Politika Nakon turskih, sada i rumunski mediji pišu o kandidaturi bivšeg crnogorskog predsjednika za zamjenika generalnog sekretara NATO

Nastavak lobiranja: Ime Đukanovića već nekoliko mjeseci u opticaju

Milo Đukanović
Milo Đukanović

Nakon što su dva turska medija – ,,Firtina Haber“ i ,,Turkiye’de Enerji“ objavili informacije, pozivajući se na više diplomatskih izvora, da devet članica NATO lobira da bivši crnogorski predsjednik Milo Đukanović bude zamjenik generalnog sekretara Alijanse, juče je i rumunski list ,,Gazeta de Maramures“ potvrdio da postoji veća lobistička akcija, piše Pobjeda.

<<<Članice NATO rade na kandidovanju Đukanovića za zamjenika generalnog sekretara NATO<<<

Provjeravajući navode turskih portala da devet članica NATO intenzivno radi na izboru Đukanovića za zamjenika generalnog sekretara, rumunski list ,,Gazeta de Maramures“ prenosi da je imao uvid u nacrt preporuke za Đukanovićevu kandidaturu koja cirkuliše među članicama NATO, iako nije mogao da dobije potvrdu da li je i Rumunija među devet članica koje stoje iza kandidature.

U tekstu se analizira da ,,dosta političke pažnje na Balkanu privuklo je pisanje turskih medija da je jedan od kandidata za visoku funkciju u NATO i bivši crnogorski predsjednik Milo Đukanović (62)“, uz napomenu da je za Rumuniju vrlo interesantno kako teče ovaj proces.

<<<Kroz kandidaturu Đukanovića, Balkan bi trebalo da ima svog čovjeka u vrhu NATO<<<

Napominje se i da se turski portal „Firtina Haber“ pozvao na neimenovane visoke diplomatske izvore, kada su iznijeli informaciju da je devet članica NATO, među kojima i Turska, uključeno u pripremu kandidature Crnogorca Đukanovića za zamjenika generalnog sekretara NATO koji bi, kako piše turski list, ,,na tom mjestu naslijedio Mirčea Geoana (Mircea Geoană), kome petogodišnji mandat ističe 1. oktobra, zajedno sa generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom“.

Prema ocjeni ,,Gazete de Maramures“, rumunska diplomatija je mnogo više zainteresovana za kandidaturu predsjednika Klausa Johanisa za generalnog sekretara NATO. Iako je ogromnu prednost za izbor imao bivši holandski premijer Mark Rute, kandidatura predsjednika Johanisa bila je jedina iz istočnoevropskog dijela NATO.

“Ukoliko se bude došlo do faze da pominjanih devet članica predloži Đukanovića za zamjenika generalnog sekretara NATO, Rumunija bi trebalo da podrži tu inicijativu. To bi bio čin solidarnosti sa partnerima iz regiona, a ujedno i interes Rumunije da na visokom mjestu u NATO poslije gospodina Geoana dobije pouzdanog i naklonjenog političara iz bliskog okruženja”, komentariše ,,Gazeta de Maramures“.

Novinari ovog lista tvrde da su iz diplomatskih izvora bili u prilici da vide neformalni draft, o kojem su pisali i turski mediji, sa detaljnim obrazloženjem potencijalne kandidature Đukanovića na kojem radi devet predlagača, što pokazuje da postoji cirkulacija te inicijative među članicama NATO.

Ocjenjuje se takođe da sadržaj tog ,,non papera“ daje još jedan razlog u prilog rumunskoj podršci kandidovanju nekadašnjeg crnogorskog predsjednika.

“Riječ je, kako se kaže, o lideru koji je u vrlo nestabilnom i postkonfliktnom okruženju bio istrajan da uvede svoju zemlju u NATO, čak i pod velikim ličnim rizikom koji je sve vrijeme dolazio od ruskog protivljenja ulasku Crne Gore u Alijansu. ,,Taj rizik je bio egzistencijalni i Crna Gora ga je preuzela. Zato je njen primjer vrijedan najvišeg poštovanja i vrednovanja“”,kaže se, kako ističe rumunski list, u podužem draftu posvećenom Đukanovićevoj kandidaturi.

Bez obzira na to što je Crna Gora jedna od najmlađih članica NATO, procjenjuje se da izbor njenog dugogodišnjeg lidera na visoku funkciju u Alijansi bio bi nastavak dobre i važne prakse da lideri iz Istočne Evrope učestvuju u donošenju odluka iz „prvog reda“.

40

avatar
1000
27
13
0
 
38
Pera GenijeMNE083PametnjakovićNeznanjeJoka
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pera Genije
Gost
Pera Genije

To je na njemu lična odluka , smatram da je umoran od politike i da je zasluženo u političku penziju. A da za Nato treba ozbiljan i uman lider u ovom svetckom teškom momentu , treba i tekako .

MNE083
Gost
MNE083

Zivio Predsjednice I SRECNO!!!

Joka
Gost
Joka

Rumunski portal objavio a taj isti portal 32 pratioca ima

Ћира.
Gost
Ћира.

Ako bog da biće, e neće više tamo neki da nas guraju sa prvog reda pozornice.

Rade007🇲🇪
Gost
Rade007🇲🇪

Terminator 7: Milo is back ❤️❤️

Montecristo
Gost
Montecristo

Ako je već Milo zaslužan sto je Crna Gora pristupila NATO alijansi, onda bi i bilo fer da ga izaberu na funkciju zamjenika generalnog sekretara i mislim da bi Crna Gora kao država dobila neke beneficije tim izborom, makar bi Milo sa te funkcije mogao da interveniše na neke poteze naših nedobronamjernih Komsija sa njihovim prekograničnim pretenzijama!!!

Mate
Gost
Mate

Crna Gora ce staviti veto na eventualni njegov izbor

Neznanje
Gost
Neznanje

Pitaće se baš

Gost
Gost
Gost

Sumnjam da bi se o ovome pisalo da nije izvjesno da će bit izabran.
Kakav bi to udarac za četalje bio! 😀

Znamo se
Gost
Znamo se

Dje krijete komentare ?

Клодовик 🦜
Gost
Клодовик 🦜

Оће да доакају НАТО-у.

Mina
Gost
Mina

On je to zasluzijo uradijo je za svoju drzavu sto nikad niko nije uradio. Kralj bijo I ostao zauvjek. Zivijo KRALJU!

MKsis
Gost
MKsis

Izmedju I i O se ne piše slovo J.

Pametnjaković
Gost
Pametnjaković

Ahaha, zamisli kako si pismen, brao ti ga

Titograđanin
Gost
Titograđanin

Predsjedniče Crnogorski!!!

dobra fora
Gost
dobra fora

ja kažem samo on može spriječit rat 😀

Milutin
Gost
Milutin

Rat između ????????

VEZUV
Gost
VEZUV

Najpametniji je od svih njih!

Kolašinac
Gost
Kolašinac

Bravo za genija Mila Đukanovića.Svijet cijeni vrijednosti a ne dječije igrice.Dovoljno je što ga i pominju,a ne da ga i izaberu!

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Sta ce oni kukali a da imaju mozga kad njega pominju da se ustanu.On je Gopodin za tu kompletnu elitu.Suvisnaa sva prica vidimo sve a i cujemo.Crnaaa Goro nikad crnjaaa

Radivoje
Gost
Radivoje

Sta mislite. Hoce li mu cestitat, presjednik i ostala balavurdija. Objavite. Nije uvredljivo.

Index
Gost
Index

Jedini pravi državnik iz Crne Gore, možete da ga volite ili ne volite ali činjenice su takve.

svizajedno
Gost
svizajedno

Gospodin Djukanovic je mnogo doprinio za najbitniju stvar tj da se rat 90 nije vodio na prostoru CG a to je nemjerljivi doprinos koji anulira sve eventualne greške
istoga a dobili smo i nezavisnost tokom vladavine gospodina Djukanovica … zelim biti krajnje realan …!

Coaaa
Gost
Coaaa

Hahaahhhahhahahah

Mladen
Gost
Mladen

Bojoviću, ne sprdaj se sam sa sobom!

Canon
Gost
Canon

Previše je komptimitovan da bi ga postavili, i ako bi zbog znanja jezika bio idealan

Prijatelj
Gost
Prijatelj

@canon
Jeste, kompromitovan je, Ali samo
u Rusko-Srpskim svetu

Znanje jezika je precenjena Disziplina, pogledaj samo vučića…Sprdnja Sa njim

Mladen
Gost
Mladen

Dobro je kad ti Mandić nije kompromitovan

Hurem
Gost
Hurem

Sadašnji slucajni ne zna ni maternji jezik no se gadja padežima a mogu mislit kako govori engleski😂Vjerovatno im njegov engleski prevode recimo kao srpski.Zna gospodin Djukanovic on engleski jezik ali COVJEK drzi do sebe i govori svojim Crnogorskim jezikom jer se ne mora nikom dokazivati.Bolje i tako no se frljit kao slucajni

Drpljanin
Gost
Drpljanin

Još jedan dokaz,koliko je uvažen.Kao sinonim NEZAVISNE CRNE GORE,trn je u oku,svim izdajnicima,plaćenicima,neprijateljima multietične,evropske,natovske,Crne Gore.
Sa iskustvom i mudrošću koju posjeduje,pravi i za mnogo odgovornije funkcije.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Milo je najsposobniji političar u zadnjih 30 g na ovim prostorima,čovjek koji je učinio nemoguće,vratio Crnoj Gori dostojanstvo i to u najtežim trenucima po nju.
Za to funkciju niko mu nije ni primać i mislim da će to jako mudar potez biti zapada ako se realizuje.

miki
Gost
miki

Uozbiljite se

StbaVrbićIMT
Gost
StbaVrbićIMT

Bio I ostao Car…Tzar👍🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Sumnjam u to, jer bi to bilo stavljanje rogova u vreći,a to znači vlast u crnoj gori jedni ,a protivnici iste vlasti u nato i stvara se tako izvor nestabilnosti i mogućeg sukoba i u crnoj gori i u nato.Vode računa o tome u nato i nato ima problema i neslaganja u sami nato i bez toga i to se… Više »

Vazi
Gost
Vazi

Sta isprica, druze 😂

prijatelj
Gost
prijatelj

on ,,, on bi srbiju odma bombardovao….

VELIKE 600🇹🇷
Gost
VELIKE 600🇹🇷

I treba

Sale
Gost
Sale

Vise je on za Srbe uradio od 90ih na ovamo no sve srpske vlasti…. E sad sto ga ne vole mediji koji srpske zrtve spominju samo kada treba braniti srpske zlocince to je drugo….mada i to govori dovoljno

Nikola
Gost
Nikola

On vas kao i svi crnogorci ne mrzi samo vas žali kao i svi mi koliko ste zastupljeni, zadojeni mržnjom, koliko ste paša pogan koja naivni srbski narod uvukoste u rat i ostavite na cledilo, koliko ste podmukli i podli a o vašoj hrabrosti se sve zna OPERISANI

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ni srbi ni rusi ne zaslužuju da imaju državu,na žalost to je exstremno surova istina.Naravno mislim na nacionalnu,a multietničku to je druga priča.

Send this to a friend