Politika

Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske: Očekujemo da Crna Gora utvrdi ko je kriv za zločine u opsadi Dubrovnika

Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS
Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova (MVEP) oglasilo se nakon što je Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu te logorima Dachauu i Mauthausenu. Za usvajanje rezolucije glasao je 41 poslanik, jedan je bio protiv, a nije bilo uzdržanih, objavio je portal Index.hr.

<<<Skupština usvojila Rezoluciju o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen<<<

“Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova žali što je Crna Gora odlučila zanemariti pozive Republike Hrvatske da ne politizuje žrtve Jasenovca i ne povlači poteze koji bi se na negativan način mogli odraziti na naše bilateralne odnose i europski put Crne Gore. Republika Hrvatska smatra neprihvatljivim, neprimjerenim i nepotrebnim donošenje rezolucije čija namjera nije izgradnja kulture sjećanja i pomirenja, već instrumentalizacija sjećanja na žrtve Jasenovca radi kratkoročnih političkih ciljeva inicijatora ove rezolucije. Nesumnjivo je kako je motiv za njeno donošenje sadržan u činjenici da je u Opštoj skupštini Ujedinjenih nacija inicirana rezolucija o Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici, koja je usvojena 23. maja 2024.”, saopštili su iz MVEP-a, prenosi index.hr.

“Ovaj čin ne možemo smatrati dobronamjernim”

“Iz navedenog jasno proizlazi da se rezolucija o Jasenovcu donijela kako bi se obezvrijedila i relativizovala UN-ova rezolucija o genocidu u Srebrenici, koji je utvrđen nizom presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i u presudi Međunarodnog suda od 26. veljače 2007”, naveli su iz ministarstva.

Ovaj postupak, prema njihovim riječima, Crne Gore ne može se smatrati “dobronamjernim i dobrosusjedskim” u odnosu na Republiku Hrvatsku niti je, kažu, “u skladu s deklarisanim ciljem članstva Crne Gore u Evropskoj uniji”.

“Dobrosusjedski odnosi su jedan od ključnih elemenata procesa proširenja kao i procesa stabilizacije i pridruživanja te jedan od ključnih kriterijuma za ocjenjivanje napretka u pristupnom procesu Crne Gore, skladno Pregovaračkom okviru Evropske unije za Crnu Goru. Nakon nedavno pozitivanog Izvještaja o ispunjenju privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR), Republika Hrvatska očekivala je da će se Crna Gora suzdržati od svake aktivnosti koja bi mogla voditi k narušavanju ili pogoršavanju dobrosusjedskih odnosa te da će svoje napore usmjeriti na ispunjavanje uslova i mjerila u pristupnom procesu od kojih su neka posebno važna za Republiku Hrvatsku”, dodali su iz Ministarstva.

Spomenuli ratne zločine iz Domovinskog rata

“Podsjećamo, skladno Zajedničkom stajalištu EU za poglavlje 23, predstavljenom na Međuvladinoj konferenciji 26. juna 2024., Crna Gora mora pokazati napredak i rezultate vezano za procesuiranje ratnih zločina, uključujući utvrđivanje odgovornosti na visokim nivouma, rješavanje slučajeva nestalih osoba kao i pitanje odšteta za žrtve te zaštitu nacionalnih manjina i njihovih prava”, naveli su iz tog resora.

Republika Hrvatska, kako kažu, očekuje da će Crna Gora prioritetno pristupiti rješavanju pitanja utvrđivanja odgovornosti za zločine koje su državljani Crne Gore izvršili tokom agresije na Republiku Hrvatsku devedesetih godina.

“To naročito uključuje i one počinjene prilikom napada na Dubrovnik koji je započeo 1. oktobra 1991. i opsade grada koja je trajala do maja 1992., kao i zločine počinjene nad hrvatskim državljanima u Crnoj Gori, uključujući u logoru Morinj u kojem je bilo zarobljeno više od 350 hrvatskih državljana od septembra 1991. do avgusta 1992., te pitanje pravednih naknada za sve bivše logoraše. Uzimajući u obzir stvarnu svrhu ovog čina Skupštine Crne Gore, kojim se Crna Gora stavila u položaj koji Republika Hrvatska ne može tumačiti dobrosusjedskim i suprotan je namjerama razvoja prijateljskih odnosa, Republika Hrvatska zadržava pravo reagovati na odgovarajući način”, zaključili su.

56

avatar
1000
27
29
0
 
48
RadeMontenegro 🇲🇪PrastajteLipaLipa
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rade
Gost
Rade

Hrvacka treba poslanika koji su glssali za obu sramnu rezoluciju da proglasi nepozeljim osobama.

Montenegro 🇲🇪
Gost
Montenegro 🇲🇪

Hahahah dan prije su okrivili katnica,tako da se vidi dogovor samo zrtva da se nadje za osudu…

Prastajte
Gost
Prastajte

Sto ne posaljete potjernicu za mandicem imate njegovo priznanje u skupstini da je zario i palio dolje imate i slike a i bilo bi i svjedocenja dosta..

Ivan
Gost
Ivan

Podržavam . Za početak cemo vam izručiti Katnica za zločine u Konavlima.

amo
Gost
amo

Gospodine Radman,najveća ljaga i sramota za Crnu Goru je napad na Dubrovnik,ali sadašnji četnici nisu tako mislili ni onda ni sad.

kizo
Gost
kizo

E cetnici bi I opet da im se moze na Dubrovnik.

Lipa
Gost
Lipa

Dubrovnik je naš istorijske činjenice to kažu.

Ceklin
Gost
Ceklin

Drage KOMSIJE, braco HRVATI,
Vi dobro znate odakle je ovo, zato ne trosite vrijeme i ne dajte im neku vaznost, oni su svoje odsvirali i zao mi te nacije, ima tu dobrih i razumnih ljudi, ali se ne mogu cuti od ovih nesrecnika. Kakva je to ekipa, sacuvaj boze
OPROSTI NAM DUBROVNICE!!!

Miško
Gost
Miško

Evo utvrđujemo, Katnić.

Brale
Gost
Brale

Sad trebaju Hrvati tražit da se svi koji su učestovalii na agresiju na Hrvatsku procesuiraju.Bit će tu dosta Mandićevih i Pipunovih ljudi

Lipa
Gost
Lipa

A bogami i Milovih pulena nego ko je zločine pravio bilo bi dobro da odgovara.

Ana
Gost
Ana

Izvinite Hrvati, što smo bili glupi i nismo naučili iz vašeg primjera, iz primjera BiH i Kosova kako treba za bagrom zločinačkom. No, smo dopustili da dođe do još jednog stradanja!

Stefo
Gost
Stefo

Ana druže, znali smo mi sve, nego su nam obećali veće plate ako podržimo ovu vlast.

Lipa
Gost
Lipa

Kreni nije ti kasno pa ko šta ponese samo nemoj posle da bude Heljp NATO 😀

Nikola
Gost
Nikola

Bravo Hrvati, neka se pronađu srbi i posrbice i sve ostale uteklice!

Staxe
Gost
Staxe

Milo…

CG u kanal
Gost
CG u kanal

Prodje jasenovac, prodje cirilica, sad jos zastava i drzavljanstvo, i to ce brzo..

Lipa
Gost
Lipa

Ako bog da. Naravno i ova vlast pravi grešku kao prošla treba narod pitati i za Kosovo, i za zastavu, za ove rezolucije,jezika, itd. Pa kako narod kaže i nema ljutnje da se ekonomiji okrenemo.

CG u kanal
Gost
CG u kanal

Sta uradi ovo Milo, vraci se dok djavo nije sve ponio!!!

CG u kanal
Gost
CG u kanal

Da sam hrvatska mogli bi da zaboravite ulaz preko granice i vize bih uveo za gradjane CG..

Ivan
Gost
Ivan

Kad bi se Hrvatska o tome sta pitala. Radi se kako Amerika kaze i to je to. Amerika je rekla da ide ova rezolucija i kraj . Zato se Niko ni ne buni puno.

Pravda
Gost
Pravda

Da to bi i trazili kasnije nikad se ne mijenjaju ja bih zatvorijo granicu i nikad da se ne vidimo

Bbbb
Gost
Bbbb

Ništa ne pročitaj sem naslov treba naravno svaki zločin al sto se budite za jasenovac

Novo
Gost
Novo

I tako pade vlada!

Prc mne
Gost
Prc mne

Hahahahaha želja će te bit!!!!Sto se nije pobunila Austrija,zato sto zna sto je bilo u njihovim logorima smrti….a tebi nije smetala rezolucija o srebrenici a ova ti smeta????Blago ti u pamet!!!

Trol
Gost
Trol

I tako pare Crna Gora nize nego sto je ikad bila… za vlade cemo lako, dodju i prodju, jer “svak je rodjen da po jednom umre, cast i bruka zive dovijeka”

OrAo!
Gost
OrAo!

Hrvatska se ne pita hoće li Crna Gora u EU već gazda Hrvata, a to su Amerikanci i Njemci. Crna Gora ima izlaz na more i samim tim je ne mogu prepustiti da bude neutralna ili da dočeka Kineze i Ruse. Ne brinem se, niti se nasijedam na prazne Hrvatske prijetnje. CG da potegne ko je kriv za Dubrovnik itd,… Više »

marius
Gost
marius

U nasem slucaju ce se pitat, i sigurno ce nam na duze stopirat put u EU. Jedino na moze izvadit , da ove smjenimo s vlasti , na nekim vanrednim izborima, pa da se ova rezolucija prebaci u srbijansko dvoriste, pa neka oni o tome odlucuju. Ovo su nam uvalila”braca” samo pakost da nam naprave, ka vazda sto su cinjeli… Više »

OrAo!
Gost
OrAo!

Marius, budimo iskreni, ti ovo pišeš kao Hrvat a ove minuse mi lupaju Hrvati. Evropskoj Uniji je mnogo bitnija njena ekspanzija, pogotovo sada kada su zapad i istok zaratovali, no tamo neka Hrvatska zbog nečega što je 100% fakat. Zbog nečega što je samo problem u Hrvatskim glavama. Ova čitava rezolucija bi prošla totalno nepremijecena širom svijeta, jer Crna Gora… Više »

OrAo!
Gost
OrAo!

Ugledajte se na Njemačku, i ona je takodje uključena u ovu našu rezolucija, pa se skoro pa ne čuje. Toliko u stvari teži ta rezolucija.

Ivan
Gost
Ivan

@marius Čega se bojiš jado?? Kakav si ti to Crnogorac ( ako jesi uopste)?

Bbbb
Gost
Bbbb

Ne znam ni ko si ni šta si ali bravo

Sasa Pg
Gost
Sasa Pg

Blago ti u pamet

marius
Gost
marius

G-dine Radman , niste Vi ni malo naivni, pa da ne znate okle ova ideja za ovu rezoluciju, a kao sto i sami vidite jedva im je i prosla(41 glas). Vi treba da nam malo vise pomognete , tako sto ce te lobirat za pro evropsku CG, i da ce te raskrinkat ovog prevaranta od premijera, i njegovog mentora ,… Više »

Bbbb
Gost
Bbbb

A ti bi malo mila

Bbbb
Gost
Bbbb

Mislim još malo.mslo ti je bilo prazan frižider što si otvarao 30god

rajka
Gost
rajka

Milo :)))

Rodja
Gost
Rodja

Eto vam braca iz cro
Phahahahahhaahja

Vucic kolo vodi
Gost
Vucic kolo vodi

Ajmo sad Hrvati po djepu🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Vucic kolo vodi
Gost
Vucic kolo vodi

Ajmo sad Hrvati po djepu

Aboridzin
Gost
Aboridzin

Tako je,.i treba
Treba naci krivce i za Jasenovac, Kuče, Veliku…. za sve

Istina_
Gost
Istina_

I za zločine od 1918. Za sve

Pafpaf
Gost
Pafpaf

A sto su srbi poklali crnogorce niko ne pominje posle 1918 te! Zasto???? to su najkrvolocniji zlocini u ljudskoj istoriji!

Nikola
Gost
Nikola

Velikosrpsko zlo. Znamo koliko su sami sebe poubijali u BiH! Satrijeće ih sopstvena mržnja i zloba.

Maestro PgCg
Gost
Maestro PgCg

E sad znaci nema sansi napredak za ulazak u EU jer se ovo poglavlje ne moze zatvorit , sto se napravi

Dalmatinac
Gost
Dalmatinac

Tražili ste, eto vam ga! Pozdrav iz Hrvatske!

Jaaaa
Gost
Jaaaa

Ko je trazio? Vidis li sta nam rade iz dana u dan….

Srdjan
Gost
Srdjan

@Dalmatinac Eto ga tebi. Paljba i svoja posla . Crnogorcima ni mnogo jači nisu naređivali , a ne da ce Hrvati .

Virus
Gost
Virus

Varhelji ne veli tako, a on se pita a ne vi

Dejo Dejo
Gost
Dejo Dejo

Taj madjar se pita taman koliko i ja.To bi onaj korumpirani,a?

Ivan
Gost
Ivan

Ne nego se Hrvati nesto pitaju .

Andrea
Gost
Andrea

Ne glasa Varhelji nego sve zemlje članice. A sad adio i tko zna kad i tko zna gdje.

Caramdjordje
Gost
Caramdjordje

Na zalost Andrea tako je

Ivan
Gost
Ivan

@Andrea Ajde pali u troskoku.

Namjera
Gost
Namjera

Pa namjera je da se blokira put CG u EU, jer će sada HR staviti veto, i još druge članice

Inception
Gost
Inception

Sve Srbi to prave.

Send this to a friend