Politika

Ristić i dalje na slobodi: Dijagnoza kao alibi?

Specijalni sud u Beogradu odbio je juče kao neosnovanu molbu za izručenje sprskog državljanina Nemanje Ristića Crnoj Gori, a na ovo rješenje ne postoji  pravo žalbe.

Iako će spisi predmeta po službenoj dužnosti biti proslijeđeni Apelacionom sudu u Beogradu na konačnu odluku, malo ko vjeruje da će Risti, makar u skorije vrijeme, biti izručen.

S obzirom na to da je Viši sud u Kragujevcu  krajem januara usvojio zahtjev za izručenje Predraga Bogićevića koji je takođe tražen  zbog sumnje da je učestvovao u planiranju terorističkih akata na dan izbora 16. oktobra, postavlja se pitanje što je to što Ristića stavlja izvan zakona?

Nedodirljiv?

Ristić je krajem prošle godine prijetio i redakciji CdM-a ali po svemu sudeći to je samo nastavak ustaljene prakse kojoj on pribjegava već duže vremena. Na meti  prijetnji Ristića prije CdM-a našli su se bivši američki  ambasador u Srbiji Majkl Kirbi, glavni i odgovorni urednik B92 Veran Matić i direktorka Centra za evroatlantske studije (CEAS) Jelena Milić.

Osim prijetnji, ime Nemanje Ristića srpski mediji pominju u pokušaju likvidacije Sredoja Šljukića – Šljuke, vođe zvedarskog klana davne 1994. godine.

I pored sumnje za pokušaj ubistva, interpolove potjernice, prijetnje novinarima i zvaničnicima stranih zemalja, zahtjeva za izručenje Crnoj Gori  Ristić je i dalje na slobodi! Kako?

Ne hapse ga zbog psihičkog stanja

Urednik B92 Veran Matić, koji je vodio sudski postupak protiv Ristića, kazao je za CdM da je Ristić „psihički poremećena ličnost i da je to utvrđeno sudski“.

„S obzirom na to da je on više puta izricao prijetnje novinarima i pripadnicima NVO sektora, sud je donio odluku da se obavi vještačenje i da se utvrdi da li je njemu potrebno liječenje u zatvorenoj ustanovi. Još uvijek nije urađeno to vještačenje iako je sud u oktobru donio odluku o njemu. Jedino što smo saznali je da ga ne hapse zbog njegovog psihičkog stanja“, rekao je Matić.

U Matićeve tvrdnje uvjerio se i CdM koji je imao uvid u presudu Višeg suda u Beogradu. Presudom se  izriče „Mjera bezbjednosti obaveznog psihijatijskog liječenja na slobodi koju je potrebno sprovesti u bolnici dr. Laza Lazarević u Beogradu“.

Solo igrač?

Direktorka Centra za evroatlantske studije (CEAS) Jelena Milić,  koja se takođe našla na meti prijetnji Ristića, rekla je za CdM da je zvanična priča da je on na slobodi jer je neuračunjiv.

„Ono što mi znamo je da je on na slobodi jer je proglašen za neuračunjivost. Nama je otvoreno prijetio pošto smo radili istraživanje o ruskom uticaju u Srbiji. On je zvao moju kancelariju, slao mejlove ali niko nije reagovao. Meni su nakon prijetnji dodijelili policijsku pratnju, ali meni to ne treba već mi treba da on ne bude na slobodi“, rekla je Milić.

Direktorka CEAS-a ističe da Ristić nije solo igrač.

„Prijetnje Ristića treba shvatiti ozbiljno. Mislim da on nije solo igrač! Ta priča je njegovo amnestiranje. Jedan dio države njega i slične usmjeravaju i štite. Takođe mislim da je povezan sa organizacijom Zavetnici koja ima jak izvor finansiranja“, rekla je Milić.

Negiraju povezanost sa Ristićem

Iz Vlade Srbije nezvanično su CdM-u saopštili da nemaju nikakve veze sa Ristićem.

„Koliko smo mi upućeni, to je psihički poremećen čovjek koji ima sudsku dijagnozu, vlada Srbije apsolutno nema nikakve veze sa njim“, izričit je izvor CdM-a iz vrha srpske Vlade.

Iako Ristića povezuju sa anti – NATO, desničarskim pokretom „Zavetnici“, iz te organizacije kategorički odbacuju vezu sa Ristićem.

„Mi nemamo nikakve veze sa tim čovjekom, to smo više puta javno saopštili“, rečeno nam je iz pokreta Zavetnici.

Do daljnjega ostaje da se vidi da li su Ristićeve prijenje prazna priča solo-igrača ili mnogo ozbiljnija stvar. CdM očekuje odgovor nadležnih organa.

Send this to a friend