Politika

Komšić: Berlinski proces optimalan model napretka ka EU, a ne Otvoreni Balkan koji asocira na velikodržavne projekte

Željko Komšić

Berlinski proces je optimalan model napretka ka Evropskoj uniji, a ne Otvoreni Balkan koji asocira na velikodržavne projekte zbog kojih se Jugoslavija raspala u krvi, ocijenio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić za Gradsku televiziju.

Komšić je to kazao, nakon što je šef diplomatije Elmedin Konaković danas podržao tu inicijativu i navode da je riječ o srpskom svetu nazvao intrigama. Konaković je prvi zvaničnik iz Sarajeva koji je dao podršku Otvorenom Balkanu, iza kojeg stoje Srbija i Albanija.

Komšić naglašava da bi volio da je riječ samo o Konakovićevom neznanju i nerazumijevanju geopolitičkih i dešavanja na Zapadnom Balkanu.

”Ta ideja ima podršku u politici koja dolazi iz Republike Srpske i ni u jednoj drugoj političkoj opciji. Koliko ja znam u BiH ta ideja nema podrške, izuzev Konakovića, opet njegove veze su specifične sa samim Beogradom, ali o tome morate njega pitati“, navodi on.

Komšić ističe da je jasno da se i na Crnu Goru vrši veliki pritisak da se priključi inicijativi, iza koje stoje tri centra.

”Na jednoj strani Velika Albanija, na drugoj Velika Srbija, na trećoj Velika Hrvatska, ne kroz promjene granica nego kroz ostvarivanje uticaja Zagreba, Beograda i Tirane na okolne zemlje, i to koristeći prije svega pripadnike odnosno etničke grupe koje žive u zemljama poput BiH, Crne Gore pa i Sjeverne Makedonije “, upozorava Komšić.

Kako kaže, Bosna i Hercegovina ne vidi interes da postane dio Otvorenog Balkana i tome će se protiviti.

Send this to a friend