Politika

Medojević: Nije tačno da sam dao mišljenje na zahtjev MUP-a

Ilustracija

Nije tačno da sam dao mišljenje na zahtjev MUP-a, niti sam nadležan shodno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti i Statutu Agencije, kazao je direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka i
slobodan pristup informacijama Ivan Medojević.

<<<Ivanović: Mišljenje Medojevića nema pravni legitimitet<<<

Reakcija Medojevića uslijedila je nakon što je nekadašnji predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Aleksa Ivanović kazao da “mišljenje Medojevića nema pravni legitimitet”.

“Kako se u tekstu pogrešno imputira, nije tačno da sam dao mišljenje na zahtjev MUP-a, niti sam nadležan shodno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti i Statutu Agencije. Budući da se zahtjev MUP-a odnosio na pravno pitanje o kojem je Savjet Agencije već zauzeo pravni stav, i to ne samo kroz Mišljenje od 29.04.2021.godine, već i nakon donošenja konačne odluke po osnovu sprovedenog nadzora, uputio sam dopis kojim je u prilogu dostavljeno Mišljenje Savjeta Agencije i samo ponovljen navod iz rješenja Savjeta Agencije broj 05-19-2862 11-21 od 23.07.2021.godine”, naveo je Medojević.

Dakle, naglasio je Medojević,  radi javnosti pojašnjavam, da direktor Agencije, kao organ koji predstavlja Agenciju, “ima pravo da uputi dopis u kojem ne iznosi novo tumačenje neke pravne stvari vezano za zaštitu ličnih podataka, već ukazuje na prethodno zauzet pravni stav ovog organa”.

“S tim u vezi, paušalni navodi bivšeg člana Savjeta Agencije i bivšeg predsjednika Državne izbrne komisije, pravnika Alekse Ivanovića, da „mišljenje koje je potpisao direktor Agencije izaziva potpunu nejasnoću”, nažalost više govori o tome da ne samo da isti ne poznaje zakonska ovlašćenja direktora, već i pokazuje suštinsko nepoznavanje zaštite ličnih podataka, a bio je član Savjeta Agencije punih 10 godina. Ovo iz razloga, jer je upravo u periodu, dok je bio na čelu Državne izborne komisije, izvršena jedna od najmasovnijih zloupotreba ličnih podataka do sada, o čemu je Savjet Agencije, a ne direktor, dao jednoglasan pravni stav”, pojasnio je on.

Nadalje, prema njegovim riječima,  “maliciozni” su navodi u tekstu da “direktor osporava vršenje kontrole biračkog spiska shodno propisanim nadležnostima MUP-a, jer isto u dopisu nije ni navedeno”.

“Takođe, navodi iz teksta „da će Agencija zauzeti stav da li MUP ima pravo da u redovnom postupku briše duple birače” je proizvoljna imputacija od strane člana Savjeta Gjokaja iz samo njemu znanih razloga, budući da ovo pitanje nije ni bilo predmet konkretnog zahtjeva MUP-a, već suštinski da li MUP može da postupa i koristi spiskove koji su pribavljeni suprotno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti”, zaključio je Medojević.

Send this to a friend