Politika

Šta su poslanici BS pitali Spajića i ministre

Šta su poslanici BS pitali Spajića i ministre, FOTO: BS

U okviru premijerskog sata i instituta poslaničkih pitanja, poslanici Bošnjačke stranke uputili su pitanje predsjedniku Vlade Milojku Spajiću i 10 pitanja resornim ministrima.

Poslanik Damir Gutić pitao je premijera Milojka Spajića šta Vlada Crne Gore u narednom periodu planira da uradi kako bi region Plava i Gusinja dobio neophodne pretpostavke za razvoj i valorizaciju potencijala sa kojim raspolaže.

Predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović pitao je ministarku prosvjete, nauke i kulture, Anđelu Jakšić- Stojanović u kojoj su fazi projekti izgradnje treće osnovne škole u Rožajama i osnovne škole u naselju Karabuško Polje, opština Tuzi i možete li nas upoznati sa dinamičkim planom realizacije tih projekata.

Poslanici Admir Adrović i Damir Gutić uputili su pitanje ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vladimiru Jokoviću.

Poslanik Admir Adrović je ministru Jokoviću postavio dva.

“Zašto se kancelarije Savjetodavne službe za poljoprivredu još uvijek nisu otvorile u Andrijevici, Rožaju i Plavu, iako su se više puta čula obećanja u prethodnom periodu da će biti otvorene i služiti poljoprivrednim proizvođačima? Poljoprivrednici iz ovih opština još uvijek nemaju pristup direktnoj savjetodavnoj pomoći na lokalnom nivou. Možete li objasniti razloge kašnjenja i da li uopšte postoje planovi za otvaranje ovih kancelarija”, pitao je.

Takođe, on je ministra Jokovića pitao zašto se još uvijek čeka odgovor od Ministarstva poljoprivrede Crne Gore i još ništa ne preduzima u vezi sa odobravanjem i realizacijom pod javnim pozivom podrške za nabavku mehanizacije i priključnih mašina.

“Ovaj program treba da omogući poljoprivrednicima modernizaciju opreme, što bi značajno povećalo produktivnost i efikasnost rada. Međutim, mnogi poljoprivrednici još uvijek čekaju na odgovor i odobrenje svojih prijava. Možete li pojasniti razloge za kašnjenje i koje korake Ministarstvo planira da preduzme kako bi se ubrzao ovaj proces”, ističe Gutić

Poslanik Damir Gutić je pitao ministra Jokovića šta Vlada Crne Gore i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao nadležno ministarstvo rade kako bi šume kao najbitniji segment očuvanja životne sredine sačuvali i unaprijedili njihovu ulogu.

Takođe, poslanik Damir Gutić je uputio i pitanje ministru prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janku Odoviću.

“Šta je Crna Gora do sada uradila kako bi se u potpunosti digitalizovali katastarski podaci, a time bila omogućena njihova potpuna upotreba?”, oitanje je Gutića.

Poslanica Kenana Strujić Harbić postavila je pitanje ministru pravde, Andreju Miloviću i pitanje ministru saobraćaja i pomorstva, Filipu Raduloviću.

“Koliko je u ovom trenutku aktivnih sudskih postupaka pred crnogorskim sudovima iz radnih odnosa? Koji su najčešći osnovi odnosno razlozi za pokretanje sudskih postupaka? Koliko u prosjeku traju sudski postupci iz radnih odnosa imajući u vidu da je za njih propisana hitnost? Koliko je prosječno trajanje postupanja u ovim predmetima pred osnovnim, a koliko pred višim sudovima? Tražim da mi dostavite tabelarni pregled sa podacima o svim aktivnim predmetima iz radnih odnosa u Crnoj Gori po opštinama odnosno, sudovima pred kojima se nalaze sa podatkom kada su pokrenuti, da li su o njima donesene odluke u prvom ili drugom stepenu i ako jesu kada? Takođe, interesuje me koliko presuda prvostpenih sudova u ovoj oblasti je potvrđeno, a koliko preinačeno u poslednjih 5 godina? Takođe, koliko se trenutno predmeta nalazi pred Centrom za alternativno rješavanje sporova i koliko traje period od dostavljanja inicijative do okončanja postupka kod Centra u prosjeku?”, pitala je Milovića.

Strujić Harbić je pitala ministra Radulovića šta će preduzeti Ministarstvo saobraćaja i pomorstva i kada, da omogući građankama i građanima Pljevalja normalnu saobraćajnu komunikaciju sa drugim opštinama u Crnoj Gori, kao i sa najbližim gradovima u regionu.

Šef kluba poslanika BS Amer Smailović pitao je ministarku kulture i medija, Tamaru Vujović da li ministarstvo na čijem je čelu redovno radi na zaštiti kulturnih dobara koja dolaze sa sjevera Crne Gore, a koja pripadaju zaostavštini bošnjačko-islamske kulturne zajednice.

“Zašto više od 5 godina kako je prihvaćena inicijativa, Komisija Uprave za zaštitu kulturnih dobara, nije izašla da procijeni kulturnu vrijednost Starog kamenog mosta na rijeci Bistrici kod Bijelog Polja i isti zaštiti? I kada Uprava planira realizovati svoju zakonaku obavezu?”, pitao je Smailović.

Poslanik Mirsad Nurković postavio je pitanje ministru finansija, Novici Vukoviću i pitanje ministru unutrašnjih poslova, Danilu Šaranoviću.

Ministra Vukovića je pitao da li Vlada Crne Gore, odnosno, Ministartsvo finansija planira i za kada izmjene i/ili dopune Zakona o budžetu Crne Gore za 2024. Godinu (Rebalans), imajući u vidu nedavnu izjavu predsjednika Vlade, Milojka Spajića, prilikom otvaranja rekonstruisane dionice puta Rožaje-Špiljani.

“U tom kontekstu, molim Vas za informaciju o tome da li će najavljeni Rebalans predvidjeti izmjene u dijelu Kapitalnog budžeta za 2024. godinu, posebno imajući u vidu dinamiku realizacije određenih projekata, a naročito onih na sjeveru Crne Gore, kao i da li ćete Rebalansom u Budžet uključiti nove projekte”, istakao je.

Poslanik Mirsad Nurković je ministra Šaranovića pitao da li rade nešto i ako da šta, a vezano za efikasnost prolaza graničnih prelaza posebno u turističkoj sezoni kako bi se ubrzao protok ljudi i vozila na istima.

“Da li planirate da olakšate prolaz građanima kojižive u mjestima koja gravitiraju graničnim prelazima sa susjednim državama? (granični prelazi Dobrakovo, Dračenovac, Sukobin, Ranče, Debeli brijeg, Grnčar, Kula, Vuča). Da li imate u planu otvaranje novih graničnih prelaza u sjevernom regionu”, pitao je Nurković.

Send this to a friend