Politika

Nenezić: Posvećenim radom lokalni parlament pokazao da može biti snažan društveni pokretač pozitivnih promjena

Branislav Nenezić

Skupština opštine Bar u prethodnih godinu dana funkcionisala je kao predstavničko tijelo svih građana Bara, njegujući principe otvorenosti i transparentnosti, s ciljem da na adekvatan način tretira potrebe građana. Za 12 mjeseci, lokalni parlament održao je 13 redovnih i vanrednih sjednica, na kojima je donijeto čak 137 akata, kaže u razgovoru za Primorski portal predsjednik Skupštine opštine Bar Branislav Nenezić. Lokalni parlament nastaviće, kako ističe, da rješava probleme koji opterećuju građane Bara, a čije rješavanje ili bar dio tog rješavanja jeste u nadležnosti Skupštine opštine Bar.

Primorski portal: Navršila se godina otkad ste na čelu Skupštine opštine Bar. Rekapitulirajući proteklih 365 dana, koje biste događaje izdvojili kao posebno važne?

Nenezić: Na samom početku sam bio riješen da ovu obavezu prihvatim posvećen da unaprijedim poziciju i uticaj lokalnog parlamenta u našoj političkoj zajednici i našem gradu. Iako Skupština jeste organ lokalne samouprave, koji nosi isključivo zakonodavnu nadležnost, načinom funkcionisanja i posvećenošću svih činilaca može biti snažan društveni pokretač pozitivnih promjena. Kao najvažniju karakteristiku odabrao bih našu riješenost da Skupština opštine Bar u prethodnih godinu dana funkcioniše kao predstavničko tijelo svih građana opštine Bar, njegujući principe otvorenosti i transparentnosti, sa ciljem da na adekvatan način tretira potrebe građanstva. Vizija jedne moderne skupštine na lokalnom nivou podrazumijeva učešće i punu participaciju svih njenih predstavnika, kako odbornika, predstavnika lokalne samouprave, tako i samih građana koje smo kroz jedan poseban oblik zasjedanja skupštine direktno uključili u “proces donošenja odluka”, a sve sa ciljem postizanja konsenzusa oko ključnih pitanja vezanih za napredak Bara. Takav konsenzus smo postigli kada je bila riječ o pitanju eventualne kupovine feribota AF Frančeska, gdje smo vidjeli da su predstavnici svih političkih partija, dakle jednoglasno, podržali potrebu da se o tom pitanju razmatra u parlamentu, ali i po pitanju problema jedne porodice iz našeg grada, kao i po pitanju zakazivanja posebne sjednice koja se bavila problematikom koja je mogla ugroziti bezbjednost naših građana.

Primorski portal: Koji su najznačajniji rezultati rada lokalnog parlamenta od decembra 2022. godine do danas? Koliko odluka je usvojeno u proteklih 12 mjeseci?

Nenezić: Najznačajniji rezultati rada počivaju na činjenici da smo održali 13 redovnih i vanrednih zasjedanja, dok je u istom periodu prethodne godine održano 7 sjednica. Kao rezultat intezivnijeg i posvećenijeg rada donijeli smo 137 akata, kojima smo uredili pitanja u domenu nadležnosti Skupštine opštine Bar. Dakle, činjenica da smo imali zaista povećan broj zasjedanja i donošenje velikog broja akata govori u prilog tome da smo se maksimalno uhvatili u koštac sa svim problemima koji opterećuju naše sugrađane, a čije rješavanje ili bar dio tog riešavanja jeste u nadležnosti Skupštine opštine Bar.

Pored ovog zakonodavnog dijela, podsjećam da je u prethodnom periodu pokrenut i projekat Otvorenog parlamenta, koji je održao pet tematskih sjednica, kao i ustanovljavanje i funkcionisanje Ženskog odborničkog kluba Skupštine opštine Bar. Nakon obrade teme vršnjačkog nasilja, kao i osluškivanja problema iz domena kulture u Baru, imali smo i sjednicu Otvorenog parlamenta koji je organizovao ženski odbornički klub Skupštine opštine Bar povodom “Ružičastog oktobra.”

Da nije bilo samo prazne priče, pokazuje i činjenica da je kao rezultat ovih zasijedanja prikupljen dio sredstava za liječenje naše sugrađanke Milene Lukšić, da smo došli do formiranja Opštinskog tima za sprječavanje vršnjačkog nasilja, da smo budžetom predvidjeli sredstva za kupovinu digitalnog mamografa, da smo pokrenuli niz kulturnih manifestacija kojih nije bilo uz obećanje da još bolje stvari tek predstoje u narednoj godini.

Posljednje zasijedanje za ovu godinu Otvorenog parlamenta je bilo posvećeno ukazivanju na potrebu da i dalje radimo na postizanju većeg stepena jednakosti kroz sjednicu pod nazivom “Bar – grad jednakih šansi za sve” koja je održana u odličnoj organizaciju tima na čelu sa uvaženim odbornikom Naserom Krajom.

Primorski portal: Pokretanjem koncepta Otvorenog parlamenta pokazali ste da Vam je i te kako važno uključivanje što šire društvene zajednice u donošenje odluka. Da li su stanovnici Bara u dovoljnoj mjeri zainteresovani u kreiranje politika koje se odnose na sam grad? Da li ih je potrebno dodatno animirati?

Nenezić: Najprije, moramo istaći da koncept Otvorenog parlamenta zaista predstavlja novinu u funkcionisanju našeg gradskog parlamenta. Osnovna ideja je da uključimo što više građana, organizacija i svih ostalih subjekata da artikulišu određene teme, njima važne i da ih razmatramo u jednoj slobodnijoj formi. Dakle, ovaj koncept otvorenosti treba da posluži da bolje oslušnemo potrebe građana Bara i otvorimo dijalog koji će rezultirati donošenjem konkretnih rješenja. Na ovaj način oslobođamo građane i građanke Bara, standardnih proceduralnih normi koje nerijetko postaju barijera kandidovanju ideja i problema koje njih opterećuju. Interesovanje je premašilo sva očekivanja, svaka od sjednica je bila izuzetno plodotvorna i u potpunosti smo zadovoljni. Ipak, na samom smo početku nečega što će sigurno postati tradicija budućih generacija i standard koji će se morati održavati. Naravno da ćemo raditi i dalje na animiranju građana, da se još aktivnije uključe i da budu naši partneri u ovom projektu jer jedna demokratska politička zajednica mora da počiva na što većem stepenu inkluzivnosti i aktivnosti njenih građana.

Primorski portal: Nedugo nakon preuzimanja funkcije, raspravljalo se u lokalnom parlamentu o budžetu za 2023. godinu. To je odluka koja Vas i odbornike očekuje i na narednoj sjednici. Koje su glavne karakteristike budžeta za 2024. godinu?

Nenezić: Budžet za narednu godinu je projektovan na iznos od 45.060.000,00 eura i predstavlja drugi najveći budžet u istoriji barske opštine. Glavna njegova karakteristika je to što je razvojni, jer predviđa kapitalne izdatke od 23.650.000,00 eura, tj skoro 55%. Napomenuo bih samo nekoliko projekata čija se realizacija očekuje naredne godine: rekonstrukcija Dvorca Kralja Nikole i dvorskog parka, izgradnja Gradske kuće u Starom Baru, izgradnja podmorskog ispusta na Velikom Pijesku, izgradnja fekalnog kolektora u Tabijskoj ulici, izgradnja fekalne kanalizacije u Sustašima, reciklažnog dvorišta kod stare škole Meksiko, izgradnja niza lokalnih saobraćajnica od kojih bi izdvojio ulicu „2“ po DUP-u „Ilino“, koja spaja saobraćajnicu od nekadašnje Mimoze do gornjeg kružnog toka kod rijeke Željeznice, čijom bi izgradnjom ublažili saobraćajne gužve.

Dodao bih da ćemo sa organima državne uprave i javnim službama čiji je osnivač država naredne godine realizovati niz kapitalnih projekata od izuzetnog značaja za stanovnike naše opštine: izgradnja Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama, izgradnja dječijeg vrtića u Bjelišima, izgradnja sportske hale u OŠ Pečurice u MZ Mrkojević, izgradnja II faze obalne zone u Sutomoru – uređenja trga; rekonstrukcija regionalnog puta R29 Bar – Kamenički most – Vladimirske Krute. Takođe, ono što je potrebno pomenuti jeste da je u budžet ušlo i finansiranje izrade studija izvodljivosti buduće panoramske žičare i akva parka. Radi se o projektima koji će svojom realizacijom obogatiti turističku ponudu našeg grada i pružiti nove sadržaje našim sugrađanima.

Primorski portal: Na prethodnoj sjednici usvojena je Odluka koja se odnosi na uvećanje naknada i dnevnica odbornicima u SO Bar, što će nesumnjivo doprinijeti i efikasnosti rada odbornika, ali je tokom diskusije bilo riječi i o načinima na koji se rad odbornika može dodatno unaprijediti. Da li ćete kao predsjednik SO Bar preuzeti konkretne korake u tom pravcu?

Nenezić: Mišljenja sam da je navedeno povećanje opravdano. Prosto moramo pratiti trendove u tom pravcu jer smo svjedoci da su u drugim lokalnim parlamentima slične nadoknade uvećane prethodnih godina. Uvijek smo u prethodnom periodu vodili računa i domaćinski rukovodili, ipak kako se razvijamo kao zajednica moramo uvažiti činjenicu da i naknade moraju pratiti uvećanje troškova života kojima smo svakodnevno izloženi. Takođe, treba imati u vidu da smo u prethodnom periodu kako smo i gore naveli, imali osamnaest zasjedanja, kada uračunamo i sjednice otvorenog parlamenta, tako da moramo to i ispratiti poštovanjem inicijative kojim se uvećavaju naknade našim odbornicima.

Primorski portal: Od velikog značaja su međugradska i međunacionalna saradnja. Koliko ste, sa funkcije predsjednika lokalnog parlamenta, radili na jačanju odnosa sa predstavnicima institucija drugih gradova iz države i inostranstva?

Nenezić: Bar je zaista prepoznat kao grad koji baštini tradiciju otvorenosti, srdačne komunikacije i saradnje sa partnerima kako u okvirima Crne Gore, tako i partnerima iz inostranstva. Lokalna uprava konstantno ima kontakte u oblasti međuopštinske i međunarodne saradnje počev od redovnih aktivnosti, preko međunarodnih projekata do saradnje putem razvijanja mreže gradova pobratima iz regiona i cijelog svijeta. Na prošloj sjednici je usvojena odluka kojom se uspostavljaju bliži pobratimski odnosi sa Opštinom Stari Grad Sarajevo i u planu su za narednu godinu slične aktivnosti kojima ćemo proširiti našu mrežu i pozicionirati se još bolje.

Primorski portal: Koja je Vaša vizija Bara u bliskom periodu?

Nenezić: Grad Bar će u narednom periodu biti grad u kome će naši građani u još većem stepenu moći da vide ostvarenje naše zajedničke vizije, a to je da nastupa Novo vrijeme za Bar. Snažan razvoj grada će se nastaviti i dobićemo realizaciju projekata koji se dugo čekaju i koji su prijeko potrebni Baru kao turističkoj destinaciji. Pored konstantnih ulaganja u infrastrukturu dobićemo i realizaciju dugo očekivanih projekata gradskog bazena, panoramske žičare i aqua parka. Bar treba da funkcioniše kao grad koji se ugleda na evropske gradove sličnih okvira, potrebno je u što većoj mjeri učiniti da grad bude okrenut potrebama naših građana u pogledu sadržaja koje pruža, ali i svakodnevnog života. Ono što je važno a što se već osjeća jeste, da je potrebno svo vrijeme raditi na očuvanju istinske prirode našeg grada. Grad Bar je bio i biće simbol multikulturalnosti i suživota, tako da je prijeko potrebno nastaviti jačati građansku i antifašističku svijest koja je imanentna vrijednosnom sistemu koji je hiljadu godina građen u našem Baru.

Primorski portal: Kakvim ocjenjujete trenutni politički trenutak na državnom nivou?

Nenezić: Zaista pitanje na koje bi, kada bismo krenuli da detaljno analiziramo, dobili roman sa hamletovskim zapletom. Ukratko imamo činjenicu da je proces EU integracija u potpunosti zaustavljen od strane bivših premijera Krivokapića i Abazovića. Njihov učinak na tom polju je u potpunosti okrenut, ne samo stagnaciji, nego smišljenim koracima unazad. Dobili smo i Vladu Milojka Spajića koja je odmah oborila rekord utrošenog vremena na sastavljanju iste, što odmah pokazuje neodgovornost prema građanima i prije samog početka rada. Dakle, ‘sklepana’ je vlada manjinske podrške, koju održava na „površini vode“ politički subjekt koji je cijeli svoj politički uticaj zadnjih dvadeset godina usmjeravao ka zaustavljanju EU i NATO integracija i negiranju državnosti Crne Gore. Podrška međunarodnih partnera na čelu sa zemljama Evropske unije i Sjedinjenih američkih država je dovedena u pitanje. Ugled pouzdanog partnera je protraćen kibicerskim potezima Dritana Abazovića.

Ono što najviše zabrinjava jeste činjenica da je projekat Evropa sad 2 na kome je politički pokret PES-a dobio podršku u potpunosti iznevjeren. Ta činjenica se najbolje se to oslikava na selektivnom povećanju penzija čime smo u neravnopravan položaj stavili veliki broj profesija a prije svega prosvjetne radnike.

Dakle nalazimo se na, slobodno možemo reći istorijskoj prekretnici u kojoj jednostavno govoreći nazadne retrogradne struje žele da nas zaustave u procesu reformisanja našeg društva. Momenat je, dakle, zabrinjavajuće složen, jer obično poslije iznevjerenih obećanja i približavanja anti-EU partija vlasti dobijamo to što nam prošlost našeg regiona dokazuje – haotična stanja u društvu koja otvaraju mogućnost raznih društevnih kretanja koja mogu voditi i javljanju i zaoštravanju sukoba.

Naše društvo je i dalje snažno okrenuto ka postizanju članstva u Evropskoj uniji. Istraživanja svih agencija pokazuju da je ta želja jasna kod naših građana i da oko 80 odsto ljudi želi da budemo prva naredna članica Evropske unije. Očekujem da snagom građanske ideje i progresivnom mišlju svih nas to uspijemo i da nastavimo da se reformišemo kako bi smo postali moderno građansko, funkcionalno i održivo društvo. Nemamo prava da od toga odustanemo, niti ćemo odustati jer to nije pitanje hoćemo li da uđemo u Evropsku uniju, nego hoćemo li da postojimo najprije kao slobodni ljudi i kao slobodno društvo.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bol
Gost
Bol

Kad ce te okitit gradski trg.Za ovu godinu ste potrosili.5 eur za novogodisnju rasvjetu.Sram vas bilo.Ugledajte se n Kotor Podgoricu Tivat .

Send this to a friend