Politika

MCP: Knežević sve dokaze protiv sveštenika što prije da dostavi nadležnim organima

Milan Knežević
Milan Knežević

Mitropolija crnogorsko primorska SPC pozvala je lidera Demokratske narodne partije DNP Milana Kneževića da sve one dokaze koje sakuplja protiv sveštenika što prije dostavi nadležnim organima da ih oni ispitaju, prije nego počne javno da sudi i presuđuje. Iz MCP su reagovali na tvrdnje Kneževića saopštene u emisiji Načisto TV Vijesti, gdje je između ostalog saopštio da su neki sveštenici bili umiješani šverc cigareta.

Reagovanje Mitropolije crnogorsko primorske prenosimo u cjelosti:

Crkva je postala prilično otporna na svakodnevni, nažalost, nekažnjivi govor mržnje od jednog dijela crnogorskog društva. Posljednjih sedmica svjedočimo nešto drugačijem govoru o Crkvi, takođe nedobronamjernom i sa adrese od koje to Crkva ne očekuje.

Nakon nekoliko kraćih neprimjerenih objava u kojima je Crkvu javno pozvao na ovakvo ili onakvo djelovanje, i to na način kao da u njoj vidi kakvog političkog konkurenta, a ne zajednicu koju zove svojom Crkvom, Milan Knežević je otišao i korak dalje. Uzgred budi rečeno, čini se da je njegov rječnik prema majci Crkvi postao mnogo oštriji nego što je prema političkim protivnicima. U dva svoja intervjua u dva dana govori o svojim razgovorima sa blaženopočivšim mitropolitom Amfilohijem u izbornoj 2020. godini, o kojima je ponešto i ranije saopštavao. Ono što, međutim, predstavlja novinu su njegove pretpostavke, koje u tim intervjuima ponekad saopštava gotovo kao dokazane činjenice da su motivi njegovih određenih neslaganja sa mitropolitom ustvari proizvod manipulisanja mitropolitom od strane lobija švercera cigareta i njihovih saradnika sveštenika, čija imena još utvrđuje.

Veli gospodin Knežević da još prikuplja dokaze, pa će izaći u javnost sa imenima tih saradnika. Dodaje i da je bolje da ga niko ne vuče za jezik jer, kao bivši predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost, ima saznanja koja bi mnogima mogla da ”okrnje oreole”. Nema nikakve sumnje da ovakve Kneževićeve napade i insinuacije podržava isključivo anticrkvena javnost u Crnoj Gori, čija je politika doživjela izborni poraz u avgustu 2020. godine.

Nazivajući mitropolita Amfilohija časnim i čestitim, ipak ga omalovažava tvrdnjom da je bio sklon tome da se njime manipuliše. Zar nije besmisleno tvrditi da bi ikakvi strani agenti, pravi ili lažni mogli uticati na viđenje crnogorske društveno-političke scene čovjeka koji je bio njen vrlo prepoznatljiv učesnik već trideset godina unazad od trenutka koje nam Knežević opisuje?!

U zajedničkoj borbi protiv jednoumlja, šovinizma i crkvofobije bivšeg režima oličenog u DPS i partijama slične ideologije, Milan Knežević, ali i mnogi drugi, podnijeli su određene žrtve. Toga nije bilo pošteđeno ni sveštenstvo i monaštvo.

Ova plemenita borba za slobodu je svoj vrhunac našla u otporu prema diskriminatornom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, kojim je režim htio da Crkvu pokori, oduzimajući joj identitet i imovinu.

Društveno-politički aktivizam Mitropolije i ostalih episkopija Srpske pravoslavne Crkve u Crnoj Gori u to vrijeme je imao za cilj da se taj zakon promijeni, te da se građanima Crne Gore udahne osjećaj slobode i nade da je moguće pravednije i uređenije društvo. Ista ta namjera je bila utkana i u sve razgovore sa tadašnjim opozicionim političkim akterima. Ni tada ni danas, Crkva nije imala viziju crnogorskog društva kojim bi se rukovodilo iz crkvenih sabora, kakvi su bili oni u Podgorici i Nikšiću 2019. godine iz kojih su se kasnije rodile litije. Naprotiv, smatrali smo da su političke promjene bile neophodne da bi odgovarajući politički forumi i institucije donosile odluke koje su korisne i za moralni i za ekonomski napredak građana Crne Gore. Nikakvih drugih političkih ili ideoloških predumišljaja nije bilo.

Ne treba valjda trošiti riječi na objašnjenje da ta borba Crkve svakako nije imala za svoj cilj preuzimanje šverca cigareta. U tom smislu Knežević obmanjuje javnost i ništa ne znači njegovo ograđivanje da se radi ”o dijelovima i djelićima Srpske pravoslavne Crkve” jer tvrdi da su ti navodni lukrativni interesi na kraju prevladali u Crkvi, i to na način što njegova koalicija nije ušla u Vladu. Ne pominje, pritom, javno saopšteni stav jednoga od političkih subjekata tadašnje parlamentarne većine o tome da je za za tu partiju mjera kompromisa ekspertska Vlada bez ulaska u nju koalicije čiji je jedan od lidera bio Knežević. Za to nisu odgovorni ni mitropolit ni oni koji su njime navodno manipulisali.

Milana Kneževića podsjećamo na evanđelsku riječ: ”Ko pretrpi do kraja, taj će se spasti.” Sopstvene političke i lične zasluge u borbi protiv društvene nepravde može da okrnji samo on sam, upravo ovakvim odnosom kojem sada svjedočimo.

Na kraju, pozivamo Milana Kneževića da sve one dokaze koje sakuplja protiv sveštenika što prije dostavi nadležnim organima da ih oni ispitaju, prije nego počne javno da sudi i presuđuje.

Uostalom, mnogo je časnije pred ljudima i ispravnije pred zakonom, pokrenuti takve postupke, pa neka državni organi hapse, optužuju i presuđuju, nego po medijima blatiti i prozivati. Jedno je sigurno, Crkva neće ometati nikakvu istragu pokrenutu po osnovu bilo čijih optužbi na njen račun, pa makar dolazile i od onih koji joj se zaklinju na vjernost i odanost.

 

51

avatar
1000
48
3
0
 
51
jaamLipovoZabjelo casualRingišpilOpet ja
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
jaam
Gost
jaam

dokaze imas tama kao sto si ih imao u vei one tuce na aerodromu

Lipovo
Gost
Lipovo

Teško tome kome ste Vi ,,udahnuli slobodu”. Istorija Vas demantuje.

Zabjelo casual
Gost
Zabjelo casual

Vucic dao zadatak pipunu da napane sve popove koji po malo crnogorche tj koji nijesu srbijancima na usluzi….sad pipun mora da prelomi u glavu lol…ili ce nastavit ili ce mu neko rec sjedi dolje i cuti…vucicu ne trebaju kadrovi Amfilohinevi u Cg jer to je opasno za njegovu stvar i narusavanje ugleda jer dovoljno je da mu pane jedan,grad,opstina ili… Više »

Ringišpil
Gost
Ringišpil

Podrska za Milana da se raskrinkraju sverceri svačega ,ma dje bili.SDT da konacno udje i popise bogatstvo popova.

Opet ja
Gost
Opet ja

Dokle je došlo kad i Milan vidi i zna šta sve radi SPC u Crnoj Gori.
Da vrh države aposebno prošli i predprošli ( Dritan i Zdravko ) progovore pola SPC bi bilo u Spužu.

Eskobar
Gost
Eskobar

Za pitajte se zašto policija čuva sektaše ispred manastira na CT. Zašto djuraskovicu

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Kako se ovi popovi prave naivni. Nema zla đe vi nijeste upetljani nego predajte to oružje da se ne nagrdi ko od velikih svetosavaca dok okajavaju grijehe po “svetinjama”.

Ćaka Źulu
Gost
Ćaka Źulu

Neka te gospodo, to je vaše srpsko čedo…

burzanoviccc66
Gost
burzanoviccc66

Crkvenu imovinu cete vratiti vjerovaliili ne,milom ili silom gradjanima CG,a koristiti i sirite Bozju rijec mozete bilo gdje,ali srbijanskih hramova i crkava nema u CG,mozda u pasaluku oko biograda,ali ovo je nase,Crnogorsko,pa ti masi sa papirima i slobodno izadjite na litijanje sa narkomanima,svercerima cigareta,dilerima,krimosima na baterije,ali ovaj put nece sjedeti CG,tako da ne laprdajte,imovinu nemate u CG srblji….

freeMNE
Gost
freeMNE

Đe smo mi stigli sa CS…
Kada ove mračne tajne Pipun supersrbin – vernik otkriva,a ovi se brane sa šupljim izjavama za javnost.Mora da je kombinacija u pitanju pa da ih “malo smiri” ako ne odrade posao..

Odgovornost
Gost
Odgovornost

Samo pogledajte ko su vam sveštenici i biće vam sve jasno.

CrnoGorac
Gost
CrnoGorac

Vučiću smeta i počivši mitropolit Amfilohije. Knežević samo ispunjava preuzeti zadatak. Ne vjerujem da mu teško pada, jer mu je poznato koliko ga je mitropoliti cijenio.

Mahmud II 🇷🇸
Gost
Mahmud II 🇷🇸

A đe su kalaši?

Maršal Tito
Gost
Maršal Tito

Pipune Okle backovic vozi đžip Okle vozi BMW motor Okle skupa garderoba Okle gradi zgrade sa bratom i pravi biznis u Tivat je skupio cijelu policiju oko sebe i radi sto god ove o soraji i da ne pricamo

Ranko v
Gost
Ranko v

Sacuvaj boze od ovija popova.

Oravac
Gost
Oravac

Čuš ovo poštenje MCP srpske Crkve.
Vi ne znate nego pošteno Tako osvanuli
śutra jutro!

Ja 🇲🇪
Gost
Ja 🇲🇪

Pa svaki normalni čovjek to zna.Dobro ste više shvatili da su “POPOVI najveći KRIMINALCI”…i trose pare vijernika na skupa KOLA,MOBILNE TELLEFONE Itd.itd…

Dinarskipop
Gost
Dinarskipop

Podrska za Knezevica, jos da pita dje su kalasi i belo… ostalo se odavno zna izbori u Nk itd…

Sone
Gost
Sone

Okice povadili

Baki
Gost
Baki

Kokice!!

Luka
Gost
Luka

Majka Crkva?Prvi put čujem da jedan građanin ima majku crkvu.Ta terminologija se koristi u odnosima između dvije crkve ,kada je jedna crkva nastala uz blagoslov druge,a ne za odnos ljudi i crkve.Zvuči srednjovjekovno

Soko ticArav
Gost
Soko ticArav

Rajko k. Ogrezli ste ti i takvi kao ti u kriminal . Bijedo ljucka . Mozda su tvoji bili takvi da su se bavili svim i svačim . Pih !!!!!!

Eagle_stone
Gost
Eagle_stone

Ajde djaole ti se nešto uvrijedi – ada boli istina tonzna svako…

Zigmund
Gost
Zigmund

I me samo.cigareta…..no ajde

Zeljko
Gost
Zeljko

Dečko mora nekoga da špija pa makar i svoje..

Aloooo
Gost
Aloooo

Rece pop iz dzipa…

Nikola
Gost
Nikola

Popovi igraju sada na kartu da su zaštićeni od SDT, SPO, VDT, i od pravosuđa koje drže kao velike vjernike i klovnove

Maitland Niles
Gost
Maitland Niles

Sve će se saznati jednog dana.
Biće svega……..

Primiš
Gost
Primiš

Vucic naredio da sve posljednji ostaci SPC u CG stave pod kontrolu diktatora

Commentator
Gost
Commentator

Haha, Pipun sa svima ulazi u sukob pa i sa svojom omiljenom SPC. Znaci kraj za Pipuna

Cirkus
Gost
Cirkus

SPC je okupatorska.

Ludak
Gost
Ludak

Svaka čast pipune na izjavi Al kome da rečeš kada su popovi dio. izvršne vlasti

popko
Gost
popko

E bravo…baš ste nam udahnuli osjećaj slobode…ne idemo više u te vaše crkve…kad su samo srpske… a ne svih pravoslavnih hrišćana … prijatno

Hapsi sve
Gost
Hapsi sve

Vi ste mislili da ga pustite niz’vodu a prigrlite Spajica i milatovica pa ce da cuti. Pricaj zainat brate srbine!

Rajko K.
Gost
Rajko K.

Popovi su ogrezli u kriminal do ramena.🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Andjela
Gost
Andjela

Zato im odgocara da policija ne moze uci u Crkve.

Lektor
Gost
Lektor

Opa djurdjooo , e moja vjerni naivni narode…

Crni panter
Gost
Crni panter

Kada se napise ovoliko saopstenje daje do znanja da je gdin Knezevic rekao istinu.
Jer da je laz bilo bi saopštenje kratko i jasno:
– Dokaze ili ste lažov!!!!

H.Novi
Gost
H.Novi

Isti ste i jedni i drugi radite protiv Crne Gore

Rosherola
Gost
Rosherola

Svi znaju da je manastir Kom na skadarskom jezeru baza i skroviste za svercere preko jezera…zna to i Milan Knezevic zato ovakva izjava.Podrska za Milana da se raskrinkaju popovi sverceri cigara i ko zna cega jos

Piper
Gost
Piper

Nema sreće dok popove crkve Srbije
na opanke ne ispratimo do granice sa
Srbijom.

Spc čepurke
Gost
Spc čepurke

Kako da dostavi dokaze drzavi kad za vas ne vazi zakon.

Sorbeto
Gost
Sorbeto

“nekažnjivi govor mržnje od jednog dijela crnogorskog društva” Pipuncina je dio srpskog društva, plus izdajnik cg. Cenogorce sano pominjete kad je negativan kontekt. Trebali ste reci, “nas veleki vjernik i sluga nas brllja”

Midulin
Gost
Midulin

Što bi ovo

Bokelj
Gost
Bokelj

Najgore je kad svoj udari na svoga….

Mrki _PG
Gost
Mrki _PG

Najgore ili najbolje?

Gojko
Gost
Gojko

Evo počeše i litijaši da se međusobno prozivaju oko šverca i organiziranog kriminala.
Međunarodni šverc više tona kokaina je bio samo početak🙂

Danijel
Gost
Danijel

Sitan je Šverc cigareta, pri “ostalom” što sveštenici švercuju.

Pozz
Gost
Pozz

🤣🤣🤣🤣🤣 ajme!!! Ovaj Milan Knežević još uvijek ne zna šta je SPC….ali evo prilike da nauči!!! Od pedofila, narkomana, dilera, švercera, skladištenje naoružanja itd itd! I još centar vlasti..i sad ti narode vjeruj! …….

ZOVITE SERGEJA
Gost
ZOVITE SERGEJA

SEKTA srbije NAJVECI SVERCER ORUZJA, DUVANA I DROGE.

Blok 5
Gost
Blok 5

Manite se DPS.
vi ste izdali i Amfilohija

Send this to a friend