Politika

Ofner Bokan: Podrška Rezoluciji o Jasenovcu opravdana, ne izražava osudu niti jednog naroda ili države

Nina Ofner Bokan, foto: Ivan Kovačević

Jasenovac je vrlo teška tema za srpski, jevrejski i romski narod, kao i za sve ostale žrtve koje su tamo stradale. U posljednjih 20 godina svjedočimo različitim narativima vezanim uz Jasenovac i onome što se tamo dogodilo. Spominju se različiti brojevi žrtava i iznose razne istine, a istina je samo jedna i zato želimo da damo podršku ovoj rezoluciji, da se držimo uske, ali jako bitne istine za buduće generacije, kazala je predsjednica Jevrejske zajednice Crne Gore Nina Ofner Bokan o rezoluciji o Jasenovcu.

“Logor Jasenovac je najveće i centralno mjesto stradanja Jevreja u tzv. NDH, i kao takav, upisan je kao jedini nenjemački logor smrti u muzeju Holokausta Yad Vashem u Jerusalimu, u prostoriji gdje se pali vječni plamen za stradale. Često nazivan balkanskim Aušvicom, bio je najozloglašeniji koncentracioni logor u bivšoj Jugoslaviji tokom Drugog svjetskog rata. Od 1941. do 1945. godine, u Jasenovcu su sistemski ubijani ljudi zbog svoje etničke, vjerske ili političke pripadnosti. To je bio period kada su ideologija rasne čistoće i ekstremni nacionalizam rezultirali brutalnim metodama etničkog čišćenja i masovnim ubistvima. Logorski zatvorenici, uključujući žene i djecu, prošli su kroz neopisive strahote, prisilni rad, gladovanje i često ubijani u masovnim egzekucijama”, navodi Ofner Bokan u izjavi dostavljenoj medijima.

Zatim je poručila.

“Podrška ovoj rezoluciji uoči osamdesete godišnjice proboja preživjelih logoraša je opravdana sa stanovišta prihvatanja istorije, koje je neophodno za edukaciju budućih generacija i izgradnju mira i razumijevanja. Takođe, ova podrška ne izražava osudu niti jednog naroda ili države, već potrebu da se prihvate istorijske činjenice i oda počast nevinim žrtvama, kako se nikada više nešto slično ne bi ponovilo”, zaključila je Ofner Bokan.

26

avatar
1000
17
9
0
 
25
KikaKikaOrAo!RodjaSale
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kika
Gost
Kika

Gospodjo prvo edukujte tih 41 poslanika koji su glasali rezoluciju .NE znaju oni ni dje je Jasenovac..a nijesu culi za Muzej Holokausta Yad Vashem ..Kako cemo nauciti buduce generacije kad I ove nista o tome ne znaju.

Okinavo
Gost
Okinavo

Hoćemo rezoluciju kojom će se osuditi zločini Izraela u Palestini

Budva
Gost
Budva

Fre free PALESTINE

🇪🇸 🇮🇪 🇸🇮
Gost
🇪🇸 🇮🇪 🇸🇮

Donesimo rezoluciju o genocidu nad Palestincima i priznajmo Palestinu,to podrzava 90% Cg,pravoslavci i muslimani

OrAo!
Gost
OrAo!

Vidi se kako si informisan o svemu. Crna Gora već odavno priznaje Palestina kao državu.
Zemlja zapadno Evropskih vrijednosti, zvana “Hrvatska”, ne priznaje ništa.
Šta se tiče tih 90%, daj neku potvrdu, izmisljotine ne valjaju.

Danbo🇲🇪
Gost
Danbo🇲🇪

Koga briga za rezoluciju.Nek je donosi onaj kome je potrebna, mi nemamo veze sa Jasenovcem.

Rodja
Gost
Rodja

A imali ste sa srebrenicom ?

Luka
Gost
Luka

ti si velikosrpski adut.Hoćemo li jednu rezoluciju o Palestini?U Hrvatskoj niti bilo gdje na Balkanu ne postoji negiranje zločina u Jasenovcu.Hrvatska svake godine na državnom nivou izražava poštovanje za žrtve Jasenovca.Srbija ne osuđuje osuđene zločince za genocid u Srebrenici.A ova deklaracija ima za cilj da pokvari odnose CG sa Hrvatskom.Srbija nije donijela takvu rezoluciju.

Nikola
Gost
Nikola

Posle ovog obavezno genocid nad palestinskim narodom, zločin najokrutni na planeti

Tehno
Gost
Tehno

Cim je ofner to znaci da je pametna a maxe tamo lezilebovici

Arčibald
Gost
Arčibald

Nina je u pravu. Rezolucija o Jasenovcu će doprinijeti pomirenju na Balkanu. Da jednom za svagda pogledamo problemu u oči i svi zajedno nastavimo svoj zajednički put u EU.

Drac
Gost
Drac

Ako treba rezolucija o Jasenovcu neka je donese Republika Srbija.

Kika
Gost
Kika

Otkud je Jasenovac problem Crnoj Gori…vecina poslanika I ne zna dje je Jasenovac….

anja
Gost
anja

pogledajte malo vi jevreji sto radite u Palestini!
brzo ce i to doci na red!
pa onda opet Srbi za zlozcine na Kosovu!
jading Romi imaju pravo da se bune njih su svi kidali!

Dzon
Gost
Dzon

Aj Nina ne mlati. Znamo te ko si i sto si mi Titograđani. Ćuti i pokrij se !

Jugosloven
Gost
Jugosloven

Pojasni molim te…

Nikola
Gost
Nikola

Ja bih gospođu podśetio da je prvi grad koji je očišćen od Jevreja u II svjetskom ratu bio Beograd.

Alexa
Gost
Alexa

Beograd je bio pod potpunom Njemackom okupacijom i kontrolom. Hrvatska je imala nezavisnu drzavu, sami su donosili rasne zakone i otvarali logore.

Sale
Gost
Sale

Znaci da su Nedicevci, Ljoticevci i Dragi Jovanovic dosli iz Nemacke? Ako su Nemci odgovorni sto je Beograd bio jedini glavni grad sa konc. logorima, ko je odgovoran što nije bilo pokreta otpora, kao u Zagrebu ili Sarajevu? Sto su morali da izmisljaju Prleta i Tihog?

AlexaPG
Gost
AlexaPG

Svaka na mjestu, bravo Nina. Nema razloga da Hrvatska bude protiv rezolucije, treba jasno da osude rasne zakone tadasnje NDH.

Sale
Gost
Sale

Pa nije bas, zato sto takva rezilucija implicira da hrvatska drzava negira Jasenovac (na nacin koji to Srbija cini sa Srebrenicom), ne obeležava dan pomena itd., što sve nije tačno, a pravi negativan PR u diplomatskim odnosima za Hrvatsku jer implicira da je tako…. Jos je u SFRJ to regulisano i zakonima i skolskim programom, ekskurzijama, memorijalnim centrom, itd… Sama… Više »

🇲🇪Tuđemil🇲🇪
Gost
🇲🇪Tuđemil🇲🇪

Sve re ja razumijem, ali mi sa tim nemamo vezr! Osim što smo bili na onoj strani koja se borila protiv okupatora i kvinsliške bande! I time dali svoj doprinos i stav prema toj i sličnim temama.

Ide vuk
Gost
Ide vuk

Gospodo Bokan, što tu rezoluciju nije donijela Srbija? Tamo su stradali Srbi ne Crnogorci!

Goki 1
Gost
Goki 1

Oooo bože ko je ova sad..okle iskoči

Don Montenegrin
Gost
Don Montenegrin

A,dje iskopaste ovu sad de ?!?!?!?!?!

Blavor
Gost
Blavor

Iskopa je Vučke

Send this to a friend