaler

Tako je nikad više ovi prije 2020

Perhan
Gost
Perhan

Hahahahahahahahhahhahahaha
OkleN si ti mrčo?!

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Dps treba da se odrekne Mila i ekipe i biće najbolji

Foo_Bar
Gost
Foo_Bar

Bas suprotno!

Nice
Gost
Nice

Trebalo nam je 30 godina da skinemo Mila sa trona , za ove nove , trebaće nam 50 godina !!!
😂😂😂

Luka
Gost
Luka

To vi sami sebe hrabrite?Slabo izgleda kapiraš ,jer oni već padaju,aDPS raste

Perhan
Gost
Perhan

Znaš kako ste ga “skinuli” hahhaahah e tako…da ti ne nastavljam dalje, ostani DOLJE!

Stara Crna Gora
Gost
Stara Crna Gora

Snila baba što joj milo bilo😉

Miki
Gost
Miki

Ovaj ide logikom hijene, ali operiše sam. On ovo sjedi kući i smišlja procente , za svoju ličnu vodenicu, ili za plaćenu laž.Danas visokorangirani član PSA izjavljuje da za PES nikad više glasala ne bi.

Mijo
Gost
Mijo

Što radi Zlatko 🤣🤣🤣

Maja
Gost
Maja

Koji Zlatko? CEMI? Ako mislis na njega, kakve on ima veze sa CEDEM-om?

Foo_Bar
Gost
Foo_Bar

Koji Zlatko,kralju????🤣🤣🤣🤣

Malvini
Gost
Malvini

DPS je najjača partija u Crnoj Gori i imaju ubjedljivo najbolje poslanike u Skupštini također i SD ima odlične poslanike tako uporedjivati bjelosvjetske Cirkuzante i takozvanog PES -a i ove Kvislingske stranke je neumjesno.Gradjani Crne Gote će morati da shvate da trenutna vlast u Crnoj Gori je sluganska vlast Srbije i Rusije

Mitar
Gost
Mitar

A poslije se cude kako samo unazad idu.

Gernsheim
Gost
Gernsheim

DPS pored svih svojih grešaka je najača i najbolja stranka momentalno u CG pogledajjte njihove diskusije , ponašanje i njihov izgled prava gospoda i ne shvatam odakle tolika mrznja prema njima ….

Mijo
Gost
Mijo

Shvatićeš, samo polako

Dopamin
Gost
Dopamin

Za tebe shvatamo, najbmviše DPS mrze oni što su ih najviše napunili :))

Ojhaaaa
Gost
Ojhaaaa

Mijo, opusti se malo, na planinu pođi,diši, mani se ti politike, đa’oli je iźeli.

vsar
Gost
vsar

problem je što se prave gospoda a državu ruše i guraju je van evropskih tokova! !

Zagreda,Zagarač
Gost
Zagreda,Zagarač

DPS najači, zaboravite na pss ovo su gluposti narod je viđwo čim se bavi pss i kolko je zadužio Cg.

Filip2
Gost
Filip2

PES se raspada, (prs) , a naaarod i dalje vjeruje u 450 eVra sa postera 😁😁😁😁

Vienia da je
Gost
Vienia da je

Dps ce glasati pola crne gore

Foo_Bar
Gost
Foo_Bar

Dps bi sada ovoga momenta raznio sve na izborima…to je cinjenica!Vi niste svjesni da bi sad glasali dps i oni koji nikad nisu(ima takvih dosta).Cinjenica je takodje da ima nemali broj ljudi koji su zabrinuti za drzavu,a nisu bili glasaci dps-a(racunajte na glasace Medojevica,dobar dio Albanske i Bosnjacke populacije kojima smeta sadasnji odnos njihovih stranaka i vladajuce koalicije)…imate gro vazda… Više »

tonut
Gost
tonut

Jedni parlamentarni, pa Nikšić, pa Podgorica, pa predsjednički, pa drugi parlamentarni… Ludom govoriti i slijepom pokazivati, isto je.

Luka
Gost
Luka

Siguran sam da je DPS najjača stranka.Vi ste prošli put PES u prognozirali 3% više nego što su uzeli i DPS2-3% manje nego što su uzeli

Laban
Gost
Laban

Ocjena za Jakova Milatović a je smiješna,odnosno najpopularniji.Koliko vrijedi viđećete kada njegova nova partija izađe samostalno na izbore.Vidite da njegov izlazak iz partije nije skoro ništa oduzeo od glasova PES-u.

Dst
Gost
Dst

I Bečić među najpopularnije,a bježi hahahha

Mijo
Gost
Mijo

Đe to vidiš? Na Zlatkovu (dps) anketu?

Luka
Gost
Luka

Nije ovo Zlatko a ,nego režimsko Bešićevo istraživanje.Zlatko je CEMI,a ovo je CEDEM

Maja
Gost
Maja

A đe ti vidiš Zlatka, o Mijo analitičaru?

Lipa
Gost
Lipa

Znači definitivno nikad više DPS.

🇲🇪Tuđemil🇲🇪
Gost
🇲🇪Tuđemil🇲🇪

Dua, vidi se da ti nije dobro!

Stara Crna Gora
Gost
Stara Crna Gora

Ni tebi izgleda

Luka
Gost
Luka

Samo neka nastave ovako Apostoli.Uništili CEDIS,ugasili MA,KAP, Železaru,zaposlili 30 hiljada botova,puni afera od Do Kvona i Džamgoza do Božovića,Šukovića i Tunela.U SKY Škaljarci kažu da su 2020 kupovali glasove za Demokrate i DF.Stalno su u svađi svi protiv svih i takva vlada nema budućnosti.

Gernsheim
Gost
Gernsheim

DPS 34% garant…kad preuzmu vlsat tad više nema ispuštanja i priznavanja poraza makar još jedno 30 godina pa posle nek dodje opet DPS….

Stara Crna Gora
Gost
Stara Crna Gora

Snila baba što joj milo bilo

MILO🇲🇪🇲🇪🇲
Gost
MILO🇲🇪🇲🇪🇲

Lipa jesi dobro😀

Forma
Gost
Forma

@Lipa – danas nisi Rajka?
Hhahahahahhaha…

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Iduće izbore čekamo i naslućujemo koaliciju.

Mili
Gost
Mili

Dritan predvodi opoziciju,ostali ispod njega .lijepo

jasno
Gost
jasno

nikad više Dritan, ali – nikad!

Kaligula
Gost
Kaligula

Sta on predvodi sa 3%?

BOLE
Gost
BOLE

smiješno je što ova sad već stara vlast svakodnevno straše jedni druge koalicione partnere , sa DPS-om.Počeli su da ponavljaju kao papagaji što priča i Vučić u Srbiji sa Đilasom, a opljačka sve što je mogao da opljačka.To i nas čeka sa ovim crkovnim jurišnicima , ali nadajmo se da ovđe nije narod toliko udaren kao u Srbiji, kojima nema… Više »

Virus
Gost
Virus

Znači, kad bi se sjutra raspisali izbori, vlast bi bila ista

Nešo
Gost
Nešo

Ja ne znam koliko treba da budeš poremećen da favorizuješ čovjeka koji je uništio budućnost vaše đece, ali naravno ujko plaća istraživanja, tako da…okačite mačku o rep

Ante
Gost
Ante

Znači, u odnosu na prošle izbore, PESu porasla podrška. Logično.

Forma
Gost
Forma

Ante? Na čemu si?

Commentator
Gost
Commentator

Dakle, rušiti ovu vladu i napraviti vladu od PES-a i DPS-a. Socijaldemokratska partija i Socijalidemokrate da se vrate u jednu partiju, inače mrka kapa. Onda bi mogli u ovu vladu. Ostali – opozicija. Ja stvarno ne znam ko može biti zadovoljan Srpskom pravoslavnom crkvom…

Dusko ko
Gost
Dusko ko

Sad ti valja PES,biće te želja od te koalicije

Danilovgrad🇲🇪
Gost
Danilovgrad🇲🇪

Lose vam je istrazivanje, kako bi DPS oduvao spjketa svjesni niste.
Sad pogotovo, jako los u politici nije za politiku.

Nešo
Gost
Nešo

Istina živa
Nek proba na izborima ako smije

Lazar
Gost
Lazar

Bi kako ne bi ka na prosle izbore sad ce jos da padaju nemaju vlast a ljudi u Cg vole da su na strani onih koji imaju moc

Luka
Gost
Luka

Oni rastu i to po prorežimskom Bešiću,a siguran sam da su trenutno jači od PES

Kiko
Gost
Kiko

Spajiću porasla popularnost? 🤣🤣🤣🤣🤣
Možda u vicevima!

Kvon
Gost
Kvon

A sto mislis koga ce penzioneri neradnici sto dobise isto koliko i oni dje su radili 40+ godina da glasaju bez Spajica?

New
Gost
New

Spajic je prevario sve penzionere.😂😂😂😂

Luka
Gost
Luka

Neće oni penzioneri kojima nije povećana penzija.Uostalom ,evo rezultata.Ali ovo nije loše za PEs,s obzirom na raskol.Oni skoro ništa nisu izgubili,u odnosu na izbore ništa,u odnosu na CEDEM istraživanje 3%

Špiglo
Gost
Špiglo

Prije su kupovali kilo sira za 5€ i jogurt za 0,80€, a sad je kilo sira 12€, a jogurt 1,30€.

Forma
Gost
Forma

Pa dako te neradnike poćeramo u zatvor sa sve Spajićem, pa tamo neka ga vole

Milutin
Gost
Milutin

Zna li ko dje dritan

Diko sanjar 🤣
Gost
Diko sanjar 🤣

Priprema kokice za velike plaze,ubice ljetos od posla 🤣

Milija
Gost
Milija

Znaš li koliko ih ima ispod njega po anketi…on je po anketi prvi iz opozicije

Kotoranin
Gost
Kotoranin

Ništa vam ne vjerujem!

Budvanski
Gost
Budvanski

Agonija se nastavlja….Jasna izabrana….

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Dok budu izbori DPS će biti najaca politicka partija.

Raso
Gost
Raso

A kog ste to pitali zaboga

Pelin
Gost
Pelin

Spc….

Send this to a friend