Politika

Savković – Vukčević: BIRN-ova proskripcija – “šarm” stare kletve

Nela Savković Vukčević

BIRN-ova mapa živo je podsjetila na ranije proskripcije Crnogoraca. Upoređujući prošle i sadašnje satanizacije jasnije se vidi njihov cilj, kazala je  poslanica DPS-a u Skupštini Crne Gore, Nela Savković – Vukčević. 

Ona je podsjetila da su svojevremeno, nacionalistima, separatistima i drugim strašnim imenima proglašavani Radoje i Danilo Radojević, Pavle Mijović, Vojislav Nikčević, Branko Banjević, Radoslav Rotković, Jevrem Brković, Sreten Perović, Dragoje Živković, Savo Brković i još mnogi čija se afirmacija samosvojne crnogorske kulture i istorije osuđivala kao “laž i mržnja”, “nacionalno divljanje”, “lažna vrijednost”…

“Utrkivali su se velikosrpski, a pod jugoslovenstvom sakriveni, gonitelji i domaći saradnici da u njihovim djelima otkriju prijetnju “srpstvu” i “jedinstvu”, ali nijesu ponudili nijedan argument, već poznatu i opasno psihološko – propagandnu hajku. Da su se naši velikani uplašili i zastali, građa za temelje na kojima se obnovila samostalna Crna Gora 2006. bila bi skromnija”, kazala je Savković – Vukčević.

Prema njenim riječima, žestoke i brojne negacije i reakcije na BIRN-ovu listu kojom se crnogorski antifašisti, novinari, građanski aktivisti i ljevičari određuju kao desničarski ekstremisti, govore da je prepoznata podmukla taktika hegemonizma, prilagođena novom vremenu – kojom se borci za suverenu, sekularnu i multietničku Crnu Goru trajno žigošu i kažnjavaju, za upozorenje svima koji bi se, kako je ocijenila “drznuli da nastave putem istine i slobode”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Progres
Gost
Progres

Svaka čast za hrabru Nelu…

dr.Pg.
Gost
dr.Pg.

sve je rečeno tačno

Ajde de
Gost
Ajde de

Analiza na mjestu. Tačno tako gospođo Vukčević.

Send this to a friend